M6 Motorway (Sydney)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New South Wales alphanumeric route M6.svg
Sydney M6 map.png
M6
Begin Arncliffe
Einde Kogarah
Lengte 4 km
Route

Knooppuntsymbool.svgWerkzaamheden.svg South Western Motorway

Tunnel.svgWerkzaamheden.svg tunnel

Afslagsymbool.svgWerkzaamheden.svg President Avenue

De M6 Motorway is een in aanbouw zijnde motorway in Sydney, New South Wales, Australië. De ondergrondse autosnelweg ligt in het zuiden van Sydney tussen Arncliffe en Kogarah, de eerste fase is 4 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M6 begint bij Arncliffe op een ondergrondse splitsing met de M8 Tunnel en voert dan zuidwaarts tot Kogarah, waar de snelweg als afrit bovengronds komt en op President Avenue eindigt.

Geschiedenis

De M6, voorheen de F6, was altijd gepland als verlenging van de Princes Motorway in het zuiden van Sydney. In 1965 opende van dit plan de Captain Cook Bridge bij Taren Point, maar de rest van de snelweg werd niet aangelegd zoals gepland. De F6 zou aansluiten op de Western Distributor. Het binnenste deel in Sydney werd in 1977 uit de planning geschrapt. De tracéreservering is vervolgens verkocht aan projectontwikkelaars en daarna bebouwd. Op dat moment was het gepland dat de snelweg zou aansluiten op het onderliggend wegennet in St. Peters. Tot verdere uitvoering van het plan kwam het echter niet.

Toekomst

De federale Liberal-Nationals Coalition beloofde de F6 aan te leggen bij verkiezingen in 2007 en 2010. Het plan werd vervolgens ook gesteund door de regering van New South Wales. Het project werd toen hernoemd naar de M6 Motorway. Er werd besloten om de autosnelweg ondergronds aan te leggen, in die periode was het megaproject WestConnex ook in uitvoering, waarmee al de toon werd gezet voor ondergrondse autosnelwegen.

In december 2019 werden de plannen formeel goedgekeurd.[1] Op 24 mei 2021 werd het contract voor de eerste fase gegund, een 4 kilometer lang deel tussen Arncliffe en Kogarah dat voor $ 2,5 miljard gegund werd.[2] De bouw begon op 29 november 2021,[3] met een geplande opening medio 2025. Met de eerste fase kunnen automobilisten 23 verkeerslichten bypassen.

Uiteindelijk moet de M6 motorway gaan aansluiten op de Princes Motorway, een ontbrekende schakel van 12 kilometer tussen Kogarah en Sutherland.[4]

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway