Calder Freeway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M79 (Victoria))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M79
Begin Ravenswood South
Einde Melbourne
Lengte 113 km
Route

Calder Highway

Midland Highway

Pyrenees Highway

Malmsbury

Kyneton

Heathcote

Kyneton

Carlsruhe

Woodend

Macedon

Gisborne

Gisborne

Mundy Road

Sunbury

Diggers Rest

Bulla

Toolern Vale

Calder Park

Taylors Lakes

St. Albans

Melton

Keilor

Keilor Park

Western Ring Road

Keilor East

Niddrie

Tullamarine Freeway

De Calder Freeway, genummerd M79, is een freeway in Victoria, Australië. De autosnelweg vormt de noordwestelijke invalsroute van Melbourne en verloopt vanaf Ravenswood South via Kyneton, Woodend en Sunbury naar Melbourne. De M79 is onderdeel van de langere Calder Highway. De autosnelweg is 113 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Calder Freeway.

Bij het gehucht Ravenswood South gaat de Calder Highway over in de Calder Freeway, die dan door glooiend gebied naar het zuidoosten loopt. De snelweg telt 2x2 rijstroken en passeert op korte afstand van Castlemaine, waar men de Midland Highway kruist. De snelweg voert door agrarisch gebied, parallel aan een bebost heuvelgebied dat naar het westen ligt. De eerste grotere plaats op de route is Kyneton, een stadje met 6.000 inwoners. Niet ver daarna loopt de snelweg rond Woodend, waarna de weg door het Great Dividing Range loopt, dat hier betrekkelijk laag is. Men komt langs Gisborne en Sunbury, welke laatste een verre voorstad van Melbourne is. Men bereikt vervolgens het voorstedelijk gebied van Melbourne, waarna de snelweg de Western Ring Road kruist, de westelijke snelwegring van Melbourne. Hierna zijn 2x3 rijstroken beschikbaar, en mondt de snelweg twee kilometer verderop uit op de Tullamarine Freeway.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk de enkelbaans Calder Highway, die oorspronkelijk de National Route 79 was, en in de jaren 90 is omgenummerd naar A79 en M79 op de snelwegdelen. Eind jaren 60 en begin jaren 70 is het deel door de metropool Melbourne naar freeway opgewaardeerd. Tot de jaren 90 was het snelweggedeelte erg kort, en liep tot Keilor, tegenwoordig een noordwestelijke voorstad van Melbourne. In de jaren 90 en jaren 2000 is de Calder Highway verder noordwaarts tot freeway opgewaardeerd. Op 20 april 2009 opende het laatste deel tot Ravenswood South, enkele maanden voor op schema. Tevens is een deel tussen Melton en de Western Ring Road naar 2x3 rijstroken verbreed.

Verkeersintensiteiten

Intensiteiten ten (noord)westen van de aansluiting.

locatie AADT 2013
Tullamarine Freeway 83.000
Fullarton Road 92.000
Moorna Drive 87.000
Western Ring Road 83.000
Keilor Park Drive 91.000
Green Gully Road 81.000
Melton Highway 40.000
Diggers Rest 28.000
Sunbury-South 29.000
Sunbury-West 24.000
Gisborne South 23.000
Gisborne 23.000
New Gisborne 26.000
Mount Macedon Road 20.000
Macedon 16.400
Woodend 17.500
Carlsruhe 18.400
Kyneton 13.400
Malmsbury 12.200

Referenties


Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway