M7 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M7
Begin Ilino Brdo (MNE/BIH)
Einde Nikšić
Lengte 40 km
Route

Vilusi

Trubjela

Nikšić

De M7 is een magistralni put in Montenegro. De weg vormt een oost-westverbinding in het midden van het land, vanaf de grens met Bosnië-Herzegovina bij Vilusi tot aan de stad Nikšić. De route is zo'n 40 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M7 begint op de grens met Bosnië-Herzegovina bij grensovergang Ilino Brdo. Aan de Bosnische zijde gaat de Bosnische M118 verder naar Trebinje en Dubrovnik. De weg loopt hier op circa 1000 meter boven zeeniveau aan de rand van een hoogvlakte. Naar het zuiden ligt een diepe kloof. De weg is van redelijk goede kwaliteit en bovendien niet erg bochtig of steil zodat men goed op kan schieten. Bij Vilusi bestaat de mogelijkheid naar de baai van Kotor af te slaan via de M8. Men rijdt over een hoogvlakte die naar Nikšić toe langzaam daalt. Er liggen geen kernen van belang op de route. Het laatste deel rijdt men langs het Slanomeer, waarna men in Nikšić komt, dat in een breed dal ligt. Vanaf hier gaat de M3 als goede autoweg verder naar Podgorica.

Geschiedenis

De M6 is beter uitgebouwd dan de kustweg M1 en was daarom vooral ten tijde van Joegoslavië de beste route tussen Dubrovnik en Podgorica. Tegenwoordig moet men hiervoor twee grenzen passeren waardoor deze route wat minder interessant is. Desondanks is de M7-M3 nog steeds de snelste oost-westroute door Montenegro. Omstreeks 2009 is de grensovergang met Bosnië-Herzegovina gemoderniseerd. Tevens is de zijweg vanaf Vilusi naar de baai van Kotor gemoderniseerd, zodat deze regio snel bereikt kan worden. Laatstgenoemde weg kreeg sinds begin 2015 wegnummer M4 en sinds januari 2016 M8.[1]

De weg is in 1981 opengesteld voor het verkeer.

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Montenegro