M8 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M8
Begin Ezerishche (BY/RUS)
Einde Sharpilovka (BY/UA)
Lengte 456 km
Route

→ Pskov / Sankt-Peterburg

Vitebsk

→ Minsk / Smolensk

Orsha

Mogilev

→ Minsk

Gomel

→ Brest / Bryansk

→ Chernihiv / Kiev

De M8 is een hoofdweg (Магистраль) in Belarus. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van het land, en verbindt diverse grote steden, zoals Vitebsk, Orsha, Mogilev en Gomel. Tevens is het de transitroute vanaf Sankt-Peterburg in Rusland naar Kiev in Oekraïne. De M8 is 456 kilometer lang. Circa 8 kilometer is een autosnelweg tussen de M1 en Orsha.

Routebeschrijving

De Russische M20 uit Pskov gaat bij Ezerishche de grens met Belarus over en wordt de M8, een enkelbaans hoofdweg die in één rechte lijn naar Garadok loopt, en er vervolgens een oostelijke bypass van vormt. Bij Kojtava steekt men de rivier de Dvina over, waarna de M8 een oostelijke rondweg van de grote stad Vitebsk vormt. Hier eindigt de M3 uit Minsk, maar het is sneller om via Orsha naar Minsk te rijden. De M8 loopt vervolgens in een rechte lijn naar het zuiden en kruist ten noorden van Orsha de M1 via een klaverblad. De M1 verwerkt oost-westverkeer vanaf Brest en Minsk naar Smolensk en Moskva. De M8 is dan kortstondig een autosnelweg tot aan de noordkant van de stad Orsha, over circa 8 kilometer.

De M8 vormt vervolgens een goed uitgebouwde oostelijke bypass van Orsha, die weliswaar enkelbaans is, maar wel ongelijkvloerse kruisingen kent. De weg loopt vervolgens kaarsrecht met 1x2 rijstroken naar Mogilev, 55 kilometer zuidelijker. In deze 55 kilometer zit geen enkele bocht. De M8 vormt dan een ongelijkvloerse bypass van Mogilev, die eveneens langs de oostkant van de stad loopt. De M8 loopt dan door open platteland naar Gomel, circa 160 kilometer zuidelijker. Dit deels is enkelbaans, en kruist maar een beperkt aantal andere hoofdwegen. Rondom Gomel ligt een westelijke bypass die 45 kilometer lang is, en ongelijkvloerse kruisingen telt. Hier kruist men de M5 uit Minsk en de M10, een oost-westroute vanaf Brest naar Bryansk. De M8 loopt door het gebied dat radioactief besmet is na de kernramp van 1986 in Chernobyl, maar de meest besmette en gesloten gebieden liggen voornamelijk ten westen en oosten van Gomel, waarbij de M8 door een relatief veilig gebied loopt. Circa 25 kilometer ten zuiden van Gomel volgt de grens met Oekraïne. Aan Oekraïense zijde gaat de M1 verder naar Chernihiv en Kiev.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie had de M8 het nummer M-20, die vanaf Sankt-Petersburg via Pskov, Vitebsk, Orsha, Mogilev, Gomel en Kiev naar Odessa aan de Zwarte Zee liep. De weg was destijds 1.653 kilometer lang. Na 1991 kwam het middendeel in Belarus te liggen en kreeg het nummer M8. In Oekraïne heeft deze route nu de nummers M1 en M5 en sinds 2018 in Rusland de R23.

De weg was van oudsher één van de belangrijkste verbindingen in de Sovjetunie, met name doordat het van Leningrad naar Kiev verliep, maar ook omdat er meerdere grote steden in de Belarussische SSR aan de route lagen. Bijna de complete route door Belarus is in de jaren '70-80 opgewaardeerd naar een moderne weg met lange rechte stukken en bypasses bij bijna alle steden. Hiermee onderscheidt de weg zich van andere Sovjet-routes omdat op deze route wel alle grotere plaatsen rondwegen kregen, elders in het westen van de Sovjetunie was dat niet zo vanzelfsprekend.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.300 voertuigen ter hoogte van de Russische grens in het noorden, wat stijgt naar 4.900 voertuigen bij Vitebsk en 4.400 voertuigen ten noorden van de M1. Tussen de M1 en Orsha rijden 8.200 voertuigen, dalend naar 4.400 voertuigen bij Mogilev. het rustigste punt ligt halverwege Mogilev en Gomel met 1.900 voertuigen, stijgend naar 5.000 voertuigen aan de zuidzijde van Gomel. 1.400 voertuigen rijden door tot de grens met Oekraïne.[1]

Externe links

Video

Referenties

Autowegen in Belarus