M8 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M8 MNE.svg
M8 MNE map.png
M8
Begin Vilusi
Einde Lipci
Lengte 39 km
Route

Centrum.svg Vilusi M7 MNE.svg

Centrum.svg Grahovo

Bergpas.svg Ledenice

Rotonde.svg M1 MNE.svg

De M8 is een magistralni put in Montenegro. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van het land, vanaf de M7 bij Vilusi tot de M1 bij Lipci aan de Baai van Kotor. De M8 is 39 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het westen van het land in Vilusi op de M7, niet ver van de grens met Bosnië-Herzegovina. Het gaat dan verder in zuidelijke richting door de bergen van Montenegro. De omgeving is vrij ruig en kaal, maar soms is er ook wat lage begroeiing te vinden. Ondanks de bergachtige omgeving is dit deel van de weg redelijk vlak aangelegd. Bebouwing onderweg is er nauwelijks, de enige plaats van enige betekenis is Grahovo.

Na Grahovo verandert het landschap en worden de bergen wat steiler en de omgeving wat ruiger. De weg wordt bochtiger en passeert op een gegeven moment de bergketen aan de rand van de Baai van Kotor. Vanaf de Ledenice-pas (706 meter) begint de afdaling van de M8, deels met 3 rijstroken - waarvan 2 bergopwaarts. Uiteindelijk komt de weg aan bij de baai op een paar kilometer van het stadje Risan bij Lipci. Hier eindigt de weg op de M1 aan de Baai van Kotor.

Geschiedenis

Het deel van Lipci aan de Baai van Kotor naar Grahovo is nieuw aangelegd en geopend in december 2010.[1] De weg is begin 2015 hernummerd in M4. Daarvoor was de weg een regionalni put met als wegnummer R11.[2]

In januari 2016 werd de weg hernummerd in M8.[3]

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Montenegro

A1 MNE.svgA2 MNE.svg

M1 MNE.svgM1.1 MNE.svgM2 MNE.svgM3 MNE.svgM4 MNE.svgM5 MNE.svgM6 MNE.svgM7 MNE.svgM8 MNE.svgM9 MNE.svgM10 MNE.svgM11 MNE.svgM12 MNE.svg