M8 (Pakistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M8
Begin Ratodero
Einde Gwadar
Lengte 892 km
Route

De M8 is een motorway in Pakistan. De snelweg vormt een oost-westroute door het ruige Baluchistan in het zuidwesten van het land, vanaf Ratodero tot aan de kustplaats Gwadar, niet ver van de grens met Iran. De snelweg loopt door uitgestrekte desolate gebieden en is 892 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M8 begint bij het stadje Ratodero, niet ver van Larkana en Sukkur, in de brede vallei van de rivier de Indus. In de toekomst moet hier een knooppunt komen met de M6 richting Multan en de M7 naar Karachi. De eerste 70 kilometer naar het westen voert nog door vlak landbouwgebied, maar gaat dan vrij abrupt over in een bergachtig woestijngebied. Dit gebied is uitermate dunbevolkt, met woeste natuur. De snelweg loopt parallel aan diverse bergruggen van het Makran Range. De afstanden zijn groot en de omgeving is erg eenzaam. Veel meer dan grote dorpen liggen er niet op de bijna 900 kilometer lange route naar Gwadar. Gwadar is zelf ook niet erg groot, en ligt een kilometer of 60 van de Iraanse grens. Aan Iraanse zijde zijn echter geen belangrijke doorgaande wegen langs de Golf van Oman.

Geschiedenis

De aanleg van de M8 begon in 2004 en de snelweg werd op 23 juni 2009 opengesteld voor het verkeer. Het verkort de reistijden naar dit afgelegen gebied aanzienlijk. Alhoewel het een "motorway" genoemd wordt, is de weg volledig tweestrooks zonder ongelijkvloerse kruisingen.

Toekomst

Op 3 februari 2016 startte een project van 193 kilometer tussen Gwadar en Hoshab.[1][2] Op 29 juni 2022 werd een contract gegund voor een 168 kilometer lang traject tussen Awaran en Nall.[3]

Referenties

Motorways in Pakistan

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M14M16