Western Freeway (Victoria)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M8 (Victoria))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M8
Begin Burrumbeet
Einde Melbourne
Lengte 125 km
Route

Western Highway

Wendouree

Avoca

Ballarat

Clunes

Midland Highway

Brown Hill

Ballarat

Mount Edgerton

Bungaree

Wallace

Gordon

Ballan

Kyneton

Pentland Hills

Gisborne

Bacchus Marsh

Exford

Melton South

Mount Cottrell

Rockbank

Diggers Rest

Deer Park

Caroline Springs

Burnside

Greensborough

Laverton

Metropolitan Ring Road

Voor de Western Freeway in Brisbane, zie Centenary Motorway.

De Western Freeway is een freeway in Victoria, Australië. De autosnelweg vormt de westelijke invalsweg van Melbourne en verloopt vanaf Burrumbeet tot aan de Metropolitan Ring Road in Melbourne. Alhoewel de weg de naam freeway heeft, zijn er talloze onbelangrijke gelijkvloerse aansluitingen. De weg is 125 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Burrumbeet gaat de Western Highway over in de Western Freeway, een snelweg met 2x2 rijstroken door vlak agrarisch gebied. Al snel bereikt men de eerste grotere plaats, de stad Ballarat, waar de Western Freeway de noordelijke bypass van vormt. De snelweg loopt door vlak, later heuvelachtig agrarisch land naar het oosten, en bedient kleine stadjes als Ballan en Bacchus Marsh. Alhoewel de grotere aansluitingen ongelijkvloers zijn, zijn er ook talloze gelijkvloerse aansluitingen, veelal met ondergeschikte wegen. De eerste grotere voorstad van Melbourne is Metlon, zo'n 20 kilometer buiten Melbourne. Het laatste deel tot aan de Metropolitan Ring Road volgt een nieuw tracé.

Geschiedenis

De autosnelweg is voornamelijk een upgrade van de oudere Western Highway, met her en der bypasses over een nieuw tracé. Het oudste deel is een 4 kilometer lang verdubbeld traject ten oosten van Ballarat dat omstreeks 1964-1965 werd geopend. Omstreeks 1966-1967 opende het eerste deel bij Melbourne, tussen Deer Park en Rockbank. Dit deel is tegenwoordig gedeeltelijk gebypasst met een nieuw tracé. In 1967-1968 werd dit verlengd tot de oostkant van Melton. In dezelfde periode, circa 1966-1967, opende ook het deel tussen Melton en Bacchus Marsh. In 1969 opende de omlegging van het Pykes Creek Reservoir met 2x2 rijstroken, ten oosten van Ballan.

Op 30 juni 1972 opende de 9 kilometer lange bypass van Bachhus Marsh. In 1974 opende nog eens 5 kilometer van de verdubbelde weg ten westen van Bacchus Marsh. Op 3 oktober 1975 opende 6 kilometer verdubbelde weg langs Myrniong. Hiermee was 80 kilometer dubbelbaans weg tussen Melbourne en Ballarat voltooid. De route was echter nog niet overal een autosnelweg en voerde zelfs nog door bebouwde kommen. Enkele delen waren in werkelijkheid nog enkelbaans.

Op 15 juni 1978 opende de 8 kilometer lange omlegging van Ballan. Op 9 maart 1983 opende een 12 kilometer lange omlegging langs Wallace en Bungaree, net ten oosten van Ballarat. Op 7 juli 1987 werd 9 kilometer van de weg door Melton opgewaardeerd tot freeway.

Vervolgens werd gebouwd aan de bypass van Ballarat, dat in fases tussen 1993 en 1998 in gebruik werd genomen. Op 5 april 2009 opende het nieuwe tracé bij Deer Park, dat direct op de Metropolitan Ring Road aansluit. Dit bypasste een gelijkvloers deel aan de rand van de regio Melbourne, waarmee de Western Freeway geheel autosnelweg was vanaf Melbourne tot Ballarat.

Verkeersintensiteiten

locatie AADT 2013
Robinsons Road 13.600
Hopkins Road 52.000
Melton 43.000
Melton West 43.000
Hopetoun Park 27.000
Baccus March Road 27.000
Pentland Hills 22.000
Myrniong 22.000
Ballan-East 20.000
Ballan-West 18.700
Wallace 19.800
Ballarat-East 11.500
Ballarat-North 11.000
Ballarat-Burrumbeet Road 5.600

Referenties


Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway