N9.1 (Kosovo)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M9.1 (Kosovo))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N9-1 RKS.svg
N9.1 RKS map.png
M9.1
Begin Morinë (AL)
Einde Klinë
Lengte 53 km
Route

Flag of Albania.svg

Centrum.svg Morinë (Morina)

Centrum.svg Gjakovë (Đakovo)

Centrum.svg Klinë (Klina) N9 RKS.svg

De N9.1 is een Rrugë Nacionale (Albanees) of Nacionalni put (Servisch) in Kosovo. De weg vormt een oost-westroute door het westen van het land, vanaf de grens met Albanië bij Morina via Gjakovë tot aan de N9 bij Klinë. De weg is 53 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint bij het gehucht Morinë op de grens met Albanië. Aan Albanese zijde gaat een weg verder naar Fierzë. De weg voert oostwaarts en daalt af naar het bredere bekken in west-Kosovo. De N9.1 is een reguliere tweestrooks weg en is een vrij snelle route naar de stad Gjakovë, de grootste stad op de route. De weg voert eerst door het oude deel van Gjakovë en is een smalle stadsweg. In het nieuwere deel is de weg met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar dit stuk is erg kort. Vanaf Gjakovë loopt de weg noordwaarts als een tweestrooks hoofdweg die door het licht glooiende landschap van west-Kosovo loopt. Er liggen ten noorden van Gjakovë geen significante kernen meer op de route. Ten zuiden van Klinë eindigt de weg op de N9, de oost-westroute vanaf Pejë naar Pristina.

Geschiedenis

Ten tijde van Joegoslavië was de N9.1 een onbelangrijke weg, alhoewel hij wel de zuidwestelijke stad Gjakovë ontsloot. Het deel in het grensgebied met Albanië was destijds een onverharde zandweg. Pas in recente jaren, omstreeks 2008 of 2009, opende een nieuwe weg naar de grenspost met Albanië. Voor 2008 was hier geen grensovergang. Ook aan Albanese zijde is de weg gemoderniseerd.

De weg is in de loop der jaren hernummerd van M9.1 in N9.1, het is onbekend wanneer dat gebeurd is.

Servische wegnummering

Servië beschouwt Kosovo nog altijd als deel van haar grondgebied en heeft daarom bij de hernummeringen in 2013 een eigen nummer aan deze route gegeven, namelijk de IB-45[1]. De Servische wegenautoriteit heeft echter geen enkele inspraak of invloed op de wegen in Kosovo.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Kosovo

R6 RKS.pngR7 RKS.png

N2 RKS.svgN9 RKS.svgN9-1 RKS.svgN22-3 RKS.svgN25 RKS.svgN25-2 RKS.svgN25-3 RKS.svg