M9 (Hongarije)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M9.svg
M9 Hongarije.png
'
Begin Szombathely
Einde Szeged
Lengte ~300 km
Route

Flag of Austria.svg S31 → Wien

Centrum.svg Szombathely

Centrum.svg Körmend

M8.svg

Centrum.svg Zalaerszeg

M7.svg

Centrum.svg Nagykanisza

- autóút -

Afslagsymbool.svg Kaposmérő

Afslagsymbool.svg Kaposvár-nyugat

Afslagsymbool.svg Dénesmajor

Afslagsymbool.svg Kaposvár-kelet

Afslagsymbool.svg Sásd

- einde autóút -

Centrum.svg Dombóvár

Centrum.svg Szekszard

M6.svg

Centrum.svg Szeged

M5.svg

De M9 is een geplande autopályá en deels bestaande autóút in Hongarije. De autosnelweg moet zowel een noord-zuid als oost-westverbinding vormen in het westen en zuiden van Hongarije. De geplande lengte bedraagt circa 300 kilometer, waarvan delen al als enkelbaans autoweg zijn uitgevoerd, zoals de bypass van Kaposvár en van Szekszard tot over de Donau. De M9 moet vanaf de omgeving van Szombathely via Zalaerszeg en Kaposvár naar Szeged lopen. De exacte route staat nog niet vast.

Routebeschrijving

In de buurt van de West-Hongaarse stad Szombathely moet de M9 aansluiten op de Oostenrijkse S31, de Schnellstrasse naar Wien. De snelweg moet dan eerst pal naar het zuiden lopen, via Zalaerszeg naar Nagykanisza, waar een aansluiting met de M7 moet komen. Daarna loopt de route naar het oosten, om Kaposvár, en ten noorden van de heuvels van Pécs langs. Bij Szekszard moet een knooppunt met de M6 komen. Rondom Kaposvár ligt al een enkelbaans autoweg, en van Szekszard tot over de Donau ligt eveneens een autoweg. Het laatste deel van de route moet naar Szeged lopen.

De snelweg wordt vooral interessant voor verkeer tussen de grotere Hongaarse steden, en internationaal verkeer vanuit het westen van Roemenië naar bijvoorbeeld Kroatië, Slovenië en Oostenrijk. De route kan een alternatief vormen voor de huidige snelwegroute via de M1 en M5 vanaf Wien via Budapest naar Servië.

Geschiedenis

De M9 heeft enkel een planningsgeschiedenis als autosnelweg. In 2003 werd besloten om het deel tussen de grens met Oostenrijk en Szombathely niet als snelweg aan te leggen, dit deel is zo'n 20 kilometer lang. Hiervoor moet de autóút M87 komen. Op 3 juli 2003 opende de brug over de Donau in de enkelbaans M9. De bypass van Kaposvár is aangelegd op één rijbaan van de toekomstige M9.

Toekomst

Het is niet bekend wanneer de M9 aangelegd zal worden. Het project is diverse malen uitgesteld.

Referenties


Autosnelwegen in Hongarije

M0M1M2M3M4M5M6M7M8M9

M10M11M15M19M25M30M31M34M35M43M44M49M51M60M70M85M86M87