M9 (Malawi)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M9 Malawi.svg
M9 Malawi map.png
M9
Begin Mzimba
Einde Zepetia
Lengte 435 km
Route

Centrum.svg Mzimba M1 Malawi.svg

Centrum.svg Euthini

Centrum.svg Emcisweni

Centrum.svg Katumbi M24 Malawi.svg

Centrum.svg Kama

Centrum.svg Chisenga

Centrum.svg Chitipa M26 Malawi.svg

Centrum.svg Zepetia

Flag of Tanzania.svg T27 Zambia.svg

De M9 is een main road in Malawi. De weg vormt een noord-zuidroute in het noordwesten van het land, vanaf nabij Mzimba tot de grens met Tanzania nabij Zepetia. De weg ontsluit de hooglanden van Malawi maar doet geen grotere steden aan. De M9 is met 435 kilometer de op twee na langste weg in het land. Bijna de hele M9 is echter een onverharde weg.

Routebeschrijving

De M9 splitst ten zuiden van Mzimba van de M1 af op circa 1.500 meter boven zeeniveau. De weg voert dan noordwaarts als verharde weg en passeert door Mzimba, tevens de grootste plaats op de route. De weg is al vrij snel na Mzimba een onverharde weg en voert door een geïsoleerde streek op 1.200 meter hoogte. Er liggen hier wat kleine dorpjes op de route. De M9 stijgt na Katumbi op een plateau op 2.000 meter hoogte, dit is de hoogstgelegen main road van Malawi. Dit traject voert direct langs de grens met Zambia. Het hoogste punt van de weg ligt op circa 2.200 meter hoogte, daarna volgt een afdaling naar 1.500 meter hoogte.

De M9 zet zich als zandweg in noordelijke richting voort. Dit gebied is een wat drogere savanne in de hooglanden. De weg voert hier door het noordwesten van Malawi. Er liggen een aantal wat grotere dorpen op de route, waar korte stukken van de M9 zijn verhard. Elders is het voortdurend een zandweg. De weg voert dan door het noordwestelijke puntje van Malawi, geflankeerd door de grens met Zambia en de grens met Tanzania. De primaire grensovergang is niet aan het einde van de M9, maar al wat eerder naar Isongole in Tanzania, waar de Tanzaniaanse T27 aan sluit. De M9 voert dan nog 25 kilometer verder en loopt dan dood op de Tanzaniaanse grens.

Geschiedenis

De M9 had van oudsher meer een strategisch belang vanwege de ligging direct aan de grens met Zambia, dan dat het de primaire route naar het noordwesten van Malawi was. De weg was van de M1 tot Mzimba voor 2003 al verhard maar de rest is een smalle zandweg, die soms nauwelijks verbeterd is. Onduidelijk is wat de exacte route van de M9 ten noorden van Mzimba is, een brug over de rivier de Mzimba is bij overstromingen omstreeks 2016-2018 weggeslagen en is vanaf 2018 herbouwd door een modernere brug.[1] In 2021 is dichter bij Mzimba ook gestart met de vervanging van de Mnjiri Bridge.[2]

In juli 2021 begon een project om 241 kilometer van de M24 en M9 te verharden tussen Rhumpi en Chitipa, door het Nyika National Park.[3] Hiermee zou de M9 de tweede noord-zuidroute naar het noorden van Malawi zijn die over grote afstanden is verhard, na de M1.

Referenties

Flag of Malawi.svg Main roads in Malawi Flag of Malawi.svg

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M12M14M16M18M20M22M24M26