MOM's Way

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

MOM's Way is een serie hoofdwegen in Canada en de Verenigde Staten. MOM staat voor de provincies en staten waar de route doorheen loopt; Manitoba, Ontario en Minnesota. Het is een alternatieve route tussen Winnipeg en Thunder Bay die zuidelijker dan de Trans-Canada Highway loopt. De route is 660 kilometer lang.

Routebeschrijving

Manitoba

MOM's Way begint officieel op het klaverblad tussen de Highway 1 en Highway 12 bij Ste. Anne, ongeveer 35 kilometer ten oosten van Winnipeg. De MOM's Way volgt vanaf hier Highway 12 zuidwaarts, later zuidoostwaarts, via Steinbach naar de grens met de Verenigde Staten bij Sprague. Het westelijk deel van de route voert over de prairies, het oostelijk deel door het Sandilands Provincial Forest.

Minnesota

In Minnesota volgt MOM's Way een klein stukje State Route 313 tot Warroad, 10 kilometer ten zuiden van de Canadese grens, en volgt dan State Route 11 oostwaarts tot de grens met Canada bij Baudette. De weg voert door de prairies van noordelijk Minnesota, ten zuiden van het grote Lake of the Woods langs.

Ontario

In de provincie Ontario volgt MOM's Way de Highway 11, via Fort Frances. Het deel ten westen van Fort Frances loopt op korte afstand van de Amerikaanse grens, de omgeving is hier nog enigszins gecultiveerd. Oostelijker voert de Highway 11 door wildernis, over het Canadian Shield, een bodemsoort met veel rotsen, bossen en meren. De oostelijkste 60 kilometer is met de Highway 17 dubbelgenummerd.

Geschiedenis

MOM's Way is 2 kilometer korter dan de Trans-Canada Highway die noordelijker via Kenora en Dryden loopt. Een belangrijker verschil is dat MOM's Way langer door een gecultiveerd gebied loopt, de Trans-Canada voert grote afstanden door afgelegen wildernis. Tot midden jaren '50 was MOM's Way beduidend korter dan de Trans-Canada Highway, omdat de Trans-Canada pas na midden jaren '50 is aangelegd over de huidige route ten oosten van Winnipeg. MOM's Way was destijds 25 kilometer korter, maar met het nieuwe tracé van Highway 1 ten oosten van Winnipeg werd het verschil gereduceerd tot slechts 2 kilometer. Het is tegenwoordig vooral nog een alternatief voor toeristen.

Referenties