MO (Tsjechië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MO
Begin Praha
Einde Praha
Lengte 32 km
Route

Sokolovská

Prosecká

Prosecká radiála

Horákové (ondergronds)

Svatovitska (ondergronds)

Blanka 6.300 m

Patočkova

Strahovský 2.004 m

Radlická

Mrázovka 1.260 m

Radlická

Strakonická

Chuchelská radiála

Barrandovský (Vltava)

Modřanská

Modřanská

Sulická

Videňská

Chodovská radiála

Chodovská

V Korytech

Švehlova

De MO, Městský okruh, stadsring Praha is een ringweg om de hoofdstad Praag (Praha) van Tsjechië.[1][2] De ringweg is voor tweederde voltooid. De geplande lengte is 32 kilometer, waarvan 22 kilometer voltooid is en 10 kilometer gepland. De MO is de binnenste expresswegring van de stad, de buitenste is de D0. Kenmerkend aan de MO is het grote aantal tunnels en ondergrondse aansluitingen.

Routebeschrijving

De westring ter hoogte van de weg Patočkova.

Noordring

De noordring bestaat grotendeels uit de 6.300 meter lange tunnel Blanka, die vanaf Malovanka, 1 kilometer ten westen van de Praagse Burcht, oostwaarts loopt onder de grond. Deze tunnel telt 3 ondergrondse aansluitingen, en gaat ook onder de rivier de Vltava door. In het noorden van Praag sluit dit deel op de Prosecká radiála aan, een expressweg die naar de D8 voert. Daarna loopt het tracé over de oever van de Vltava, en gaat daarna over in de oostring.

Oostring

De Oostring bestaat deels uit de Čuprova en Spjovaci, een grotendeels op viaducten lopende expressweg met 2x2 rijstroken. De oostring is grotendeels nog niet gebouwd, en moet deels langs bestaande spoorlijnen worden aangelegd, om in het zuidoosten van Praha aan te sluiten op de Jižní spojka, de voormalige zuidelijke transitroute door Praag.

Zuidring

De Barrandovský most.

De zuidring is voltooid, en bestaat uit de Jižní spojka, de voormalige transitroute door het zuiden van Praag. Deze snelweg telt 2x3 rijstroken en voert door de zuidelijke woonwijken van de stad. Belangrijk is het knooppunt met de Chodovská radiála, die naar de D1 loopt. Dit deel van de MO voert door een wat heuvelachtiger deel van de stad. Via de Barrandovský most steekt de M0 hier weer de rivier de Vltava over, waarna het complexe knooppunt met de westring en de D4 volgt.

Westring

De westring is eveneens voltooid, en loopt eerst langs de oever van de Vltava naar het noorden met 2x4 rijstroken, en gaat dan verder als 2x2 expressweg door het westen van Praag. Het bovengrondse deel van de MO loopt parallel aan spoorlijnen. In het westen van Praag bevinden zich twee langere tunnels, Mrazovká en Strahovský. Ertussen is de MO slechts 200 meter bovengronds, hier bevindt zich een aansluiting. Aan de noordkant van de Strahovskýtunnel komt men weer bij de noordring uit.

Geschiedenis

Zuidring

Als eerste werd in 1978 begonnen met de bouw van de Barrandovský most, een brug over de Vltava in het zuiden van Praag. Deze werd in twee fases opengesteld, in 1983 opende de zuidelijke rijbaan en in 1988 de noordelijke. Aan de westzijde hiervan bevindt zich het complexe knooppunt met de Chuchelská radiála, die aansluit op de D4. In de jaren 80 is ook de Jižní spojka aangelegd, die de transitroute vormde voor verkeer vanaf de D1 naar de D5 door het zuiden van Praag. In 1997 is de tuibrug over het spoorcomplex in het zuidoosten van Praag opengesteld. De bouw hiervan duurde maar liefst 8 jaar.

Westring

Reeds in 1979 werden proefboringen gedaan voor de Strahovskýtunnel in het westen van Praag. De daadwerkelijke aanleg begon in 1985, en in 1992 werd de doorbraak gevestigd. Pas op 3 december 1997 werd deze tunnel daadwerkelijk opengesteld. De zuidelijke aansluitende Mrazovkátunnel werd op 26 augustus 2004 opengesteld. In 2002 werd al het aansluitende deel door het zuidwesten van Praag langs de Vltava opengesteld, waarmee de westring in 2004 voltooid was.

Noordring

Zie ook Tunel Blanka.

Vanaf 2007 werd gebouwd aan de 6,3 kilometer lange Blankatunnel, die drie ondergrondse aansluitingen telt. Oorspronkelijk was de kruising van de rivier de Vltava in het noorden van Praag voorzien als een brug, later is dit gewijzigd naar een tunnel. De tunnel is na jaren vertraging uiteindelijk op 19 september 2015 opengesteld voor het verkeer,[3] waarmee de MO tot aan de Prosecká radiála opengesteld was. Het werd hiermee eenvoudiger door de stad van zuid naar noord te reizen. De kosten van de Blankatunnel bedroegen 28 miljard CZK, of circa € 1,1 miljard.

Toekomst

De MO in het zuidoosten van de stad.

Oostring

Het minst ver gevorderd is de bouw van de oostring, die tussen de Prosecká radiála en de Jižní spojka moet lopen. Een viaduct in het oosten van Praag met twee ongelijkvloerse aansluitingen is voltooid, maar de rest van de verbindingen bestaat uit stadswegen met verkeerslichten zonder duidelijke hiërarchie. De bestaande enkelbaans weg Poltavská in het noorden van Praag zal omgebouwd worden naar MO. De rest van de route is aanzienlijk lastiger om aan te leggen. De weg moet over of onder bestaande spoorlijnen gaan lopen, met een tunnel tussen de twee spoorlijnen in het noordoosten en oosten van Praag. Vlakbij de tuibrug van de Jižní spojka moet de MO dan aansluiten, waarmee de MO een volledige ringweg om Praag zal vormen. De oplevering hiervan wordt niet op korte termijn verwacht.

Relaties met andere projecten

Op 20 september 2010 is de D0 door het zuiden van Praag opengesteld, waarmee het doorgaande verkeer niet meer van de Jižní spojka gebruik hoeft te maken. Hiermee komt capaciteit vrij voor verkeer rond het centrum van Praag dat de MO zal volgen.

Het is niet de bedoeling dat de MO op grote schaal door doorgaand verkeer gebruikt gaat worden. Hiervoor moet de D0 verder aangelegd worden. Het meest concreet hiervan is de D0 in het oosten van Praag. Op langere termijn moet ook de noordring van de D0 worden opengesteld, maar wanneer is nog niet duidelijk. Tsjechië krijgt weinig EU-financiering meer voor het wegennet, en de MO zelf is al een zeer kostbaar project.

Verkeersintensiteiten

In 2008 reden dagelijks 137.400 voertuigen over de Barrandovský most over de rivier de Vltava. Dit is tevens het drukste wegvak van heel Tsjechië. De zuidring telt tussen 90.000 en 110.000 voertuigen per etmaal. Dit is echter na de opening van de D0 in 2010 wel afgenomen. De westring verwerkt 45.000 voertuigen door beide tunnels, en 70.000 voertuigen tussen de Chuchelská radiála en de Mrázovkatunnel.[4]

Referenties

Autosnelwegen & Expresswegen in Praag (Praha)

MO - Městský okruhVysočanská radiálaŠtěrboholská radiálaChodovská radiálaChuchelská radiálaRadlická radiálaBřevnovská radiálaProsecká radiálaJižní spojka