MR3 (Swaziland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MR3 Swaziland.svg
MR3 Swaziland map.png
MR3
Begin Ngwenya
Einde Lomahasha
Lengte 165 km
Route

Flag of South Africa.svg N17 SA.svg

Rotonde.svg Ngwenya

autosnelweg

Afslagsymbool.svg1 Ngwenya Industrial Site

Afslagsymbool.svg2 Ngwenya

Afslagsymbool.svg3 Ngwenya village

Afslagsymbool.svg4 Motjane MR1 Swaziland.svg

Afslagsymbool.svg5 Mafutha South

Afslagsymbool.svg6 Nkoyoyo

Afslagsymbool.svg7 Nkoyoyo Royal Residence

Afslagsymbool.svg8 Mbabane / Royale Residence Esitibeni

Afslagsymbool.svg9 Mbabane / Mbangweni

Afslagsymbool.svg10 Mbanane City Centre

Afslagsymbool.svg11 Mbanane City Centre / Manzana

Afslagsymbool.svg12 Mbabane / Mhlambanyatsi MR19 Swaziland.svg

Afslagsymbool.svg13 Mbabane / Government Offices

Afslagsymbool.svg14 Mbabane City Centre / Shopping

2x2 weg

Afslagsymbool.svg Ezulwini MR103

Afslagsymbool.svg Ezulwini

Afslagsymbool.svg Lobamba

Afslagsymbool.svg Lozitha

Afslagsymbool.svg Kwaluseni MR18 Swaziland.svg

Afslagsymbool.svg Kwaluseni

Afslagsymbool.svg Kwaluseni MR9 Swaziland.svg


Centrum.svg Manzini


autosnelweg

Afslagsymbool.svg Manzini City Centre

Afslagsymbool.svg Manzini East

Afslagsymbool.svg Lugaganeni

Afslagsymbool.svg33 Hhelehhele MR8 Swaziland.svg

Afslagsymbool.svg Mahlabane

Afslagsymbool.svg37 Mafutseni MR5 Swaziland.svg

Afslagsymbool.svg Mafutseni

Afslagsymbool.svg Mafutseni

Afslagsymbool.svg village

Afslagsymbool.svg D42


Centrum.svg Malindza

Centrum.svg Lonhlupheko MR7 Swaziland.svg

Centrum.svg Simunye

Centrum.svg Ngomane MR24 Swaziland.svg

Centrum.svg Lomahasha

Flag of Mozambique.svg N2 Mozambique.svg

De MR3 is een main road in Swaziland. De weg vormt een oost-westroute door het land, vanaf de grens met Zuid-Afrika bij Ngwenya via de hoofdstad Mbabane en de grootste stad Manzini tot aan de grens met Mozambique bij Lomahasha. De MR3 is de belangrijkste weg van Swaziland, ongeveer 83 kilometer is uitgevoerd als een autosnelweg, namelijk vanaf de grens met Zuid-Afrika tot Menzini en een stuk van Menzini oostwaarts tot nabij de luchthaven van het land. De passage van Menzini zelf is geen autosnelweg. De MR3 is met 165 kilometer ook de langste weg van Swaziland.

Routebeschrijving

De MR3 begint op de grensovergang Ngwenya met Zuid-Afrika. Dit is de belangrijkste grensovergang van Swaziland en sluit aan op de Zuid-Afrikaanse N17, die naar Ermelo en uiteindelijk Johannesburg verloopt. Er is één rotonde bij de grensovergang, waarna de MR3 een autosnelweg wordt. Er volgt dan een 24 kilometer lang traject dat als autosnelweg is bewegwijzerd, dit omvat ook de bypass van Mbabane. De autosnelweg voert hier door de dichtbevolkte hooglanden en heeft veel afritten. Ook is het tracé behoorlijk bochtig.

Vanaf Mbabane volgt een 30 kilometer lang traject dat 2x2 rijstroken heeft en ongelijkvloers is, maar geen snelwegbewegwijzering heeft. Dit traject heeft wat meer substandaard elementen, zo is er vanaf Mbabane een steile en bochtige afdaling die twee sets U-turns in het midden heeft. In Kwaluseni zijn illegale toegangen vanaf woningen en winkels tot op de snelweg gemaakt. Een groot deel van het vlakke tracé is echter wel vrij recht.

Daarna volgt de passage door de stad Manzini, die 2x2 rijstroken heeft, met in het centrum gesplitste rijbanen met een stadsblok ertussen. Dit deel heeft verkeerslichten. Aan de oostkant van Manzini volgt een 29 kilometer lang traject dat weer als autosnelweg is uitgevoerd, met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. Het snelwegtraject gaat ten oosten van Mafutseni over op de districtsweg D42 die naar het King Mswati III International Airport voert. De MR3 voert vanaf hier verder oostwaarts als een enkelbaans weg.

De MR3 is daarna een enkelbaans weg door het oosten van Swaziland tot de grens met Mozambique. Dit is een betrekkelijk moderne en brede weg, met maar weinig bebouwing direct langs de weg. Het laatste deel van de route verloopt noord-zuid. De grensovergang met Mozambique is vrij klein, maar hier sluit wel de N2 naar Maputo aan.

Geschiedenis

De MR3 verloopt door het kerngebied van Swaziland, het is van oudsher de primaire wegverbinding naar het buitenland en de verbinding door de meestbevolkte regio van het land. Het ontsluit de hoofdstad Mbabane en Manzini, dat van oudsher het commerciële centrum van Swaziland is. De weg is in de jaren '50-60 al opgewaardeerd tot een moderne verharde weg. In 1977 was de MR3 verhard vanaf de grens met Zuid-Afrika tot Mpaka. Alleen het oostelijkste deel was nog onverhard, dit voert door een economisch minder belangrijk deel van Swaziland. Vanwege de instabiliteit in Mozambique had de weg ook wat minder betekenis voor internationaal verkeer die kant op.

In 1962 financierde de World Bank de upgrade van de MR3 tot een all-weather road over zijn gehele lengte in Swaziland.[1] Dit project was in 1964 voltooid, alhoewel het oostelijkste deel van de route pas later werd geasfalteerd. Het westelijk en centrale deel is direct als geasfalteerde weg aangelegd. De World Bank was tussen 1968 en 1974 niet actief in Swaziland. Latere steun ging naar andere wegenprojecten en niet de MR3.

Verdubbeling Mbabane - Manzini

De MR3 is later substantieel opgewaardeerd. Het traject van Mbabane tot Manzini is in de periode 1995-1999 als een volledig nieuwe dubbelbaans weg met ongelijkvloerse kruisingen aangelegd. De oude route van de MR3 is daarna omgenummerd tot de MR103. Dit traject heeft echter geen snelwegbewegwijzering gekregen zoals andere delen van de MR3. In 2013[2] had deze weg nog reguliere groene bewegwijzering.

De dubbelbaans weg kwam in het centrum van Manzini uit. Daartoe is in deze periode ook een lokale bypass van het centrum aangelegd, die echter niet zo hoogwaardig is aangelegd als de rest van de MR3 ten westen en oosten van Manzini.

Autosnelweg Ngwengya - Mbabane

In de periode 2001-2003 is de autosnelweg tussen Ngwengya en Mbabane aangelegd, grotendeels over de oude MR3. Dit traject is moderner aangelegd met 2x2 rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en heeft ook snelwegbewegwijzering met afritnummering gekregen.[3] Dit was de eerste echte autosnelweg van Swaziland.

Mbabane Bypass

Doorgaand verkeer moest nog door de hoofdstad Mbabane over enkelbaans wegen. Om dit te verbeteren is de Mbabane Bypass Road aangelegd, een autosnelweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Dit traject heeft ook snelwegbewegwijzering, maar is wel behoorlijk bochtig. Aan de westkant van Mbabane sloot dit aan op de in 2003 geopende autosnelweg vanaf de Zuid-Afrikaanse grens, aan de oostkant van Mbabane sloot dit aan op het steile traject de vallei in richting Manzini. De bypass van Mbabane is in mei 2009 geopend voor het verkeer. Hiermee was er een snelweg van 54 kilometer lengte vanaf de grens met Zuid-Afrika tot de westkant van Manzini.

Autosnelweg Manzini - Mafutseni

Vervolgens is de MR3 ten oosten van Manzini opgewaardeerd tot autosnelweg. Dit is de toegangsweg tot het King Mswati III International Airport, dat de nieuwe luchthaven van Swaziland is geworden. Het vliegveld is tussen 2003 en 2014 aangelegd. Als onderdeel daarvan is een nieuwe autosnelweg aangelegd vanaf de MR3 tot ten noorden van het vliegveld. Dit 11 kilometer lange snelwegtraject is echter geen onderdeel van de MR3, maar is een districtsweg. Dit traject is tussen 2012 en 2015 aangelegd.

Later is de eigenlijke MR3 over een lengte van 29 kilometer opgewaardeerd tot autosnelweg, hierbij is de autosnelweg over de oude weg aangelegd, die daarvoor verlegd is om te dienen voor lokaal verkeer. Dit snelwegtraject is tussen 2016 en 2022 aangelegd en is omstreeks april 2022 opengesteld voor het verkeer.

Referenties

Flag of Eswatini.svg Hoofdwegen in Swaziland (eSwatini) Flag of Eswatini.svg

MR1MR2MR3MR4MR5MR6MR7MR8MR9MR10MR11MR12MR13MR14MR16MR18MR19MR20MR21MR24MR25MR26MR27MR32