Mobiele rijstrooksignalering

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf MRS)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mobiele rijstrooksignalering op de A50 bij knooppunt Paalgraven.
Mobiele rijstrooksignalering op de Afsluitdijk.

Mobiele rijstrooksignalering, afgekort MRS is een vorm van signalering die toegepast wordt bij werkzaamheden en soms grote incidenten op autosnelwegen, waarbij geen vaste verkeerssignalering aanwezig is of deze vanwege werkzaamheden buiten werking is. In elk geval op rijkswegen binnen Nederland bestaat de verplichting om MRS in te zetten indien er geen signalering aanwezig is of deze buiten gebruik is.

Uitvoeringen

Er zijn verschillende uitvoeringen van MRS-en gangbaar. De meest toegepaste vorm is een set met een trailer en aanhangwagen waarop een hydraulische arm is gemonteerd met matrixborden. Zowel de trailer als aanhangwagen zijn voorzien van een botskussen, aangezien deze op de vluchtstrook worden geplaatst. Dit type MRS wordt doorgaans toegepast bij kortdurende werkzaamheden, waarbij in korte tijd de installatie kan worden opgebouwd en opgebroken. Er zijn modellen waarbij matrixborden voor 2 tot en met 4 rijstroken aanwezig zijn. Een minder toegepast model is een halfportaal welke geplaatst wordt op een stalen frame met betonplaten. Deze installaties worden met name toegepast bij langdurige werkzaamheden, waarbij het duurder is om een mobielere variant toe te passen.

Beelden MRS-matrixborden

De beelden die op de matrixborden van MRS-en kunnen worden weergegeven wijken enigszins af van die op de reguliere matrixsignaalgevers. Over het algemeen kunnen de meeste types een groene pijl, verdrijfpijl links en rechts, een rood kruis en diverse snelheden aangeven. Afwijkend is dat verdrijfpijlen doorgaans niet met flashers worden getoond. Ook afwijkend is dat alle snelheden altijd met rode rand worden getoond, waar dat bij de reguliere matrixborden enkel mogelijk is met aangepaste wegkantstations. Er zijn daarnaast ook modellen in gebruik waarbij het mogelijk is teksten en andere afwijkende beelden te tonen.

Referenties