Mumbai Trans Harbour Link

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf MTHL)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Mumbai
Einde Navi Mumbai
Lengte 22 km
Route

De Mumbai Trans Harbour Link of MTHL, (Marathi: मुंबई पारबंदर प्रकल्प), is een in aanbouw zijnde expressway in Mumbai, India. De expressway vormt grotendeels een brugverbinding over de Mumbai Harbour, tussen Mumbai zelf en de satellietstad Navi Mumbai. De Mumbai Trans Harbour Link is 22 kilometer lang, waarvan 16 kilometer boven zee.

Routebeschrijving

De Mumbai Trans Harbour Link vormt een verbinding tussen Mumbai en Navi Mumbai en voert over de Thane Creek, een baai van de Arabische Zee. Het westelijk beginpunt is de Eastern Freeway in Mumbai, het oostelijk eindpunt is een knooppunt met de Jawaharlal Nehru Port Road (JNPT Road) in Navi Mumbai, waar een aansluiting is naar de containerhaven van Mumbai (Jawaharlal Nehru Port). Vrijwel de gehele 22 kilometer is een brugconstructie, waarvan 16 kilometer over open water. De totale bruglengte, vanaf het oostelijk landhoofd tot de Eastern Freeway in Mumbai, bedraagt circa 19.200 meter.

Geschiedenis

In het verleden is meermaals gepoogd om een brugverbinding over de baai aan te leggen. In 1989 werd de Jawaharlal Nehru Port opgericht, die uitgroeide tot de grootste containerhaven van Mumbai. Het is de voornaamste industriële haven van Mumbai, elders heeft de stad geen grote havengebieden. De eerste wegverbinding naar Navi Mumbai en de oostoever was de Sion Panvel Expressway, waarvan de brug over Thane Creek in 1972 werd geopend.

Plannen voor een verbinding over de baai dateren uit 1962-1963, toen het Amerikaanse adviesbureau Wilbur Smith and Associates een brugverbinding voorstelde. In die tijd was er echter nog relatief weinig verkeer, en het was onzeker of de brug wel op korte termijn aangelegd moest worden omdat het waarschijnlijk niet rendabel zou zijn.

Met de ontwikkeling van Navi Mumbai als satellietstad ten oosten van Mumbai raakte de Sion Panvel Expressway overbelast, vanaf de jaren '90 werden plannen opnieuw ter tafel gebracht om een directere brugverbinding naar de toen in ontwikkeling zijnde haven van Mumbai te realiseren. In 2004 volgden de eerste concrete voorstellen maar deze werden afgewezen door de Indiase regering. Echter kort daarna werd toch besloten om een brug aan te leggen en in 2005 startte de Maharashtra State Road Development Corporation een aanbestedingsprocedure. Hierop volgden biedingen van twee consortia, die echter als onrealistisch werden beschouwd.

In 2008 volgde een derde poging toen de overheid van de staat Maharashtra een aanbesteding lanceerde, maar geen van de 13 geïnteresseerde bedrijven deed uiteindelijk een bieding. In 2011 werd het project overgedragen van de staat Maharasthra naar de Mumbai Metropolitan Region Development Authority. In 2012 verkreeg het project de milieugoedkeuring nadat de oorspronkelijke milieugoedkeuring was verlopen vanwege de vertraging van de aanbesteding.

In 2013 werd besloten om het over een andere boeg te gooien en het project niet meer als PPS te ontwikkelen maar als een standaard design-buildcontract. In 2015 werd de milieugoedkeuring voor het project ingetrokken vanwege impact op de mangroves, met name op de oostoever. Er werd vervolgens een tunnel overwogen, maar uiteindelijk werd in 2016 toch opnieuw milieugoedkeuring voor het project verkregen.

Het project wordt grotendeels gefinancierd door een lening van de Japan International Cooperation Agency.[1][2] Op 24 december 2016 werd de startceremonie voor het megaproject gehouden.[3] De aanbesteding moest toen echter nog starten. Op 9 november 2017 werden drie contracten gegund aan consortia.[4] Het project kost ruim $ 2 miljard en omvat de langste zeebrug van India tot dat moment. De verbinding geeft ook toegang tot het Navi Mumbai International Airport dat in 2024 in gebruik werd genomen.

Toekomst

De voorbereidende werkzaamheden begonnen in april 2018, met op dat moment een geplande opening in september 2022.[5] Op 18 mei 2019 werd de eerste brugpijler opgeleverd. De bouw vorderde daarna met wisselend tempo, mede vanwege de uitbraak van het coronavirus in 2020 en 2021. In februari 2021 was 35% van de werkzaamheden voltooid,[6] op dat moment was een groot deel van de brugpijlers in zee aangelegd. De verbinding moet in januari 2024 worden geopend.[7][8][9][10]

Referenties

Highways, Expressways & Freeways in Mumbai

Airport ExpresswayEastern ExpresswayEastern FreewayGhatkopar - Mankhurd Elevated RoadMumbai - Nashik ExpresswayMumbai - Pune ExpresswayMumbai Trans Harbour LinkSanta Cruz - Chembur Link RoadSion Panvel ExpresswayWestern ExpresswayWestern Freeway