Manual on Uniform Traffic Control Devices

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf MUTCD)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Speed limit 75 sign.svg

De Manual on Uniform Traffic Control Devices (MUTCD) is een document dat uitgegeven wordt door de Federal Highway Administration van het Department of Transportation van de Verenigde Staten.[1] In dit document staan de richtlijnen voor het ontwerp en de plaatsing van verkeersborden, wegmarkering en bewegwijzering. Dit omvat de vormen, kleuren en lettertypes die gebruikt worden in wegwijzers en wegmarkeringen. Het handboek wordt gebruikt door overheden en bedrijven die in de verkeerskunde werken. Sommige staten hebben een eigen variant ontwikkeld van de MUTCD, maar deze moet substantieel overeenkomen met de MUTCD.

Geschiedenis

Een mijlpaal.
Adviessnelheid.
Een HOV lane.

In het begin van de twintigste eeuw was de highway in opkomst, en elke weg werd onderhouden en gepromoot door automobielclubs en privé-instellingen. Elke weg had zijn eigen bewegwijzering die vaak meer op reclame leek dan bewegwijzering om de weg te leiden. Door verschillen tussen de automobielclubs hadden sommige wegen tot wel 11 verschillende bewegwijzeringssets.

Het duurde tot de jaren 20 van de 20e eeuw voordat de overheid zich ging bemoeien met de bewegwijzering, toen partijen uit Indiana, Minnesota en Wisconsin onderzoeken instelden naar bewegwijzering op bestaande wegen om een standaard te ontwikkelen. Zij brachten een rapportage uit naar de Mississippi Valley Association of Highway Departments, een groep van de eerste Department of Transportations in het midden van de Verenigde Staten. In deze rapportage werden de eerste plannen gemaakt voor voornamelijk verkeersborden, zoals het huidige stop-bord.

In 1927 begon de voorloper van de AASHTO met het publiceren van handboeken en specificaties voor standaardverkeersborden, waarna een tweede, afwijkende publicatie volgde. Het hanteren van twee handboeken werd niet wenselijk geacht, en in 1932 begon de nationale conferentie voor verkeersveiligheid om een standaard voor alle verkeersborden in de Verenigde Staten te ontwerpen. Dit werd de MUTCD.

De MUTCD werd voor het eerst gepubliceerd in 1935, en is sindsdien acht maal fors geupdate, met kleine aanpassingen tussendoor, omdat het wegennet en de technologie veranderde sinds de jaren 30 van de 20e eeuw. In Canada is een soortgelijk handboek gepubliceerd, dat enigszins afwijkt van het Amerikaanse, onder andere door het metrische stelsel, en de tweetaligheid in sommige provincies. Daarnaast is het Canadese MUTCD meer gebaseerd op symbolen, terwijl men in de Verenigde Staten nog uitgaat van tekstuele borden. Het Amerikaanse MUTCD heeft echter wel standaarden ontwikkeld voor zowel Amerikaanse als metrische verkeersborden. Van elk verkeersbord is waar nodig ook een metrische versie gemaakt.

Referenties