Maleisië

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf MY)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Malaysia
Hoofdstad Kuala Lumpur
Oppervlakte 329.845 km²
Inwonertal 32.730.000
Lengte wegennet 50.215 km
Lengte snelwegennet 2.137 km[1]
Eerste snelweg 1977
Benaming snelweg Lebuhraya
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode MAL

Maleisië (Malay: Malaysia) is een land in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit het schiereiland Malakka en het Maleisische deel van het eiland Borneo, ook bekend als Oost-Maleisië. Het land is zo'n 8 keer zo groot als Nederland en heeft 32 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kuala Lumpur.

Inleiding

Geografie

Maleisië is gelegen in Zuidoost-Azië en bestaat hoofdzakelijk uit twee delen, een deel op het schiereiland Malakka en een deel op het eiland Borneo, gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. Het deel op het vasteland van het schiereiland Malakka grenst aan Thailand in het noorden en Singapore in het zuiden. Het deel op Borneo kent een lange landsgrens met Indonesië en een korte grens met Brunei. Beide delen van Maleisië liggen meer dan 600 kilometer uit elkaar, de maximale afstand van west naar oost bedraagt meer dan 2.100 kilometer, alhoewel een aanzienlijk deel van die afstand open zee is.

Het westelijk deel op het schiereiland Malakka is het meest ontwikkeld, hier liggen bijna alle grote steden. Dit deel van Maleisië meet bijna 750 kilometer over de lengteas en maximaal 330 kilometer tussen de Straat van Malakka en de Zuid-Chinese Zee. Aan de overzijde van de Straat van Malakka ligt het Indonesische eiland Sumatra. Het schiereiland is behoorlijk bergachtig, vooral gedomineerd door de Titiwangsa Mountains, met de 2.183 meter hoge Mount Korbu als hoogste punt. Grote delen van het schiereiland zijn van tropisch regenwoud voorzien. De westkant van het schiereiland kent ook laagland.

Het oostelijk deel op het eiland Borneo bestaat uit de staten Sarawak en Sabah. De kuststreek is relatief vlak, soms zelfs met uitgesproken laagland, het binnenland bestaat uit ontoegankelijke jungle. Er zijn geen echt grote steden op Borneo, wel enkele steden met een regionaal karakter. Het binnenland is bergachtig, het hoogste bergketen is de Crocker Range met de 4.095 meter hoge Mount Kinabalu als hoogste punt van zowel Borneo als Maleisië. In het oosten ligt Bombalai Hill, de enige actieve vulkaan van Maleisië.

Maleisië heeft een equatoriaal klimaat en is het hele jaar door heet en vochtig. De gemiddelde maximumtemperatuur in Kuala Lumpur ligt het hele jaar tussen 31 en 33°C. In de meeste delen van Maleisië valt circa 2500 mm neerslag per jaar, met pieken in maart-april en oktober-december, maar Maleisië heeft geen echt droog seizoen, juni is de droogste maand, maar registreert toch nog 130 mm neerslag. In de hogere bergen wordt het equatoriale klimaat wat getemperd. Op het hoogste punt van Mount Kinabalu valt soms sneeuw.

Demografie

Maleisië had slechts 6 miljoen inwoners in 1950, maar groeit snel, met 23 miljoen inwoners in 2000 en 31 miljoen in 2016. Hiervan wonen 22,5 miljoen op het schiereiland en 5,7 miljoen op Borneo. Met afstand de grootste stad is de hoofdstad Kuala Lumpur met 1,8 miljoen inwoners, maar heeft een uitgestrekte agglomeratie van 7,2 miljoen inwoners, bijna een kwart van de Maleisische bevolking. Langs de westkust van het schiereiland Malakka liggen diverse grote steden. Kuala Lumpur ligt enigszins landinwaarts, maar aan de kust liggen ook een aantal middelgrote steden. In het noordwesten ligt George Town, dat een agglomeratie van 2,4 miljoen inwoners heeft. Tegenover Singapore ligt de stad Johor Bahru, dat een agglomeratie van 1,6 miljoen inwoners telt. Op Borneo zijn slechts twee grotere plaatsen, Kota Kinabalu in Sabah en Kuching in Sarawak.

Het land heeft een diverse bevolking. De grootste groep zijn van Austronesische afkomst en vormen een meerderheid van de bevolking. Er zijn ook betrekkelijk grote groepen van Chinese en Indiase afkomst. De nationale taal is het Maleisisch, een vorm van Maleis die veel overeenkomsten heeft met het Indonesisch en redelijk uitwisselbaar zijn. Het Maleisisch wordt in het Latijnse alfabet geschreven, alhoewel er ook een Arabisch alfabet is dat Jawi heet. Per 1967 werd het Latijns het officiële schrift, maar het Jawi is niet verboden. In Maleisië wordt op grote schaal het Engels gesproken, Maleisië wordt beschouwd als de top van Aziatische landen waar men het Engels beheerst. Het was lang de administratieve taal en tegenwoordig zijn nog veel publicaties in de media en van de overheid in het Engels. Veel inwoners spreken ook hun regionale taal als moedertaal, met het Maleisisch als tweede taal en Engels als secundaire taal. Veel Maleisiërs spreken de 3 talen vloeiend.

Economie

Maleisië geldt als één van de grote economische successen van Azië vanaf midden 20e eeuw. Tot de jaren '70 was de economie vooral gebaseerd op landbouw en mijnbouw, maar werd daarna snel diverser. De hoofdstad Kuala Lumpur ontwikkelde zich als één van de belangrijkste steden van Azië. Het land exporteert een diverse range aan producten, zoals elektronica, palmolie, rubber en olie. Het belang van de olie-industrie is echter relatief klein. De economie wordt mogelijk gemaakt door een moderne infrastructuur, alhoewel de economie van Borneo duidelijk minder ontwikkeld is dan op het schiereiland Malakka vanwege de lage bevolkingsdichtheid en meer beperkte infrastructuur.

Geschiedenis

Maleisië ontstond uit verschillende koninkrijken die vanaf de 18e eeuw onder Brits bestuur kwamen te staan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Maleisië bezet door Japan. Het schiereiland van Malakka werd verenigd onder de Maleisische Unie in 1946. Kort daarna begon een guerilla-oorlog tegen het Britse bestuur, ook wel bekend als de Malayan Emergency. Dit was vooral een communistische groepering. In 1957 werd Maleisië onafhankelijk, in eerste instantie alleen het deel op het schiereiland van Malakka, in 1963 kwamen ook de staten Sarawak en Sabah op Borneo bij Maleisië. In 1965 werd Singapore uit de Maleisische federatie gezet. De jaren '60 waren onrustig in Maleisië, met een confrontatie met Indonesië, interne strijd tegen de communisten en het uitzetten van Singapore. Vanaf de jaren '80 begon het land snel te moderniseren, in de jaren '90 werd Kuala Lumpur gemoderniseerd met nieuwe wolkenkrabbers, waaronder de Petronas Towers, die de hoogste torens in de wereld waren tussen 1998 en 2004, evenals de bouw van tal van snelwegen in Kuala Lumpur en de noord-zuidsnelweg over het schiereiland. Het land werd echter sterk getroffen door de Aziatische financiële crisis van 1997, maar herstelde zich hiervan ook weer als eerste.

Wegennet

Het immense snelwegennet van de agglomeratie Klang Valley.

Maleisië heeft op Malakka een goed ontwikkeld wegennet, op Borneo is dit duidelijk minder. Het land heeft één van de grotere snelwegennetten in Azië, en het best ontwikkelde na dat van Japan, Zuid-Korea en China. Het snelwegennet is 1.931 kilometer lang. Men rijdt links in Maleisië. Het snelwegennet wordt continu uitgebreid, en zijn vaak tolwegen. Op Borneo zijn geen echte snelwegen, alhoewel het Maleisische wegennet aldaar wel aanzienlijk beter ontwikkeld is dan op het Indonesische deel. Per 1 december 2014 is de brandstofsubsidie in Maleisië afgeschaft.[2]

Kuala Lumpur

De metropool Kuala Lumpur telt meer dan 6 miljoen inwoners en groeit zeer snel. Als gevolg is ook het snelwegennet van de stad bijzonder groots opgezet, met talloze snelwegen die vrijwel allemaal 2x3 rijstroken kennen. Tussen veel voorsteden liggen 2 tot wel 4 parallelle snelwegen. In het stedelijk gebied ligt circa 700 kilometer snelweg, vrijwel allemaal tolwegen, waarvan 602 kilometer in het beheer van Lembaga Lebuhraya Malaysia.[3] Daarnaast zijn er expresswegen, die nog eens 50 kilometer lang zijn, voornamelijk bestaand in en rondom het centrum, inclusief 2 ringwegen om het centrum. De structuur van het snelwegennet is radiaal van karakter, met diverse bypasses en voorstedelijke tangenten. Er zijn 4 noord-zuidsnelwegen tussen Kuala Lumpur en Putrajaya en 4 oost-westsnelwegen tussen Klang en Kuala Lumpur. Circa 4 snelwegen vormen een bypassfunctie aan de westkant van de stad. Sprake van een ringstructuur is er niet, behalve de twee onderliggende ringwegen rond Kuala Lumpur. Wel heeft de voorstad Kajang een volledige ringweg.

Geschiedenis

De eerste 2x2 weg opende in 1961 in Maleisië. Alhoewel dit nog geen echte snelweg was, was het wel de aanzet naar de ontwikkeling van een snelwegennet. Op 16 maart 1966 opende de Tanjung Malim - Slim River Toll Road, onderdeel van Federale Route 1, de eerste tolweg van Maleisië. Ook dit was nog geen echte snelweg, de eerste snelweg was de Federale Route 2 tussen Port Klang en Kuala Lumpur, en opende in 1967 voor het verkeer. In 1973 werd deze weg verder opgewaardeerd en verbreed naar 2x3 en 2x4 rijstroken.

De aanleg van een groter snelwegennet begon met de aanleg van de North-South Expressway in 1977. In 1979 opende de Genting Sempah tunnel, samen met de Kuala Lumpur – Karak Expressway (E8), een spectaculaire slingerende snelweg door het gebergte op Malakka van Kuala Lumpur naar Karak. Dit was tevens de eerste echte wegtunnel in Maleisië. In 1980 werd de Malaysian Highway Authority (MHA) opgericht, die de aanleg van de snelwegen en hoofdwegen moest overzien. Op 2 januari 1982 ging Maleisië over van het imperiale naar het metrische systeem, waardoor alle borden moesten worden aangepast op meters en kilometers. Datzelfde jaar opende de Kuala Lumpur-Seremban Expressway E37 voor het verkeer. In de jaren 80 begon tevens een programma om snelwegen rond Kuala Lumpur aan te leggen, als antwoord op de snel toenemende welvaart en autobezit. In 1985 opende de Penang Bridge, een 13,5 kilometer lange tolbrug waarover de E36 loopt.

Gedurende de jaren 80 werden er nieuwe snelwegen en tolwegen geopend, en werden ook bestaande Federale routes verbreed naar 2x2 rijstroken, alhoewel deze geen snelwegen zijn door de vele erfaansluitingen. Op 1 februari 1989 werd een maximumsnelheid ingevoerd; 110 km/uur op snelwegen en 90 km/uur buiten de bebouwde kom. Op 8 september 1994 was de North-South Expressway voltooid, een 966 kilometer lange snelweg. Op 11 maart 1996 opende het eerste brugrestaurant over een snelweg in Maleisië. Een jaar later, in 1997, ging het elektronische tolsysteem Touch 'n Go in werking. Op 18 april 1998 opende de tweede verbinding tussen Maleisië en Singapore, tevens één van de eerste snelweggrensovergangen in Azië. Op 15 maart 1999 werd het SmartTAG systeem ingevoerd, als aanvulling op het eerder ingevoerd Touch 'n Go tolsysteem. Vanaf 2010 wordt het Multi Lane Free Flow systeem ingevoerd, waarbij bij tolstations aparte stroken voor elektronische tolsystemen worden gebouwd, zodat men niet meer hoeft af te remmen.

Expressways in Maleisië

E1E2E3E5E6E7E8E9E10E11E12E13E14E15E17E18E19E20E21E22E23E24E25E26E27E28E29E30E31E32E33E35E36E37E38E39

Asian Highways in Maleisië

AH2AH18AH140AH141AH142AH143AH150


Wegnummering

Snelwegen, Expressways genaamd, hebben de prefix E met daarna het nummer. De expressways zijn genummerd van E1 tot E99. Federale routes hebben geen prefix en zijn genummerd van 1 t/m 999. Wegnummers van de diverse staten hebben een prefix van de staat, bijvoorbeeld de J32 ligt in de staat Johor. Er is geen duidelijk systeem in de wegnummering. De belangrijkste noord-zuidas heeft de nummers E1 en E2.

Bewegwijzering

Een portaalbord in Maleisië.

De meeste bewegwijzering is in het Maleisisch, maar ook Engels wordt gebruikt.

Snelwegen hebben groene wegwijzers met witte tekst. Afritten worden sequentiëel genummerd, waardoor hoge afritnummers voor kunnen komen. De bewegwijzering doet Brits aan, met vorkborden zonder een echte pijlpunt. Afritten worden voluit aangegeven met "EXIT 805" met zwarte letters in een geel vlak. Het groene autosnelwegsymbool wordt gebruikt, begeleidt met de tekst "Lebuhraya", wat Maleisisch is voor snelweg.

Bewegwijzering op het onderliggend wegennet bestaat uit blauwe borden met witte letters. Het gebruikte lettertype is, net zoals op de snelwegen, het Highway Gothic, ook wel Interstate genaamd. Bij kruispunten worden zowel regelborden als pijlwegwijzers gebruikt, naar het Britse model.

Kilometerpaaltjes zijn groene vierkante vlakken met daarin het wegnummerschild en eronder de waarde in kilometers. Afstandsborden bevatten belangrijke doelen met daarna de aanduiding in kilometers, met de tekst "km" achter de waarde, gelijk aan dat in Duitsland.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea