Knooppunt Maanderbroek

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Maanderbroek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Maanderbroek
KP Maanderbroek.png
KP Maanderbroek.jpg
Kruisende wegen NLA012.svgNLA030.svg
Type trompet
Opengesteld 2004

Het knooppunt Maanderbroek is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als een gemodificeerd trompetknooppunt. Het is gelegen tussen Ede en Veenendaal, in de provincie Gelderland, waar de A30 op de A12 eindigt.

Naamgeving

De naam van het knooppunt komt van het voormalige buurtschap Manen, dat vroeger ten zuiden van het centrum van Ede lag. Diverse straten en andere objecten in dit gebied zijn hiernaar vernoemd, zo ook het knooppunt Maanderbroek. Langs de A12 loopt de Maanderbroekweg en in de buurt liggen de Maanderdijk en de Maanderbuurtweg. Een "broek" betekent een laaggelegen, vaak nat gebied. Dit klopt aangezien het knooppunt lager ligt dan de meeste wijken van Ede. Het centrum van Ede ligt circa 20 meter hoger dan het knooppunt.

Configuratie

Het knooppunt is een aangepast trompetknooppunt, met een vlechtwerk voor de verbindingen richting noorden. Verkeer vanuit Arnhem komt aan de linkerkant van de A30 richting Barneveld uit, terwijl het verkeer vanuit Utrecht moet invoegen. Vaak is dit andersom, maar dit is specifiek gedaan daar de relatie vanuit Arnhem richting Barneveld en Amersfoort belangrijk is. De gekozen constructie voorkomt een linkse invoeger. De boog vanuit Barneveld richting Arnhem is ook ruim en telt tot bijna het einde 2 rijstroken. De A30 naar het noorden telt 2x2 rijstroken. De A12 telt in westelijke richting 2x2 rijstroken met plusstroken tot Driebergen. In de richting Arnhem liggen in eerste instantie 2x2 rijstroken met plusstroken, waarbij het knooppunt via een weefstrook met de aansluiting Ede verbonden is. Oostelijk van de aansluiting Wageningen telt de A12 2x3 rijstroken.

Geschiedenis

De geschiedenis van het knooppunt gaat niet ver terug, maar de aanleg van de A12 in dit gebied begon reeds in de jaren '40 van de 20e eeuw. In 1942 waren de aarden banen tussen Veenendaal en Planken Wambuis (bij het huidige knooppunt Grijsoord) deels klaar. Op 30 juni 1956 opende de A12 tussen Veenendaal en Planken Wambuis[1], een natuurgebied tussen Ede en Arnhem. De rijksweg 30 werd omstreeks 1970 opengesteld met één rijbaan tussen Lunteren en Ede. Het zou nog tot 12 juli 2004 duren voordat de weg doorgetrokken werd tot de A12, als autosnelweg A30. Op die datum was het knooppunt Maanderbroek een feit.[2] Direct na openstelling werd fors gebruikgemaakt van de A30, wat de vraag naar deze verbinding onderstreept. Binnen 2 jaar maakten 50.000 voertuigen per etmaal gebruik van de A30. Op 27 april 2009 opende minister Eurlings de plusstroken tussen Veenendaal en Ede.

Toekomst

Er zijn geen plannen om het knooppunt Maanderbroek of de aansluitende wegvakken aan te passen. In het ruimere gebied is de A12 tussen Utrecht en Arnhem verbreed naar 2x3 rijstroken, bestaande uit reguliere verbredingen, spitsstroken en plusstroken. Er zijn geen plannen om de plusstroken om te zetten naar reguliere rijstroken. Er duiken ideeën op om de A30 zuidwaarts te verlengen tot bijvoorbeeld knooppunt Ewijk, maar hier zijn geen serieuze plannen voor, zeker met het oog op de structurele verbreding van de A50 tussen de knooppunten Ewijk en Grijsoord.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2019
NLA012.svg Veenendaal - Knooppuntsymbool.svg Maanderbroek 78.100 - 108.200
NLA012.svg Knooppuntsymbool.svg Maanderbroek - Ede 102.000 111.800 117.200
NLA030.svg Knooppuntsymbool.svg Maanderbroek - Ede-Heestereng 50.100 61.500 73.300

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich