Maasbrug Gennep

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maasbrug Gennep
Overspant Maas
Rijstroken 1x2
Totale lengte 313 meter
Hoofdoverspanning 62 meter
Hoogte brugdek 10,5 meter
Openstelling 17-05-1955
Verkeersintensiteit 12.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Maasbrug Gennep is een vakwerkbrug in Nederland, gelegen in de provinciale weg N264 bij Gennep. De brug overspant de Maas met een totale lengte van 313 meter.

Kenmerken

De Maasbrug is uitgevoerd als een stalen vakwerkbrug, één van de weinige grote rivierbruggen voor wegverkeer van dit type in Nederland, bestaande uit vijf delen van elk 62 meter lengte. De brug telt 1x2 rijstroken en heeft daarnaast een vrijliggend fietspad aan de noordzijde van de brug. De brug heeft voornamelijk een functie voor het regionale verkeer. Voor doorgaand verkeer is de 3 kilometer zuidelijker gelegen Maasbrug Boxmeer gelegen in de A77 de aangewezen route.

De brug is in eigendom van Rijkswaterstaat, het constructief onderhoud is ook een taak van Rijkswaterstaat, het dagelijks en functioneel beheer ligt bij de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Geschiedenis

Oorspronkelijk lag op de plek van de huidige brug een spoorbrug die in 24 mei 1874 opende als onderdeel van het Duits lijntje tussen Boxtel en Wesel. In het najaar van 1944 is deze brug opgeblazen door de Duitse bezetter. Later is er door de geallieerden een baileybrug aangelegd als tijdelijke oeververbinding. De spoorbrug werd uiteindelijk in 1950 hersteld en heropend. Op de noordelijke helft van de brugpijlers is later de verkeersbrug aangelegd, die op 17 mei 1955 opende voor het verkeer. Hiermee was er voor het eerst in de regio een vaste oeververbinding voor het wegverkeer.

De spoorlijn is na de Tweede Wereldoorlog nooit meer zo intensief gebruikt dan daarvoor, aangezien een aanzienlijk deel van het Duitse gedeelte van de lijn zodanig was beschadigd dat deze nooit meer is hersteld. Uiteindelijk staakte het spoorvervoer tussen Mill en Gennep in 1972 en werd de spoorbrug daarna afgebroken. Aan de zuidzijde van de brug is aan de pijlers te zien dat er ooit een spoorbrug naast heeft gelegen. In 2008 is de brug gerenoveerd. Hierbij is de brug opnieuw geschilderd en zijn de pijlers gerenoveerd.

Verkeersintensiteiten

In 2007 maakten dagelijks 12.000 voertuigen gebruik van de Maasbrug Gennep.[1]

Referenties

Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)