Louis Raemaekersbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Maasbrug Roermond)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis Raemaekersbrug
Overspant Maas
Rijstroken 4x1
Totale lengte 270 + 255 meter
Hoofdoverspanning 80 meter
Hoogte brugdek 8,7 meter
Openstelling 06-09-1962
Verkeersintensiteit 40.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Louis Raemaekersbrug, voorheen bekend als Maasbrug bij Roermond, is een liggerbrug in Nederland, gelegen in de provinciale weg N280, bij de stad Roermond. De brug overspant de rivier de Maas over een lengte van 310 meter. De verbinding bestaat feitelijk uit drie bruggen en loopt ook over het Lateraalkanaal.

Kenmerken

De Louis Raemaekersbrug ligt ter hoogte van het centrum van Roermond, waar de rivier de Roer in de Maas stroomt. De brug is uitgevoerd als een standaard liggerbrug met een totale lengte van van 270 meter. De brug heeft drie pijlers en vier betonnen overspanningen als liggerbrug, waarbij de maximale overspanning 80 meter bedraagt. De layout van de overspanningen bedraagt 60 m + 80 m + 72,5 m + 57,5 m.

De brug telt 4x1 rijstroken met een afscheiding tussen de hoofdrijbaan en de parallelwegen. Daarnaast zijn er fietspaden aan beide zijden. Westelijker bevindt zich een korte brug over de Zuiderplas en een langere brug van 255 meter over het Lateraalkanaal dat parallel aan de Maas is gelegen. De N280 is ter plekke voorzien van een parallelstructuur waarbij doorgaand verkeer door middel van een verdiepte ligging langs het centrum wordt geleid. Het is de enige brug bij Roermond, de Zuiderbrug bij Venlo ligt 23 kilometer stroomafwaarts en de Maasbrug Wessem ligt 10 kilometer stroomopwaarts.

Geschiedenis

De eerste vaste brug op deze locatie werd in 1866 gebouwd en werd in 1928 opgevijzeld om een verbeterde doorvaarthoogte te bieden. Dit was een vakwerkbrug met met drie overspanningen. De brug is in 1940 vernield, weer hersteld en in 1944 opnieuw vernield. In 1945-1946 is een noodbrug aangelegd, iets ten noorden van de oorspronkelijke brug. Tussen 1959 en 1962 werd de definitieve brug aangelegd en opende op 6 september 1962 voor het verkeer.[1] Deze ligt op de locatie van de oorspronkelijke brug uit 1866.

De brug had voor in die tijd lange liggers als overspanningen. De brug is gebouwd met drie ter plekke gestorte pijlers, met op elk ervan negen prefab kraagliggers. Tussen de kraagliggers zijn vervolgens in de lengterichting de 45 en 50 meter lange inhangliggers geplaatst, waarmee de maximale overspanning van 80 meter bereikt werd.

Later was de Louis Raemaekersbrug onderdeel van de rijksweg 68, die als snelweg vanaf de A2 naar Düsseldorf gepland was. Het deel ten westen van Roermond is begin jaren '70 als snelweg A68 opengesteld, maar later overgedragen aan de provincie Limburg en afgewaardeerd naar N280. De Louis Raemaekersbrug bij Roermond is nooit voorbereid op een autosnelweg en telde lange tijd 4 smalle rijstroken zonder een volwaardige rijbaanscheiding. In 2013-2014 is de brug gerenoveerd en is een rijbaanscheiding geïnstalleerd.

Naamgeving

De brug had oorspronkelijk geen naam anders dan de 'Maasbrug'. Op 3 november 2017 is de brug officieel hernoemd van Maasbrug naar Louis Raemaekersbrug.[2] Louis Raemaekers (1869-1956) was een Nederlandse cartoonist voor de Telegraaf tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn tekeningen werden internationaal bekend.

Verkeersintensiteiten

In 2008 maakten dagelijks 40.000 voertuigen van de Louis Raemaekersbrug gebruik.[3]

Referenties

Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)