MacLeod Trail

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Blank.png
MacLeod Trail map.png
-
Begin Calgary
Einde Calgary
Lengte 28 km
Route

Junction.svg Riverfront Avenue

Junction.svg 4 Avenue SE

Junction.svg 5 Avenue SE

Junction.svg 6 Avenue SE

Junction.svg 7 Avenue SE

Junction.svg 9 Avenue SE

Junction.svg 10 Avenue SE

Junction.svg 11 Avenue SE

Junction.svg 12 Avenue SE

Junction.svg 17 Avenue SE

Brug.svg Elbow River

Junction.svg 25 Avenue SE

Junction.svg 36 Avenue SE

Junction.svg 42 Avenue SE

Junction.svg 58 Avenue SW

Junction.svg Chinook Centre (61 Avenue SW)

Afslagsymbool.svg Glenmore Trail (Hwy 8)

Junction.svg 71 Avenue SW

Junction.svg 75 Avenue SW

Afslagsymbool.svg 78 Avenue SW

Junction.svg Heritage Drive

Junction.svg 86 Avenue SE

Junction.svg 90 Avenue SE

Junction.svg 94 Avenue SE

Junction.svg Southland Drive

Junction.svg 99 Avenue SW

Junction.svg Southport Way

Junction.svg 109 Avenue SE

Afslagsymbool.svg Anderson Road

Junction.svg Lake Fraser Gate

Afslagsymbool.svg Canyon Meadows Drive

Afslagsymbool.svg Shawnee Drive

Afslagsymbool.svg James McKevitt Road

Afslagsymbool.svg Shawnessy Boulevard / Midlake Boulevard

Afslagsymbool.svg 162 Avenue SE / Sun Valley Boulevard

Knooppuntsymbool.svg Stoney Trail (Hwy 201)

Junction.svg 194 Avenue SE

Junction.svg 210 Avenue SE

Junction.svg 226 Avenue SE

Junction.svg Dunbow Road

Knooppuntsymbool.svg Deerfoot Trail (Hwy 2)

Macleod Trail is een belangrijke urban arterial en gedeeltelijke freeway in Calgary, Alberta, Canada. De weg vormt een 28 kilometer lange noord-zuidroute tussen het centrum en de zuidelijke wijken.

Routebeschrijving

MacLeod Trail als éénrichtingsweg in het centrum van Calgary.

MacLeod Trail begint in het centrum van Calgary op Riverfront Road, gelegen aan de Bow River. De weg is hier een éénrichtingsweg met 4 rijstroken, 1st Street SE vormt de andere éénrichtingsweg. MacLeod Trail voert langs de oostkant van het centrum, met enige hoogbouw rondom de weg, maar buiten de echte stadskern. Na de brug over de Elbow River ten zuiden van het centrum komen MacLeod Trail en 1st Street SE samen, waarna de weg een urban arterial met 2x3 rijstroken en een serie kruispunten telt.

De overgang van het centrum met hoogbouw naar de laagbouw van de buitenwijken is abrupt, Calgary heeft geen dichtbebouwde schil rond het centrum. MacLeod Trail voert door het westen van een groot industrieterrein. MacLeod Trail loopt dan met 2x4 rijstroken langs Chinook Centre, de grootste shopping mall van Calgary. Daarna volgt een SPUI met Glenmore Trail. Zuidelijker telt de weg 2x3 rijstroken en voert door de uitgestrekte buitenwijken van Calgary. De corridor rond MacLeod Trail kent veel commerciële zones. In het zuiden van Calgary kent de weg meer ongelijkvloerse aansluitingen, waaronder een grote parclo met 6 verbindingswegen bij de Southcentre Mall en de weg is praktisch een freeway met 2x3 rijstroken tussen Canyon Meadows Drive en Stoney Trail. Er volgt dan een knooppunt met Stoney Trail aan de zuidrand van Calgary. Daarna voert de weg met 2x3 rijstroken en gelijkvloerse kruisingen door de buitenste wijken van zuidelijk Calgary, waarna de weg op een knooppunt met de Highway 2 eindigt.

Geschiedenis

MacLeod Trail is vernoemd naar de stad Fort Macleod, waar de weg oorspronkelijk naar toe liep. Die functie is later overgenomen door de Highway 2. Voor de bouw van de Deerfoot Trail door Calgary was MacLeod Trail de primaire invalsweg van Calgary vanuit het zuiden. De weg verdeeld het zuiden van Calgary in de SE en SW kwadranten van de stad. Wegen hebben de toevoeging 'SE' (Southeast) ten westen van MacLeod Trail, en de toevoeging 'SW' (Southwest) ten oosten ervan.

In 1960 opende Chinook Centre, die later uitgroeide tot de grootste shopping mall van Calgary. Het gebied rond MacLeod Trail ten zuiden van het centrum begon vanaf de jaren '70 te ontwikkelen. Langs de weg is vanaf 1978 Southland Park ontwikkeld, het grootste kantorencentrum van Calgary buiten het centrum. In 1974 opende de Southcentre Mall in het zuiden van de stad, die later uitgebreid is tot een grote suburbane shopping mall.

In 2000 is het parclo met Anderson Road bij de Southcentre Mall aangelegd. Vermoedelijk in die periode is ook de aansluiting met Canyon Meadows Drive aangelegd, en rond 2003 opende de aansluiting met Shawnessy Boulevard. Tussen 2016 en 2017 is het kruispunt met 162 Avenue SE omgebouwd tot een diverging diamond interchange, de eerste DDI van Canada.[1] De DDI opende op 14 augustus 2017 voor het verkeer.[2] Hiermee ontstond 5 kilometer freeway in het zuiden van Calgary.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 4.000 voertuigen op het beginpunt met Riverfront Road in het centrum, wat kort daarna stijgt naar 21.000 voertuigen per dag op de éénrichtingsweg door het centrum. Dit stijgt daarna naar 51.000 voertuigen ten zuiden van de Elbow River, waar beide éénrichtingswegen samenkomen en MacLeod Trail vormen. Vervolgens telt de weg zo'n 50.000 voertuigen per dag tot aan Glenmore Trail (Hwy 8) en een piek van 69.000 voertuigen ten zuiden van deze aansluiting. Dit daalt weer naar zo'n 53.000 voertuigen, om daarna te stijgen naar 91.000 voertuigen per dag ten zuiden van de aansluiting op Anderson Road. Het drukste punt ligt bij Canyon Meadows Drive, waar 98.000 voertuigen per dag rijden. Zuidelijker daalt de intensiteit vrij snel naar 47.000 voertuigen bij Stoney Trail (Highway 201) en 29.000 voertuigen verder tot Highway 2 ten zuiden van Calgary.[4]

Referenties

Freeways in Calgary

Trans-Canada Highway (Hwy 1) • Deerfoot Trail (Hwy 2) • Glenmore Trail (Hwy 8) • Stoney Trail (Hwy 201)

Airport TrailCrowchild TrailMacLeod TrailMemorial DriveSarcee Trail