Macau

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Macau.png
Macau.png
Hoofdstad Macau
Grootste stad Macau
Oppervlakte 29,5 km²
Inwonertal 651.000
Lengte snelwegennet 0 km[1]
Eerste snelweg nvt
Afkorting 澳门

Macau (Chinees: 澳門) is een speciale administratieve regio (SAR) van China, gelegen in het zuidoosten van het land. Macau telt 651.000 inwoners en heeft een oppervlakte van amper 30 km².

Inleiding

Macau bestaat uit een schiereiland en een eiland gelegen in de Pearl River Delta, direct ten zuiden van de stad Zhuhai en verder ten zuiden van Guangzhou. De regio grenst aan Guangdong en Hong Kong ligt naar het oosten. Macau is van oorsprong een Portugese kolonie en was de eerste en laatste Europese kolonie in China. In 1999 werd Macau door Portugal aan China overgedragen. Macau wordt wel bestuurd onder een apart systeem en is aanzienlijk welvarender dan het vasteland van China. De economie van Macau is sterk gebaseerd op toerisme en gokken.

Wegennet

Macau heeft geen snelwegen. Er zijn twee grensovergangen met de rest van China, aan de noordkant van Macau, en zuidelijker de Lótus Bridge. Afwijkend van China rijdt Macau links, net zoals Hong Kong. Drie bruggen verbinden het schiereiland met het eiland. De luchthaven van Macau ligt deels in zee. Macau kent op beperkte schaal ongelijkvloerse kruisingen. Gelijkvloerse kruispunten zijn vaak als rotonde uitgevoerd, een onbekend fenomeen in de rest van China. Er is 321 kilometer publieke weg in Macau. De straatnamen in Macau zijn in het Portugees, de bewegwijzering is zowel in het Portugees als het Chinees. De portaalbewegwijzering doet enigszins gedateerd aan en wijkt af van de rest van China en is vooral gebaseerd op de oudere Portugese bewegwijzering.

Referenties

  1. 01-01-2016
Flag of the People's Republic of China.svg China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau