Macedonië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Macedonia.svg
Македонија - Makedonija
Macedonië.png
Hoofdstad Skopje
Oppervlakte 25.713 km²
Inwonertal 2.059.000
Lengte wegennet 9.573 km
Lengte snelwegennet 247 km[1]
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Avtopat
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode MK

Macedonië (Macedonisch: Македонија) is een land in het zuidoosten van Europa. Het land ligt in de zuidelijke Balkan en telt 2 miljoen inwoners en is ongeveer ter grootte van driekwart van Nederland. De hoofdstad is Skopje.

Inleiding

Macedonië is een klein vierkant en bergachtig land in het zuiden van het voormalige Joegoslavië. Het land wordt vanwege een dispuut met Griekenland over de naamgeving vaak weergegeven als de FYROM, Former Yugoslav Republic Of Macedonia. Het centrale noorden van Griekenland heet ook Macedonië. In de praktijk zal men, wanneer het over "Macedonië" gaat, het land bedoelen, met uitzondering van in Griekenland zelf.

Het land grenst in het westen aan Albanië, in het noorden aan het betwiste land Kosovo en aan Servië, in het oosten aan Bulgarije en in het zuiden aan Griekenland. Macedonië heeft geen kustlijn en bestaat uit een centrale vallei van de rivier de Vardar, en enkele bergketens. Met 2764 meter is de Korab het hoogste punt van Macedonië. In het zuidwesten liggen twee grote meren op de grens met Albanië en Griekenland, die belangrijke toeristische trekpleisters zijn, samen met in de regio gelegen kloosters en Nationale Parken.

Het land ondergaat sinds 1996 een economische hervorming met een gestage economische groei. Het land heeft een lage inflatie en lage belastingen wat het aantrekkelijk maakt voor buitenlandse bedrijven. Het land is nog steeds een ontwikkelingsland en relatief arm, alhoewel duidelijk welvarender dan het naburige Albanië. De economie is sterk op handel gericht, en niet op landbouw, zoals bij veel armere landen gebruikelijk is.

De grootste stad is de hoofdstad Skopje met 444.000 inwoners. De overige grotere steden zijn een stuk kleiner, zoals Bitola, Kumanovo, Prilep en Tetovo.

Wegennet

De A2/A4 rond Skopje.
Het snelwegennet van Macedonië.

Het hoofdwegennet bestaat uit A-wegen, de avtopatishta die ook snelwegen kunnen zijn. Macedonië is een belangrijk doorvoerland naar Griekenland, en die route is dan ook grotendeels uitgebouwd als snelweg. Daarnaast bestaat er een snelweg vanaf Skopje naar Gostivar, en heeft Skopje een snelwegring. Het snelwegennet wordt opgewaardeerd, met name bestaande snelwegen die worden gerenoveerd, aangezien ze vaak vluchtstroken missen. Het onderliggend wegennet bestaat uit een paar grote wegen, maar door het bergachtige karakter van het land, en de lage bevolkingsdichtheid is het wegennet niet dicht. De kwaliteit van de wegen kunnen sterk verschillen, de hoofdwegen zijn vaak redelijk goed uitgebouwd met smalle vluchtstroken en vaak als driestrooksweg, maar de kwaliteit van het wegdek wisselt van weg tot weg, alhoewel de hoofdwegen wel een redelijk wegdek hebben. Druk is het wegennet niet, de meeste wegen verwerken niet meer dan 2.000 voertuigen per etmaal. Rondom het Meer van Ohrid kan het wel drukker zijn door toeristenverkeer. Wegbeveiliging zoals geleiderails komen vrij veel voor in bergachtige gebieden, ook langs lokale wegen. Markering varieert van versleten in steden tot zeer duidelijk op hoofdwegen. Voor enkele snelwegen moet tol betaald worden, dit wordt aangekondigd met borden in het Macedonisch, Albanees, Engels, Frans en Duits. De kantmarkeringen zijn vaak geel, een relatieve uitzondering in Europa. Niet alle snelwegen hebben al vluchtstroken. In de steden kan spoorvorming voorkomen, maar wegen vol met gaten zijn op de hoofdwegen een uitzondering.

Snelwegen en hoofdwegen in Macedonië

A1 MK.svgA2 MK.svgA3 MK.svgA4 MK.svg


Europese wegen

Europese wegen in Macedonië

E65E75E852E871


Tol

Op autosnelwegen (avtopat) in Macedonië wordt tol geheven. Dit is een open tolsysteem waarbij men af en toe tolpoorten passeert. Deze tolpoorten zijn niet zo groot uitgevoerd als bijvoorbeeld in Frankrijk of Italië, maar zijn vanwege de lage verkeersintensiteiten ook niet nodig. Men kan enkel contant en met credit cards betalen.[2][3] In 2011 zijn de tolwegen geprivatiseerd met een concessionaire, in plaats van de wegbeheerder van de Macedonische overheid. Tol kan alleen in Macedonische denars (MKD) worden betaald. Voor 25 september 2012 accepteerde men tijdelijk euro's. Vanwege de omwisselkosten, die de concessionaire maakte, is die service stopgezet. In 2014 moet een elektronisch tolsysteem worden ingevoerd.[4]

Bewegwijzering

De bewegwijzering is op de snelwegen groen met witte letters, op het onderliggend wegennet blauw voor de hoofdwegen en geel voor de lagere wegenklasse. Vrijwel alle borden op de grote wegen zijn tweetalig; Cyrillisch en het Latijnse schrift. Sommige wegwijzers kunnen wel erg oud zijn. Toeristische doelen zijn op bruine borden. Langs de snelwegen staan vaak vorkborden, maar portalen zijn zeldzaam, meestal worden ze aan het viaduct van de kruisende weg opgehangen. Afstandsborden zijn langs snelwegen gebruikelijk en zijn zowel in het Cyrillisch als Latijnse schrift. Rondom Skopje is de bewegwijzering om onduidelijke redenen ook in het Frans uitgevoerd, de rondweg van Skopje heet "Transit" en "Périphérique". Stapelborden komen ook voor rond Skopje. De wegnummers worden met het Griekse snelwegschildje aangegeven, dat weer op zijn beurt op de Duitse Autobahn-schildjes zijn gebaseerd. De bewegwijzering in steden is redelijk, en is regelmatig geïntegreerd met verkeerslichten.

Verkeersborden wijken af van wat men meestal in Europa ziet; in plaats van een witte achtergrond hebben ze een gele achtergrond. De uitvoering is veelal wel hetzelfde en zijn gelijk aan die in Nederland.

Wegnummering

A-wegen

In 1996 heeft Macedonië de oude Joegoslavische nummering losgelaten en een eigen M-nummering geïmplementeerd. Dit netwerk bestond uit 6 M-wegen die de grootste steden van het land verbonden. In 2012 is het wegennet opnieuw hernummerd en zijn A-nummers ingevoerd, ditmaal uit 4 A-wegen, alhoewel het netwerk in kilometers groter is dan het voormalige M-netwerk. A-nummers kunnen ook aftakkingen hebben. Alle snelwegen zijn A-wegen, maar er zijn ook een aantal niet-snelwegen met een A-nummer. De prefix A lijkt dan ook niet expliciet voor avtopat te staan. Administratief gezien hebben deze wegen nog een suffix waaruit de status van de weg blijkt

  • Aa Snelweg (Автопат)
  • Аб Expressweg (Брз пат)
  • Ам Magistrale weg (магистрален пат)
  • Ан Niet-gebouwde weg (неизграден пат)

Regionale wegen

Zie Regionalniot pat (Macedonië).

Maximumsnelheden

De maximumsnelheid is 60 km/uur binnen de bebouwde kom en 80 km/uur daarbuiten. Op autowegen geldt 110 km/uur, op autosnelwegen geldt 130 km/uur.[5] Circa 2008 is de maximumsnelheid op deze twee wegtypen met 10 km/h verhoogd. Men moet dag en nacht dimlicht voeren.

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden