Mackenzie Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NWT-1.svg
Northwest Territories Highway 1 map.png
Highway 35 / 1
Begin Grimshaw, AB
Einde Wrigley, NT
Lengte 1.160 km
Route

Centrum.svg Grimshaw

Centrum.svg Manning

Centrum.svg High Level

Centrum.svg Enterprise

Centrum.svg Fort Simpson

Centrum.svg Wrigley

De Mackenzie Highway is een highway in het noorden van Canada, gelegen in de provincie Alberta en de Northwest Territories. De weg verloopt vanaf Grimshaw via Fort Simpson naar Wrigley en is 1.160 kilometer lang.

Routebeschrijving

Alberta

Zie Highway 35 in Alberta.

De Mackenzie Highway begint in Grimshaw in het noorden van Alberta, circa 450 kilometer ten noordwesten van Edmonton. De weg voert noordwaarts, in eerste instantie nog door gecultiveerd agrarisch gebied, dat al snel overgaat in de taiga van noordelijk Alberta. Het deel in Alberta is zo'n 470 kilometer lang en er liggen maar een paar dorpen op de route. De weg verloopt vrijwel voortdurend recht naar het noorden door vlak gebied.

Northwest Territories

In de Northwest Territories voert de weg nog een eindje verder noordwaarts langs de Hay River, maar slaat bij Enterprise naar het westen af, net ten zuiden van het Great Slave Lake. Vanaf dit punt loopt de weg parallel aan de machtige Mackenzie River. Zo'n 100 kilometer ten westen van Enterprise splitst de Yellowknife Highway af. De weg verloopt door desolaat gebied met veel bebossing. Zo'n 60 kilometer ten zuiden van Fort Simpson eindigt de Liard Highway uit British Columbia op de Mackenzie Highway. De weg verloopt verder noordwaarts en steekt dan via een veerdienst de Liard River over. Daarna passeert de weg Fort Simpson, dat op een eiland gelegen is. Zo'n 70 kilometer ten noordwesten van Fort Simpson steekt de weg dan via een veerdienst de Mackenzie over, en legt nog zo'n 140 kilometer af tot aan Wrigley.

In de winter, wanneer de Mackenzie River bevroren is, kan men via de bevroren rivier verder noordwaarts naar Fort Good Hope en Colville Lake, gelegen in de koude toendra in het noorden van de Northwest Territories.

Wegnummering

De Mackenzie Highway is als volgt genummerd;

  • Alberta: Highway 35
  • Northwest Territories: Highway 1

Geschiedenis

De aanleg van de Mackenzie Highway begon in 1938 in de provincie Alberta. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam de aanleg stil te liggen. Men gaf prioriteit aan de westelijker gelegen Alaska Highway. De weg werd in de jaren '60 voltooid tot aan Enterprise. Gedurende de jaren '60 werd de weg verder noordwaarts verlengd naar Yellowknife, het grootste deel hiervan is onderdeel van de Yellowknife Highway. In 1971 opende de weg verder tot Fort Simpson. Werkzaamheden om de weg verder tot Wrigley te verlengen werden na enige jaren vertraagd. Pas begin jaren '90 werden de werkzaamheden hervat en sinds 1994 is Wrigley over de weg bereikbaar, alhoewel dit nog wel twee aanvullende veerdiensten vereist.

Toekomst

Al sinds eind jaren '50 wordt het overwogen om de Mackenzie Highway te verlengen naar de Dempster Highway in het afgelegen noordwesten van de Northwest Territories. Samen met de vervanging van de winter road van Inuvik tot Tuktoyaktuk zal het dan mogelijk zijn om via een all-weather road te rijden vanaf het zuiden naar de Arctische Oceaan. Er zijn winter roads in gebruik ten noorden van Wrigley, maar deze lopen niet helemaal tot de Dempster Highway. De verlenging van de Mackenzie Highway wordt waarschijnlijk een gravelweg van circa 800 kilometer lengte.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden in de Northwest Territories dagelijks 250 voertuigen bij de grens met Alberta, 220 voertuigen ten westen van Enterprise en 40 voertuigen verder westelijk van de Yellowknife Highway. Bij Fort Simpson reden 50 voertuigen per etmaal verder tot Wrigley.

Referenties

Territorial highways in de Northwest Territories

12345678910