Mackinac Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mackinac Bridge
I-75.svg
Mackinac Bridge.jpg
Overspant Straits of Mackinac
Rijstroken 2x2
Totale lengte 8.038 meter
Hoofdoverspanning 1.158 meter
Hoogte brugdek 61 meter
Openstelling 01-11-1957
Verkeersintensiteit 7.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Mackinac Bridge is een hangbrug in de Verenigde Staten, gelegen in het noorden van de staat Michigan.

Kenmerken

De Mackinac Bridge overspant de Straits of Mackinac tussen het Lower en Upper Peninsula van Michigan. Op de zuidoever is het stadje Mackinaw, op de noordoever is St. Ignace. De hangbrug heeft een totale lengte van van 8.038 meter (inclusief aanbruggen), een hoofdbrug als hangbrug van 2.256 meter en een hoofdoverspanning van 1.158 meter en is daarmee de op twee na langste hangbrug van de Verenigde Staten. De brugpylonen zijn 168 meter hoog en het brugdek ligt 61 meter boven het water. Over de brug loopt de Interstate 75 in Michigan. De snelweg is substandaard, hij heeft weliswaar 2x2 rijstroken, maar geen vluchtstroken en de middengeleider is niet meer dan een lage stoeprand. Een deel van het brugdek is van stalen roosters gemaakt, met name bij de hoofdoverspanning.

Langste hangbrug van Noord-Amerika

De Mackinac Bridge is de op twee na langste hangbrug in Noord-Amerika, na de Verrazzano-Narrows Bridge en de Golden Gate Bridge, gemeten naar hoofdoverspanning. De Mackinac Bridge heeft echter langere zijoverspanningen dan deze twee bruggen, waarmee de hoofdbrug in totaal wel de langste hangbrug van Noord-Amerika is.

Geschiedenis

De brug is tussen 1954 en 1957 aangelegd en stamt dus nog van voor het Interstate Highway systeem van 1956. De brug verving een veerdienst en was de eerste en tot nu toe enige verbinding tussen beide schiereilanden van Michigan. De brug opende op 1 november 1957 voor het verkeer. De brug is vanaf het begin een tolweg geweest.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 8.000 voertuigen over de brug, die daarmee niet druk is. Dit komt omdat er geen grote steden in de regio zijn.

Tol

De brug is een tolweg. De tol wordt in beide richtingen geheven en bedraagt $ 4 voor een personenauto.

Referenties