Madagaskar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Madagascar.svg
Madagascar
Madagaskar.png
Hoofdstad Antananarivo
Oppervlakte 587.041 km²
Inwonertal 24.895.000
Lengte wegennet 5.781 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RM

Madagaskar (Malagasi: Madagasikara), formeel de Republiek Madagaskar (Repoblikan'i Madagasikara) is een groot eiland in de Indische Oceaan, wat behoort tot het continent Afrika. Het land is circa 15 keer zo groot als Nederland en telt 24 miljoen inwoners. De hoofdstad is Antananarivo.

Inleiding

Geografie

Madagaskar is een zeer groot eiland in de Indische Oceaan ten oosten van Afrika. Het eiland ligt 400 kilometer uit de kust van Mozambique. Diverse kleine eilandnaties liggen in de omgeving, zoals Mayotte, Comoros, Reunion en Mauritius. Het eiland meet 1550 kilometer van noord naar zuid en maximaal 600 kilometer van oost naar west. De hoofdstad Antananarivo ligt centraal op het eiland.

Het binnenland van Madagaskar bestaat uit hooglanden, grotendeels een plateau op 700 tot 1500 meter boven zeeniveau, maar ook met hogere bergketens met toppen boven 2500 meter. De 2876 meter hoge Maromokotro is het hoogste punt van het eiland. De oostkust is lager gelegen en kent een groot deel van het resterende tropisch regenwoud. De westkust bestaat eveneens uit laagland maar is droger en minder bebost. Vanwege de geïsoleerde ligging komt op Madagaskar veel flora en fauna voor die endemisch is tot het eiland, die niet elders in de wereld voorkomen.

Het eiland kent een droog en nat seizoen. Neerslag komt veelal vanaf het oosten, waar het tegen het gebergte opstuwt. Daardoor is het oosten veel natter dan het westen. Het westen kent een droog klimaat. Het land is gevoelig voor tropische cyclonen. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Antananarivo varieert van 21 °C in de winter tot 27 °C in de zomer. Vanwege de hoge ligging zijn hoge temperaturen relatief zeldzaam, ze stijgen zelden tot meer dan 32 °C. De neerslag valt in de periode van oktober tot en met april, met een piek in de periode december-februari, wanneer er 300 mm per maand valt. Van mei tot en met september valt echter vrijwel geheel geen neerslag.

Demografie

Madagaskar heeft een snelle bevolkingsgroei gekend in de 20e eeuw, van maar 2,2 miljoen inwoners in 1900 naar meer dan 25 miljoen tegenwoordig. Er is sinds onafhankelijkheid echter slechts twee keer een census uitgevoerd, zodat bevolkingsdata weinig accuraat is. De grootste bevolkingsdichtheid is in het oosten van Madagaskar, zowel langs de kust als in de hooglanden. Het westen is dunbevolkt. De bevolking van Madagaskar is betrekkelijk ruraal, de hoofdstad Antananarivo is met 1,4 miljoen inwoners de enige grote stad, daarnaast zijn er nog 9 steden die tussen 50.000 en 200.000 inwoners tellen.

In Madagaskar wonen verschillende etnische groepen die gegroepeerd worden als de Malagasi. Zij vormen 90% van de bevolking. Zij spreken het Malagasi, een taal die op het hele eiland verstaan wordt. Er zijn geen officiële talen vastgesteld in Madagaskar, maar het Malagasi is wel de nationale taal. Het Frans wordt gesproken als tweede taal, voornamelijk in de wat grotere plaatsen.

Economie

Madagaskar geldt als één van de armste landen ter wereld, met een BBP van slechts $ 400 per hoofd van de bevolking. Ongeveer tweederde van de bevolking leeft in armoede. Een groot deel van de bevolking werkt in de landbouw voor de eigen voedselvoorziening. Daarnaast is er enige industrie, met name de textielindustrie, wat de belangrijkste exportproducten van Madagaskar zijn. Het land heeft potentie om grondstoffen te delven, maar deze worden tegenwoordig nog niet in grote mate geëxploiteerd. Een probleem voor de ontwikkeling van de economie is de beperkte infrastructuur.

Geschiedenis

Het eiland werd pas in de oudheid voor het eerst bewoond, als eerste door mensen uit Borneo die per kano de Indische Oceaan overstaken. In de 9e eeuw volgden Bantu-stammen die het kanaal van Mozambique overstaken van het Afrikaanse vasteland naar Madagaskar. Tot eind 18e eeuw waren er diverse allianties en machtige stammen op het eiland, die begin 19e eeuw verenigd werden als een koninkrijk. In 1897 eindigde het koninkrijk nadat Madagaskar onderdeel werd van het Franse Rijk. In de Franse koloniale tijd werd de landbouw ontwikkeld en werd Antananarivo een relatief moderne stad. De Fransen introduceerden het onderwijs, ook werd de eerste infrastructuur gebouwd, zoals wegen en diverse spoorlijnen, vooral om de hoofdstad Antananarivo met de kustplaatsen te verbinden.

Madagaskar werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk. In eerste instantie onderhield Madagaskar sterke banden met Frankrijk en veel belangrijke posities werden door Fransen vervuld. Dit werd echter als neokoloniaal beschouwd en de regering moest in 1972 aftreden. In de periode 1975-1993 was Madagaskar een socialistisch land op marxistische leest en onderhield vooral banden met het Oostblok. De levensstandaard in Madagaskar ging fors achteruit en het land was in 1979 bankroet. Het land werd na 1993 meer democratisch maar de economische ontwikkeling bleef achter.

Wegennet

Het wegennet van Madagaskar is niet erg uitgebreid en grotendeels in slechte staat, mede door het gebrek aan onderhoud en de tropische weersomstandigheden. Van de bijna 6.000 kilometer verharde weg is een groot deel in slechte staat. Er loopt één noord-zuidas over het midden van het eiland vanaf Antsiranana in het uiterste noorden via Antananarivo naar Tôlanaro in het zuiden. Deze weg kent diverse aftakkingen en her en der noord-zuidroutes langs de kust. Een groot deel van de hoofdwegen kan secundair genoemd worden. Belangrijke aftakkingen zijn de route naar Morondava en Toliara aan de westkust, en naar Toamasina en Mananjary aan de oostkust. Er zijn geen doorgaande noord-zuidroutes langs de westkust, wel enkele fragmenten. Er is in theorie wel een noord-zuidroute langs de oostkust, maar is vaak niet verhard.

Het wegennet in de hoofdstad Antananarivo is ook niet erg ontwikkeld, met enkele 2x2 wegen in slechte staat. Er is geen rondweg, alhoewel er wel een gedeeltelijke westelijke en oostelijke bypass is. Rondom het centrum loopt een soort ringweg. Relatief veel wegen in de hoofdstad zijn verhard, zo ook de meeste straten. Jovenna is het belangrijkste tankstationketen in Madagaskar.[1][2][3]

Er is een autoroute gepland van Antananarivo naar de oostelijke kuststad Toamasina. Deze zou tussen 300 en 350 kilometer lang worden en met Chinese steun aangelegd worden.

Wegnummering

Het hoofdwegennet van Madagaskar bestaat uit N-wegen, waarbij de meeste ééncijferige wegen vanuit de hoofdstad Antananarivo beginnen, of aftakken van een dergelijke route. Wanneer de weg uit fragmenten bestaat krijgen kortere segmenten de suffix a of b.

Routes

 • N1 Antananarivo - Tsioanomandidy: 220 km
 • N2 Antananarivo - Toamasina: 360 km
 • N3 Antananarivo - Andilamena - Sambava (segmenten): 370 km
 • N4 Antananarivo - Mahajanga: 550 km
 • N5 Toamasina - Maroantsetra - Ambilobe (segmenten): 800 km
 • N6 Ambondodromamy - Antsohihy - Antsiranana: 730 km
 • N7 Antananarivo - Antsirabe - Fianarantsoa - Toliara: 1.030 km
 • N8 ?
 • N9 Toliara - Mandabe: 400 km
 • N10 Andranovory - Ambovombe: 440 km
 • N11 Mananjary - Ranomafana (segmenten): 230 km
 • N12 Irondro - Vangaindrano - Tôlanaro (segmenten): 400 km
 • N13 Ihosy - Tôlanaro: 500 km

Bewegwijzering

Bewegwijzering is spaarzaam. Wegnummers worden zelden aangegeven op borden, wel op kilometerpalen naar Frans model.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan