Madagaskar

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Madagascar.svg
Madagascar
Madagaskar.png
Hoofdstad Antananarivo
Oppervlakte 587.041 km²
Inwonertal 24.430.000
Lengte wegennet 5.781 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RM

Madagaskar is een groot eiland in de Indische Oceaan, wat valt onder het continent Afrika. Het land is circa 15 keer zo groot als Nederland en telt 24 miljoen inwoners. De hoofdstad is Antananarivo.

Inleiding

Madagaskar is een groot eiland buiten de kust van het oosten van Afrika. Het land ligt grotendeels ten oosten van Mozambique, dat ruim 400 kilometer westelijk ligt. Diverse kleine eilandnaties liggen rond het eiland, zoals Mayotte en de Comoros naar het noordwesten en Reunion en Mauritius naar het oosten. Australië ligt 6.500 kilometer ten oosten van Madagaskar. Het eiland meet 1.550 kilometer van noord naar zuid en maximaal 600 kilometer van oost naar west. De hoofdstad Antananarivo ligt centraal op het eiland en telt 900.000 inwoners. Andere belangrijke steden zijn Mahajanga in het noorden, Tomasinga in het oosten, Antsirabe en Fianarantsoa in het midden en Morondava en Toliara in het westen. Madagaskar is bergachtig, met een bergrug van noord naar zuid die een groot deel van het eiland omvat, en in het westen overgaat in een vrij brede kuststrook. De Maramokotro is met 2.876 meter het hoogste punt. Madagaskar is zeer divers, 90% van de flora wordt nergens anders ter wereld gevonden.

Madagaskar is een fragiel democratisch land, met regelmatig coups en kleine interne conflicten. De landbouw is de belangrijkste economische sector, en Madagaskar is één van de armste landen in Afrika met een inkomen van $ 900 per inwoner. In Madagaskar wordt Malagasy gesproken. Frans wordt door de opgeleide bevolking ook gesproken en Engels is in opkomst.

Wegennet

Het wegennet van Madagaskar is niet erg uitgebreid en grotendeels in slechte staat, mede door het gebrek aan onderhoud en de tropische weersomstandigheden. Van de bijna 6.000 kilometer verharde weg is een groot deel in slechte staat. Er loopt één noord-zuidas over het midden van het eiland vanaf Antsiranana in het uiterste noorden via Antananarivo naar Tôlanaro in het zuiden. Deze weg kent diverse aftakkingen en her en der noord-zuidroutes langs de kust. Een groot deel van de hoofdwegen kan secundair genoemd worden. Belangrijke aftakkingen zijn de route naar Morondava en Toliara aan de westkust, en naar Toamasina en Mananjary aan de oostkust. Er zijn geen doorgaande noord-zuidroutes langs de westkust, wel enkele fragmenten. Er is in theorie wel een noord-zuidroute langs de oostkust, maar is vaak niet verhard.

Het wegennet in de hoofdstad Antananarivo is ook niet erg ontwikkeld, met enkele 2x2 wegen in slechte staat. Er is geen rondweg, alhoewel er wel een gedeeltelijke westelijke en oostelijke bypass is. Rondom het centrum loopt een soort ringweg. Relatief veel wegen in de hoofdstad zijn verhard, zo ook de meeste straten. Jovenna is het belangrijkste tankstationketen in Madagaskar.[1][2][3]

Er is een autoroute gepland van Antananarivo naar de oostelijke kuststad Toamasina. Deze zou tussen 300 en 350 kilometer lang worden en met Chinese steun aangelegd worden.

Wegnummering

Het hoofdwegennet van Madagaskar bestaat uit N-wegen, waarbij de meeste ééncijferige wegen vanuit de hoofdstad Antananarivo beginnen, of aftakken van een dergelijke route. Wanneer de weg uit fragmenten bestaat krijgen kortere segmenten de suffix a of b.

Routes

 • N1 Antananarivo - Tsioanomandidy: 220 km
 • N2 Antananarivo - Toamasina: 360 km
 • N3 Antananarivo - Andilamena - Sambava (segmenten): 370 km
 • N4 Antananarivo - Mahajanga: 550 km
 • N5 Toamasina - Maroantsetra - Ambilobe (segmenten): 800 km
 • N6 Ambondodromamy - Antsohihy - Antsiranana: 730 km
 • N7 Antananarivo - Antsirabe - Fianarantsoa - Toliara: 1.030 km
 • N8 ?
 • N9 Toliara - Mandabe: 400 km
 • N10 Andranovory - Ambovombe: 440 km
 • N11 Mananjary - Ranomafana (segmenten): 230 km
 • N12 Irondro - Vangaindrano - Tôlanaro (segmenten): 400 km
 • N13 Ihosy - Tôlanaro: 500 km

Bewegwijzering

Bewegwijzering is spaarzaam. Wegnummers worden zelden aangegeven op borden, wel op kilometerpalen naar Frans model.[4]

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan