Mainbrücke Bettingen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mainbrücke Bettingen
BAB3.png
Mainbrucke Bettingen.jpg
Overspant Main
Rijstroken 2x3
Totale lengte 310 meter
Hoofdoverspanning 140 meter
Hoogte brugdek 17 meter
Openstelling 1960 / 2001
Verkeersintensiteit 62.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Mainbrücke Bettingen is een Talbrücke in Duitsland, onderdeel van de A3 in de staat Bayern. De brug overspant de rivier de Main nabij Wertheim am Main.

Kenmerken

De Mainbrücke Bettingen is een betonnen kokerbrug, die op natuurstenen pijlers rust. De brug is in totaal 310 meter lang, met een hoofdoverspanning van 140 meter. De brug heeft drie velden en de brugdekken zijn 18,50 en 18,75 meter breed. Het brugdek ligt 17 meter boven de rivier de Main en is gedimensioneerd op 2x3 rijstroken. De brug is onderdeel van de A3 tussen Frankfurt en Würzburg en ligt op de grens van Bayern en Baden-Württemberg. Nabij de brug bevindt zich het dorpje Bettingen, waar het naar vernoemd is. Grotere plaatsen in de nabije omgeving zijn Wertheim am Main en Marktheidenfeld. Iets ten oosten van de brug bevindt zich Wertheim Village, een outlet shopping center, en een grote Autohof.

Geschiedenis

De huidige brug is de tweede op deze locatie. Als onderdeel van de bouw van de A3 tussen Frankfurt en Würzburg is in 1959 begonnen met de bouw van de Mainbrücke Bettingen. Deze opende in 1960 voor het verkeer. Dit was een betonnen kokerbrug die met het cantilever-principe is uitgebouwd. Deze brug had twee brugdekken van 17,5 meter breed. Deze had overspanningen van 85 + 140 + 85 meter.

De brug had te maken met vervormingen, die dermate ernstig waren dat vervanging niet kon wachten op de geplande verbreding van de A3 naar 2x3 rijstroken. Feitelijk is alleen het complete brugdek vervangen, de oude natuurstenen pijlers zijn hergebruikt. De nieuwe brug is tussen 1999 en 2001 aangelegd en gedimensioneerd op 2x3 rijstroken. De vervanging kostte € 22,6 miljoen. Dit was het eerste kunstwerk van de A3 tussen Aschaffenburg en Würzburg dat werd voorbereid op 2x3 rijstroken. De aansluitende wegvakken zijn echter pas meer dan 15 jaar later verbreed, waardoor de brug lange tijd 2x2 rijstroken en zeer brede vluchtstroken had.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 62.200 voertuigen van de brug gebruik.

Referenties