Mainbrücke Mainflingen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mainbrücke Mainflingen
Overspant Main
Rijstroken 2x2
Totale lengte 451 meter
Hoofdoverspanning 133 meter
Hoogte brugdek 15 meter
Openstelling 1978
Verkeersintensiteit 42.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Mainbrücke Mainflingen is een kokerliggerbrug in Duitsland, gelegen bij Mainflingen op de grens van Hessen en Bayern. De brug overspant de rivier de Main en is onderdeel van de A45.

Kenmerken

De Mainbrücke Mainflingen is een betonnen kokerbrug en bestaat feitelijk uit twee tegen elkaar aan gebouwde bruggen. De brug is 451 meter lang en heeft twee brugdekken van 19,25 meter breed. De hoofdoverspanning over de Main bedraagt 133 meter. De exacte hoogte van de brug is niet bekend, maar bedraagt circa 15 meter. De brug is opvallend omdat deze een ruimtereservering heeft voor 2x3 rijstroken met vluchtstroken. Thans zijn 2x2 rijstroken in gebruik.

Geschiedenis

De brug is tussen 1976 en 1978 aangelegd en was onderdeel van het laatste deel van de A45 tussen Dortmund en Aschaffenburg. De brug is aangelegd met de uitschuifmethode met hulppijlers. De exacte reden waarom de brug een ruimtereservering heeft is niet bekend. Ruimtereserveringen zijn in Duitsland niet gebruikelijk.

Toekomst

De brug verkeert in slechte conditie en wordt volledig vervangen. De procedure begon in februari 2021.[1] In 2022 zijn sonderingen en proefboringen uitgevoerd.[2] Op 26 september 2022 is het Planfeststellungsbeschluß vastgesteld.[3] De nieuwe brug wordt met vrijwel dezelfde dimensies als de oude brug gerealiseerd, met zeven velden en zes pijlers. De totale lengte wordt één meter korter, van 451 naar 450 meter. De nieuwe brug heeft ook 2x2 rijstroken waarbij de ruimtereservering voor 2x3 rijstroken in de middenberm behouden blijft, er is echter besloten dat de ruimtereservering in de vorm van de vluchtstrook wordt uitgevoerd, en dus niet een volledige overbreedte van het brugdek voor een derde rijstrook links, zoals bij de bestaande brug het geval is. Indien de A45 verbreed wordt komt ter plekke van de brug de vluchtstrook te vervallen.

Tijdens de bouw kan een 4+0 systeem niet op de bestaande brug vanwege de slechte conditie van de constructie. Daardoor wordt de eerste nieuwe brug eerst op een tijdelijke locatie gebouwd, zodra deze gereed is wordt het verkeer omgezet op deze nieuwe brug en worden beide bestaande bruggen gesloopt. De eerste nieuwe brug wordt later zijwaarts verschoven, een methode die op de A45 veelvuldig is toegepast bij brugvervangingen.

Mogelijk start de bouw medio 2024.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 42.600 voertuigen over de brug, die daarmee niet erg druk is.

Referenties