Malawi

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Malawi.svg
Malaŵi
Malawi.png
Hoofdstad Lilongwe
Oppervlakte 118.484 km²
Inwonertal 16.407.000
Lengte wegennet 6.956 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode MW

Malawi is een klein binnengesloten[1] land in het zuiden van Afrika. Het land is circa 3 keer zo groot als Nederland en telt 16 miljoen inwoners. De hoofdstad is Lilongwe, de grootste stad is Blantyre.

Inleiding

Malawi is een langgerekt land in de noord-zuidrichting, met het immense Malawimeer langs de oostgrens. Het land grenst in het noorden aan Tanzania, in het oosten en zuiden aan Mozambique en in het westen aan Zambia. Het land meet 900 kilometer van noord naar zuid en maximaal 220 kilometer van oost naar west. De hoofdstad Lilongwe ligt centraal in het land, de grootste stad Blantyre in het zuiden. Malawi is bergachtig, met de Mount Mulanje op 3.002 meter als hoogste punt.

Malawi werd in 1964 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en heette toen kortstondig nog Nyasaland. Daarna was het land 30 jaar een dictatuur. Sinds midden jaren 90 is Malawi een stabiele democratie. Met een inkomen van circa $ 900 per inwoner geldt Malawi als één van de armste landen ter wereld. De economie groeit behoorlijk snel, maar er is nog een zeer lange weg te gaan. In Malawi spreekt men naast inheemse talen ook het Engels als overkoepelende taal.

Wegennet

Het wegennet van Malawi is redelijk uitgebreid, wat mede komt door de relatief hoge bevolkingsdichtheid voor Afrikaanse begrippen. Er is één belangrijke noord-zuidroute, de M1, met daarnaast een aantal aftakkingen die parallelle routes vormen. Het aantal oost-westroutes is logischerwijs veel beperkter daar het land vooral in de noord-zuidrichting gerekt is. Het wegennet is echter vaak in slechte staat. In de hoofdstad Lilongwe zijn slechts enkele verharde wegen. De grootste plaats Blantyre heeft wat meer weg van een stad, en heeft ook meer verharde wegen. Er zijn geen autosnelwegen in Malawi.

Wegnummering

Malawi had altijd veel wegnummerlagen, de Main Roads (M), Secondary Roads (S), District Roads (D), tertaire en quartaire wegen en Minor Roads. De meesten zullen in de praktijk onverhard zijn, alleen de Main Roads zijn verhard. Het is te betwijfelen of het wegennet met zoveel wegnummerlagen nog als zodanig beschouwd wordt.

Routes

  • M1 Blantyre - Lilongwe - Mzuzu - Kyela (gr. Tanzania): 970 km
  • M2 Blantyre - Mulanje (gr. Mozambique): 130 km
  • M3 Blantyre - Liwonde - Mandimba (gr. Mozambique): 270 km
  • M4 ?
  • M5 Balaka - Salima - Mzuzu: 560 km
  • M9 Mzimba - Katumbi -Chitipa (gr. Zambia): 280 km
  • M12 Lilongwe - Mchinji (gr. Zambia): 130 km

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in Malawi.

Referenties

  1. Een land dat niet aan zee ligt


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan