Malaysia - Indonesia fixed link

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Malaysia - Indonesia fixed link is een geplande oeververbinding tussen Maleisië en Indonesië, bestaande uit bruggen en tunnels met een totale lengte van 48.690 meter.

Inleiding

Maleisië en Indonesië liggen relatief dicht bij elkaar, gescheiden door de Straat van Malacca. De zeestraat is tussen 40 en 250 kilometer breed, maar net ten westen van Singapore zijn een aantal eilanden die de te overbruggen afstanden korter maken. De geplande oeververbinding verloopt vanaf Kukup in Maleisië naar de provincie Riau Islands in Indonesië. De langste verbinding is een 17,5 kilometer lange onderzeetunnel. De totale lengte bedraagt tussen 39 en 40 kilometer.

De Straat van Malacca is relatief ondiep, veelal minder dan 30 meter, waardoor zowel bruggen als tunnels haalbaar zijn. Vanwege de scheepvaart zal de langste verbinding waarschijnlijk een tunnel worden. Elders zijn bruggen kosten-effectiever. Het grootste aandachtpunt is aardbevingsbestendigheid.

Verbindingen

  • Pulau Kukup - Pulau Karimunbesar: onderzeetunnel van 17,5 kilometer, plus twee kleine bruggen
  • Pulau Karimunbesar - Pulau Kundur: 4 bruggen van 0,3 tot 4,3 kilometer
  • Pulau Kundur - Sumatra: brug of tunnel van 12,8 kilometer

Geschiedenis

In 1995 werden voor het eerst serieuze voorstellen gedaan voor een vaste verbinding. Het project werd in de ijskast gezet vanwege de financiële crisis in oost-Azië eind jaren '90, maar werd in 2013 weer onder de aandacht gebracht.

Toekomst

In 2014 werd een haalbaarheidsstudie gelanceerd naar een 17,5 kilometer lange tunnel.[1][2] De kosten voor de 17,5 kilometer lange tunnel worden geschat op circa 15 miljard MYR, of € 3,3 miljard. De Indonesische overheid meent dat het aanleggen van infrastructuur op Sumatra zelf een hogere prioriteit heeft.[3]

Referenties