Maldiven

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Malediven)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ - Dhivehi Raa'je
Hoofdstad Malé
Oppervlakte 298 km²
Inwonertal 557.000
Lengte wegennet 100 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode MV

De Maldiven of Malediven, formeel de Republiek der Maldiven (Dhivehi: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ, Dhivehi Raa'jeyge Jumhooriyya) is een eilandnatie in de Indische Oceaan, onderdeel van Azië. Het land heeft een oppervlakte van een grote Nederlandse gemeente en telt 557.000 inwoners.

Inleiding

De hoofdstad Malé.

Geografie

De Maldiven zijn een serie laaggelegen eilanden in het midden van Indische Oceaan, circa 600 kilometer ten zuidwesten van India 2.600 kilometer ten oosten van Somalië en 3.000 kilometer ten noordoosten van Madagaskar. De hoofdstad is Malé, waar een kwart van de inwoners woont. De eilandjes zijn zeer klein en wanneer bevolkt vaak ook dichtbevolkt. De eilandjes liggen doorgaans 1 tot 2 meter boven zeeniveau. Het land bestaat uit 1.190 eilandjes, waarvan 200 bevolkt zijn.

Demografie

In 1950 had de eilandengroep circa 70.000 inwoners. Het inwonertal groeide vrij snel en bereikte 300.000 in 2010 en tegenwoordig meer dan 400.000 inwoners. Er zijn relatief veel buitenlanders in de Maldiven, met name Bangladeshi's en Filipino's. In de Maldiven wordt het Dhivehi gesproken, met het Thaana schrift. Engels is een tweede belangrijke taal.

Economie

Toerisme is de belangrijkste economische tak en ook de visserij is van belang. Het nominale BBP per inwoner bedraagt circa $ 13.000, waarmee de Maldiven enigszins ontwikkeld zijn. De economische ontwikkeling is echter variabel, de noordelijke regio ligt verder van de inkomsten uit toerisme en is beduidend minder ontwikkeld. Het gemiddeld inkomen in de hoofdstad Malé is aanzienlijk hoger dan de andere eilanden.

Geschiedenis

De Maldiven was vanaf de 12e eeuw een sultanaat. In de 16e eeuw kwam het meer onder invloed van Europa te staan, als eilandengroep op de handelsroutes tussen Indië en Europa. Het werd een Brits protectoraat in 1887. Het land werd in 1965 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Er was daarna een lichte vorm van een dictatuur tot 2008, waarna democratische verkiezingen werden gehouden. In 2004 werd de eilandengroep zwaar getroffen door de tsunami van de aardbeving bij Indonesië, er vielen 108 doden en de schade werd geraamd op meer dan 60% van het BBP. 57 eilanden hadden significante schade, 14 eilanden moesten geëvacueerd worden en 6 eilanden waren helemaal weggevaagd. In 2012 werd een staatsgreep gepleegd, waarna weer een autoritair bestuur werd ingesteld. De Maldiven keerde in 2020 weer terug in de Commonwealth of Nations.

Wegennet

De Sinamalé Bridge.

Er zijn geen autosnelwegen op de Maldiven, en er zijn ook vrijwel geen brugverbindingen tussen de eilanden, dus het beperkte wegverkeer is afhankelijk van veerdiensten. De meeste wegen liggen in de hoofdstad Malé en zijn vrijwel uitsluitend woonstraten. Veel straten bestaan uit klinkers, een opvallendheid in dit deel van de wereld. Er is een volledige ringweg rond Malé, die één rijstrook per richting telt en verkeerslichten heeft. Daarnaast loopt er een noord-zuid en oost-westas door Malé. Op de andere eilanden is ook niet meer dan een lokaal stratennet. Er is geen wegnummering of bewegwijzering in de Maldiven.

Tussen 2016 en 2018 is met Chinese steun de 2 kilometer lange Sinamalé Bridge aangelegd tussen Malé en Hulhulé, waarop de luchthaven van Malé is gelegen. Dit was de eerste brug ter wereld die over koraalriffen is gebouwd. Het was ook de eerste brug in de Malediven. De brug is op 22 september 2018 opengesteld voor het verkeer.

Hulhumalé

Hulhumalé is een nieuwe stad die op een landaanwinningslocatie is gebouwd. De landaanwinning begon in 1997 en is in fases uitgebreid tot een eiland van 4 km². De in 2018 geopende Sinamalé Bridge sluit hier op aan. Het nieuwe eiland heeft een grid van stadswegen, waaronder een vierstrooks hoofdweg, geflankeerd door appartementencomplexen.

Referenties


Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea