Maleisië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Malaysia.svg
Malaysia
Maleisië.png
Hoofdstad Kuala Lumpur
Oppervlakte 329.845 km²
Inwonertal 31.461.000
Lengte wegennet 50.215 km
Lengte snelwegennet 1.630 km
Eerste snelweg 1977
Benaming snelweg Lebuhraya
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode MAL

Maleisië is een land in zuidoost-Azië. Het land bestaat uit het schiereiland Malakka en het Maleisische deel van het eiland Borneo, ook bekend als Oost-Maleisië. Het land is zo'n 8 keer zo groot als Nederland en heeft 31 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kuala Lumpur.

Inleiding

Maleisië is onder te verdelen in twee gebieden, het schiereiland Malakka en het Maleisische deel van het eiland Borneo. Maleisië heeft landsgrenzen met Thailand in het noorden en Indonesië en Brunei op Borneo. Tevens grenst het via de Straat van Johor aan Singapore. De hoofdstad Kuala Lumpur ligt centraal op het schiereiland Malakka. Het land ligt dicht bij de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Naar het westen ligt de Indische Oceaan en naar het oosten de Zuid-Chinese zee. Beide delen van Maleisië zijn gelijk in geografie, met tropische kustvlakten die oplopen naar heuvels en bergen in het binnenland. Het hoogste punt is Mount Kinabalu op 4.095 meter op Borneo. De officiële hoofdstad is Kuala Lumpur, maar de administratieve hoofdstad is Putrajaya.

Maleisië, en dan met name het schiereiland Malakka is relatief hoog ontwikkeld, alhoewel nog wel duidelijk lager dan Singapore, maar verder dan andere landen in de regio. Het is één van de meer welvarende landen in Zuidoost-Azië en rijk aan grondstoffen. Het land is etnisch divers en het Maleis is de officiële taal van het land. Chinees, Tamil en Engels worden ook wijdverbreid gesproken.

Wegennet

Het immense snelwegennet van de agglomeratie Klang Valley.

Maleisië heeft op Malakka een goed ontwikkeld wegennet, op Borneo is dit duidelijk minder. Het land heeft één van de grotere snelwegennetten in Azië, en het best ontwikkelde na dat van Japan, Zuid-Korea en China. Het snelwegennet is 1.500 kilometer lang. Men rijdt links in Maleisië. Het snelwegennet wordt continu uitgebreid, en zijn vaak tolwegen. Op Borneo zijn geen echte snelwegen, alhoewel het Maleisische wegennet aldaar wel aanzienlijk beter ontwikkeld is dan op het Indonesische deel. Per 1 december 2014 is de brandstofsubsidie in Maleisië afgeschaft.[1]

Kuala Lumpur

De metropool Kuala Lumpur telt meer dan 6 miljoen inwoners en groeit zeer snel. Als gevolg is ook het snelwegennet van de stad bijzonder groots opgezet, met talloze snelwegen die vrijwel allemaal 2x3 rijstroken kennen. Tussen veel voorsteden liggen 2 tot wel 4 parallelle snelwegen. In het stedelijk gebied ligt circa 700 kilometer snelweg, vrijwel allemaal tolwegen. Daarnaast zijn er expresswegen, die nog eens 50 kilometer lang zijn, voornamelijk bestaand in en rondom het centrum, inclusief 2 ringwegen om het centrum. De structuur van het snelwegennet is radiaal van karakter, met diverse bypasses en voorstedelijke tangenten. Er zijn 4 noord-zuidsnelwegen tussen Kuala Lumpur en Putrajaya en 4 oost-westsnelwegen tussen Klang en Kuala Lumpur. Circa 4 snelwegen vormen een bypassfunctie aan de westkant van de stad. Sprake van een ringstructuur is er niet, behalve de twee onderliggende ringwegen rond Kuala Lumpur. Wel heeft de voorstad Kajang een volledige ringweg.

Geschiedenis

De eerste 2x2 weg opende in 1961 in Maleisië. Alhoewel dit nog geen echte snelweg was, was het wel de aanzet naar de ontwikkeling van een snelwegennet. Op 16 maart 1966 opende de Tanjung Malim - Slim River Toll Road, onderdeel van Federale Route 1, de eerste tolweg van Maleisië. Ook dit was nog geen echte snelweg, de eerste snelweg was de Federale Route 2 tussen Port Klang en Kuala Lumpur, en opende in 1967 voor het verkeer. In 1973 werd deze weg verder opgewaardeerd en verbreed naar 2x3 en 2x4 rijstroken.

De aanleg van een groter snelwegennet begon met de aanleg van de North-South Expressway in 1977. In 1979 opende de Genting Sempah tunnel, samen met de Kuala Lumpur – Karak Expressway (E8), een spectaculaire slingerende snelweg door het gebergte op Malakka van Kuala Lumpur naar Karak. Dit was tevens de eerste echte wegtunnel in Maleisië. In 1980 werd de Malaysian Highway Authority (MHA) opgericht, die de aanleg van de snelwegen en hoofdwegen moest overzien. Op 2 januari 1982 ging Maleisië over van het imperiale naar het metrische systeem, waardoor alle borden moesten worden aangepast op meters en kilometers. Datzelfde jaar opende de Kuala Lumpur-Seremban Expressway E37 voor het verkeer. In de jaren 80 begon tevens een programma om snelwegen rond Kuala Lumpur aan te leggen, als antwoord op de snel toenemende welvaart en autobezit. In 1985 opende de Penang Bridge, een 13,5 kilometer lange tolbrug waarover de E36 loopt.

Gedurende de jaren 80 werden er nieuwe snelwegen en tolwegen geopend, en werden ook bestaande Federale routes verbreed naar 2x2 rijstroken, alhoewel deze geen snelwegen zijn door de vele erfaansluitingen. Op 1 februari 1989 werd een maximumsnelheid ingevoerd; 110 km/uur op snelwegen en 90 km/uur buiten de bebouwde kom. Op 8 september 1994 was de North-South Expressway voltooid, een 966 kilometer lange snelweg. Op 11 maart 1996 opende het eerste brugrestaurant over een snelweg in Maleisië. Een jaar later, in 1997, ging het elektronische tolsysteem Touch 'n Go in werking. Op 18 april 1998 opende de tweede verbinding tussen Maleisië en Singapore, tevens één van de eerste snelweggrensovergangen in Azië. Op 15 maart 1999 werd het SmartTAG systeem ingevoerd, als aanvulling op het eerder ingevoerd Touch 'n Go tolsysteem. Vanaf 2010 wordt het Multi Lane Free Flow systeem ingevoerd, waarbij bij tolstations aparte stroken voor elektronische tolsystemen worden gebouwd, zodat men niet meer hoeft af te remmen.

Expressways in Maleisië

E1E2E3E5E6E7E8E9E10E11E12E13E14E15E17E18E19E20E21E22E23E24E25E26E28E29E30E33E35E36E37E38

Asian Highways in Maleisië

AH2AH18AH140AH141AH142AH143AH150


Wegnummering

Snelwegen, Expressways genaamd, hebben de prefix E met daarna het nummer. De expressways zijn genummerd van E1 tot E99. Federale routes hebben geen prefix en zijn genummerd van 1 t/m 999. Wegnummers van de diverse staten hebben een prefix van de staat, bijvoorbeeld de J32 ligt in de staat Johor. Er is geen duidelijk systeem in de wegnummering. De belangrijkste noord-zuidas heeft de nummers E1 en E2.

Bewegwijzering

Een portaalbord in Maleisië.

De meeste bewegwijzering is in het Maleisisch, maar ook Engels wordt gebruikt.

Snelwegen hebben groene wegwijzers met witte tekst. Afritten worden sequentiëel genummerd, waardoor hoge afritnummers voor kunnen komen. De bewegwijzering doet Brits aan, met vorkborden zonder een echte pijlpunt. Afritten worden voluit aangegeven met "EXIT 805" met zwarte letters in een geel vlak. Het groene autosnelwegsymbool wordt gebruikt, begeleidt met de tekst "Lebuhraya", wat Maleisisch is voor snelweg.

Bewegwijzering op het onderliggend wegennet bestaat uit blauwe borden met witte letters. Het gebruikte lettertype is, net zoals op de snelwegen, het Highway Gothic, ook wel Interstate genaamd. Bij kruispunten worden zowel regelborden als pijlwegwijzers gebruikt, naar het Britse model.

Kilometerpaaltjes zijn groene vierkante vlakken met daarin het wegnummerschild en eronder de waarde in kilometers. Afstandsborden bevatten belangrijke doelen met daarna de aanduiding in kilometers, met de tekst "km" achter de waarde, gelijk aan dat in Duitsland.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea