Mali

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Mali.svg
Mali
Mali.png
Hoofdstad Bamako
Oppervlakte 1.240.192 km²
Inwonertal 14.517.176
Lengte wegennet 4.450 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RMM

Mali is een groot binnengesloten[1] land in het westen van Afrika. Het land is circa 31 keer zo groot als Nederland en telt 14,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Bamako.

Inleiding

Mali grenst in het westen aan Mauritanië en Senegal, in het zuiden aan Guinea, Côte d'Ivoire en Burkina Faso, in het oosten aan Niger en in het noorden aan Algerije. De hoofdstad Bamako ligt in het zuidwesten van het land. Andere grotere steden zijn Gao, Mopti, Ségou en Sikasso. Het noorden van het land bestaat uit de Sahara, waar de rivier de Niger door het zuiden van stroomt. De rest van het land is voornamelijk de Sahelzone, de overgang van de Sahara naar de savannes. Het stroomgebied van de Niger is vrij groot, en er zijn in het zuiden en midden vrij veel rivieren en aftakkingen. Het land is voornamelijk vlak, met her en der heuvelruggen. Het hoogste punt is de Hombori Tombo op 1.155 meter. Mali meet maximaal 1.800 kilometer van oost naar west en 1.600 kilometer van noord naar zuid, maar het deel tussen Mauritanië en Burkina Faso is maar 300 kilometer breed.

Mali geldt sinds de jaren '90 als één van de meest democratische en stabiele landen van Afrika, maar kwam in 2013 in de problemen met rebellen in het noorden en oosten van Mali. Het is één van de armste landen van Afrika met en inkomen van $ 1.200 per inwoner. Sinds 2000 groeit de economie stevig, maar moet vanuit een diep dal komen. Katoen en goud zijn belangrijke exportproducten. De officiële taal van Mali is Frans, maar 40 andere talen worden in de praktijk gesproken. Bambara is de belangrijkste taal die de meeste mensen begrijpen.

Wegennet

Het wegennet van Mali is beperkt, met circa 4.450 kilometer verharde wegen, waarvan de meesten slecht onderhouden zijn, alhoewel een aantal route nationales in de periode 2008-2012 geasfalteerd zijn. De belangrijkste verharde wegen lopen in het zuiden van het land, rond de regio Bamako naar de buurlanden. Een belangrijk project was de alternatieve weg naar Senegal, die Mali beter moest verbinden met de havens van Dakar. Reizen over land in het noorden is gevaarlijk vanwege banditisme, en bovendien onmogelijk met gewone voertuigen omdat er geen verharde wegen zijn. In het noorden loopt maar één weg, die van Gao naar de grens met Algerije, maar dat is een niet-onderhouden zandweg. Het aantal bruggen over de Niger is beperkt, maar de meeste plaatsen liggen ten zuiden van de rivier. De stad Tombouctou is de belangrijkste stad ten noorden van de rivier. Er zijn geen autosnelwegen in Mali, maar wel enkele 2x2 wegen in Bamako, waarbij de weg van Bamako naar de luchthaven het beste uitgebouwd is. In Bamako bevinden zich wel enkele ongelijkvloerse kruisingen. Grote wegen worden vaak met grote rotondes op elkaar aangesloten. Vernieuwde wegen hebben moderne wegmarkeringen[2], maar veel oude wegen hebben vaak helemaal geen wegmarkering, rijden in het donker is daarom gevaarlijk.

Wegnummering

Er zijn drie wegnummerlagen, de Route Nationales, Route Regionales en Route Locales, met respectievelijk de prefix N, R en L. De N-wegen beginnen voornamelijk in Bamako, en de nummering loopt oostwaarts op. Het hoogste nummer is de N20. R-wegen lopen eveneens oostwaarts op. L-wegen zijn bijna altijd zandwegen, en zijn gezoneerd, het eerste nummer geeft de zone aan. De zonenummering loopt oostwaarts op.

Routes

 • N1 Bamako - Kayes - Kdiria (gr. Senegal): 710 km
 • N4 Didieni - Nara: 175 km
 • N5 Bamako - Kourémale (gr. Guinea): 125 km
 • N6 Bamako - Ségou - Mopti: 620 km
 • N7 Bamako - Sikasso - Zégoua (gr. Côte d'Ivoire): 465 km
 • N8 Bougouni - Badogo (gr. Guinea): 110 km
 • N9 Bougouni - Manankoro (gr. Côte d'Ivoire): 120 km
 • N10 Bla - Mahou (gr. Burkina Faso): 185 km
 • N11 Sikasso - Koutiala: 125 km
 • N12 Koutiala - Kemperana: 75 km
 • N13 Koutiala - San: 125 km
 • N14 Mopti - Mahou (gr. Burkina Faso): 160 km
 • N15 Mopti - Gao: 565 km
 • N16 Konna - Tombouctou - Gao: 740 km
 • N17 Gao - Labbezanga (gr. Niger): 200 km
Flag of Mali.svg Route Nationales in Mali Flag of Mali.svg

N1N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17


Bewegwijzering

Bewegwijzering ontbreekt op grote schaal, maar dat wat er staat lijkt nog uit de Franse koloniale tijd te stammen.[3][4] Nieuw geplaatste bewegwijzering is ook in Franse stijl.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan