Malojapass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Malojapass

Passo del Maloggia

Malojapass.jpg
Hoogte 1.815 m
Weg Hauptstrasse 3.svg
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting november - mei
Opengesteld 1828
Kaart kaart

De Malojapass (Italiaans: Passo del Maloggia, Reto-Romaans: Pass da Malögia) is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Graubünden. De bergpas is 1.815 meter hoog, en eroverheen loopt de Hauptstrasse 3.

Kenmerken

De Malojapass begint in het dorp Maloja. Sprake van een echte pas is er eigenlijk niet, aan de oostzijde is nagenoeg geen stijging. De Malojapass is dus vooral een afdaling naar het westen, naar de Bergell. De Malojapass is één van de bochtigste van Zwitserland, met kort na elkaar circa 15 haarspeldbochten. Men daalt hier hemelsbreed over 700 meter bijna 350 meter. De weg voert dan door een smal dal, de eerste grotere kern op de route is Vicosoprano. De bergen zijn zowel naar het noorden als naar het zuiden tussen 3.000 en 3.300 meter hoog. Hier liggen ook gletsjers, maar die zijn vanaf de weg vrijwel niet zichtbaar. Wel ziet men een stuwmeer, die per kabelbaan bereikt kan worden. Na Soglio volgt de grens met Italië. Bij Chiavenna bereikt men met rechtsaf slaan de Splügenpass. In zuidelijke richting kan men naar het Comomeer en Milaan.

Geschiedenis

De pasweg werd reeds in de Romeinse tijd aangelegd, maar of deze ook voor getrokken karren berijdbaar was, is niet duidelijk. Gedurende de middeleeuwen was de Malojapass een onbeduidende route. Pas eind 18e eeuw werd een poging gemaakt om de bergpas te moderniseren, in 1776 werd een kleine weg aangelegd over de Malojapass. Tussen 1827 en 1839 werd een modernere verharde weg aangelegd met 13 haarspeldbochten. In 1859 sloot de weg aan op het Italiaanse wegennet. In 1934 werd de weg verhard met asfalt, en in 1957 is de weg uitgebreid gerenoveerd en verbreed, zodat deze ook voor grotere voertuigen zoals vrachtwagens berijdbaar werd. Desondanks heeft de weg voor het vrachtverkeer amper een belangrijke functie.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass