Malta

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Malta.png
Malta
Malta.png
Hoofdstad Valletta
Oppervlakte 316 km²
Inwonertal 453.000
Lengte wegennet 2.254 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode M

Malta is een eilandstaat in de Middellandse Zee, tussen Italië en Tunesië. Het land telt 453.000 inwoners en de hoofdstad is Valletta. De grootste stad is Birkirkara.

Inleiding

Malta bestaat uit drie hoofdeilanden en wat onbewoonde eilanden. De eilanden Malta en Gozo zijn het belangrijkst. De bevolkingsdichtheid is erg hoog met 1.298 inwoners per km². Malta ligt 85 kilometer ten zuiden van Sicilië, 300 kilometer ten oosten van Tunesië en 335 kilometer ten noorden van Libië. De hoofdstad Valletta ligt op het grootste eiland Malta. De omgeving van Valletta is verstedelijkt.

Wegennet

Er zijn geen snelwegen op Malta. Er wordt links gereden en het wegennet bestaat vooral uit stadswegen en bochtige landweggetjes. Rondom de luchthaven loopt een 2x2 hoofdweg.

Bewegwijzering

Wegnummering

Het aantal cijfers geeft de belangrijkheid van Maltese wegen aan. Route 1 loopt over de eilanden van noordwest naar zuidoost. Routes 2 tot 9 zijn belangrijke verkeersaders opeenvolgend genummerd vanaf het noordwesten naar het zuidoosten. 2-cijferige wegen zijn minder belangrijke verkeersaders en loopt van 10 in het noordwesten van Gozo tot 31 in het zuidoosten van Malta. Deze 1- en 2-cijferige uitvalswegen hebben hun nummers in witte tekst op blauwe rechthoeken.

Driecijferige wegen zijn lokale wegen, met nummers in de zwarte tekst op gele rechthoeken. Ze lopen van 101 (in het noordwesten) tot 143 (in het zuidoosten). Kleinere wegen zijn niet genummerd.

Verkeersveiligheid

jaar verkeersdoden
2010 15
2011 17
2012 9
2013 18
2014 10
2015 11
2016 22
2017 19

In 2010 vielen 36 verkeersdoden per 1 miljoen inwoners in Malta, een daling van 6 procent ten opzichte van het jaar 2001. Malta behoort daarmee tot de meest veilige landen van de Europese Unie, maar kent tegelijkertijd één van de geringste afnames van het aantal verkeersdoden van de EU.[1] Het aantal verkeersdoden in Malta is laag door de kleine omvang van het land en bevolking en gebrek aan doorgaand (internationaal) verkeer. Daarnaast is het aantal verkeersdoden dermate laag dat de rato van verkeersdoden per jaar sterk kan variëren. In 2015 vielen 26 verkeersdoden per 1 miljoen inwoners, het laagste aantal binnen de Europese Unie en het laagste aantal in Europa na Noorwegen.[2] In 2016 kwam het echter uit op bijna het dubbele aantal verkeersdoden per 1 miljoen inwoners.

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden