Manhattan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Manhattan is een borough van New York City. De borough ligt grotendeels op het gelijknamige Manhattan Island, en een aantal kleinere eilanden zoals Roosevelt Island, Randall's Island en Governors Island. De wijk Marble Hill ligt in de Bronx, het enige deel van Manhattan wat op het vasteland ligt. De skyline en landmarks maken Manhattan tot één van de bekendste gebieden ter wereld.

Inleiding

Manhattan bestaat uit 87,5 km², waarvan 28 km² water is. In 2014 woonden er 1.636.000 mensen op Manhattan, wat in een bevolkingsdichtheid van 27.673 inwoners per vierkante kilometer resulteert. Manhattan is verdeeld in drie geografische gebieden; Downtown, Midtown en Uptown. Ten westen van het eiland ligt de Hudson River, ten oosten ervan de East River. De Harlem River scheidt Manhattan van de Bronx en het zuiden ligt aan de New York Harbor. Het eiland loopt in noordoostelijke richting en meet 21 kilometer in de lengte en zo'n 3,5 kilometer op het breedste punt. Het noorden van Manhattan is smaller.

Downtown Manhattan bestaat vooral uit het Financial District, en ligt op het zuidelijke puntje van het eiland, direct aan de monding van de Hudson in de New York Harbor en bestaat uit voornamelijk hoge kantoren. Op het zuidelijke eind ligt het Battery Park. Lower Manhattan is het gedeelte tussen het Financial District en Uptown, en bestaat uit de Lower East Side, Greenwich Village en de East Village. De bebouwing is hier niet zo heel hoog. De overgang naar Midtown bestaat uit Chelsea en loopt dan naar het centrum van Midtown. Hier staan de hoogste wolkenkrabbers van New York zoals het Empire State Building, Chrysler Building, Rockefeller Center en het Citicorp Center. Het westen van Midtown is enigszins industrieel met wat havenactiviteiten. Aan de noordzijde van Midtown ligt het Central Park.

Central Park scheidt de Upper West Side van de Upper East Side, twee duurdere wijken van New York, met name de Upper East Side. Dit gedeelte bestaat voornamelijk uit hoge appartemententorens. Verder naar het noorden ligt Spanish Harlem en Harlem, dat voornamelijk uit sociale woningbouw bestaat. Manhattan wordt vanaf hier smaller en wat hoger, met Washington Heights in het noorden, wat zo'n 60 meter hoger dan de omgeving ligt. Het uiterste noorden van Manhattan bestaat uit de wijk Inwood en een aantal grotere parken. Ten noorden van de Spuyten Duyvil Creek ligt Marble Hill, onderdeel van de Borough Manhattan, maar omsloten door de Bronx.

Bewoonde eilanden zijn Wards Island en Randall's Island in de driehoek tussen Manhattan, Queens en de Bronx. Zuidelijker ligt het Roosevelt Island, een langwerpig eiland tussen Manhattan en Queens. Ook onderdeel van Manhattan zijn Governors Island, Ellis Island en Liberty Island, allen in de New York Harbor. Op Liberty Island staat het wereldberoemde Statue of Liberty.

Wegennet

Onderliggend wegennet

Manhattan heeft een gridpatroon van oost-west Streets, en noord-zuid Avenues. Dit is in 1811 ontworpen met 12 Avenues van 30 meter breed en de Streets met 18 meter breed. Tussen de Streets zit 60 meter, met 20 blokken per mijl. 15 oost-west Streets zijn 30 meter breed en fungeren als belangrijkere doorvoerroutes. Vrijwel alle wegen kennen éénrichtingsverkeer. De nummering van de Streets begint niet helemaal in het zuiden, maar vanaf Houston Street, ongeveer 3 kilometer van het zuidpuntje van Manhattan. De nummering van de Streets loopt door tot in de Bronx met 241st Street als hoogste naam. Doordat Manhattan niet exact een vierkant is, zijn er meer dan de 12 noord-zuid Avenues, met name York en East End Avenue op de Upper East Side en op de Upper West Side hebben een aantal genummerde Avenues andere namen, zoals Columbus en Amsterdam Avenue. Op het zuidpuntje van Manhattan, in Downtown, is het gridpatroon minder perfect.

Hoofdwegennet

Over Manhattan lopen diverse snelwegen. De eerste waren de Parkways in het eind van de jaren 30, met name de Franklin D. Roosevelt Drive in het oosten en de Henry Hudson Parkway in het westen van Manhattan. De FDR Drive gaat in Harlem over in de Harlem River Drive. De Trans-Manhattan Expressway loopt als onderdeel van de Interstate 95 door het noorden van Manhattan. Diverse snelwegen eindigen in Manhattan, vaak ooit bedoeld om door te lopen van Long Island naar New Jersey, zoals de Interstate 495 in New York, de State Route 495 in New Jersey en de Interstate 478 in New York.

Oeververbindingen

Omdat Manhattan een eiland is moet men gebruikmaken van tunnels en bruggen. De eerste tunnels waren tunnels van de metro, veelal aangelegd tussen 1900 en 1910. De eerste bruggen openden over de Harlem River aangezien dit de makkelijkste plek is om van Manhattan af te komen, de Harlem River is maar smal. De Brooklyn Bridge opende in 1883 tussen Manhattan en Brooklyn. Daarna werden er meerdere grote bruggen over de East River gebouwd, zoals de Manhattan Bridge en Williamsburg Bridge naar Brooklyn en de Queensboro Bridge naar Queens. De Triborough Bridge verbindt Manhattan met zowel Queens als de Bronx. Over de Harlem River liggen diverse onderliggende schakels, en de Washington Bridge waarover de I-95 loopt. In het noorden gaat de Henry Hudson Bridge naar de Bronx, de noordelijkste brug van Manhattan.

Over de Hudson liggen wat minder verbindingen, aangezien deze rivier een stuk breder is en er meer scheepvaart van gebruikmaakt. In 1927 opende de Holland Tunnel naar Jersey City. In 1931 opende de George Washington Bridge naar Fort Lee, de grootste brug in de gehele agglomeratie. Later opende de Lincoln Tunnel naar Weehawken. Op het zuidelijke einde van Manhattan loopt de Brooklyn-Battery Tunnel naar Brooklyn. Governors Island, Ellis Island en Liberty Island zijn niet per brug te bereiken.

Congestion Pricing

Zie New York City congestion pricing voor het hoofdartikel.

Referenties


Wegen op Manhattan

Snelwegen: I-95.svg Trans-Manhattan ExpresswayI-478.svg Brooklyn-Battery TunnelFranklin D. Roosevelt DriveHenry Hudson Parkway

Belangrijke wegen: BroadwayHouston StreetFirst AvenueSecond AvenueForth AvenuePark AvenueFifth AvenueSixth AvenueSeventh AvenueEighth AvenueNinth AvenueTenth AvenueEleventh AvenueTwelfth AvenueThirteenth AvenueWest Side HighwayPark Row

Bruggen en tunnels Brooklyn BridgeBrooklyn-Battery TunnelGeorge Washington BridgeHolland TunnelLincoln TunnelManhattan BridgeQueensboro BridgeQueens-Midtown TunnelTriborough BridgeWilliamsburg Bridge

Zie ook: The BronxBrooklynLong IslandNew JerseyQueensStaten IslandWestchester County