Maranhão

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Maranhao)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Maranhao.svg
Maranhao.png
Hoofdstad São Luís
Grootste stad São Luís
Oppervlakte 331.983 km²
Inwonertal 6.570.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting MA

Maranhão is een staat in Brazilië, gelegen in het noorden van het land. De staat heeft een oppervlakte van ruim 330.000 km² en telt 6,6 miljoen inwoners, waarvan er 1,2 miljoen in en rond de hoofdstad São Luís wonen.

Inleiding

Maranhão is een vrij grote staat met een lange Atlantische kust. De kustlijn verloopt aanzienlijk grilliger dan oostelijkere staten, met talloze baaien en inhammen. De noordelijke kuststrook is laaggelegen en dichtbebost, de meest oostelijke significante regenwouden van noord-Brazilië. Het zuiden behoort tot het Braziliaans hoogland, en stijgt naar zo'n 600 - 700 meter hoogte. Het binnenland is minder dicht bebost, en bestaat deels uit de Cerrado, de savanne. Het uiterste zuiden is zelfs woestijnachtig te noemen. Veruit de belangrijkste stad is de noordelijke kuststad São Luís, die een significant stedelijk gebied heeft. De overige steden zijn vooral van regionaal karakter. Het noordelijk deel van de staat is, afgezien van São Luís, geïsoleerd. Het midden is meer gecultiveerd, maar het zuiden is erg dunbevolkt. Het noorden heeft deels een kustlijn met brede duinen, die soms meer dan 20 kilometer landinwaarts reiken.

Wegennet

Het wegennet van Maranhão is dun, maar dichter dan de westelijkere staten. Afgezien van een aantal hoofdassen zijn er niet veel geasfalteerde wegen. De BR-010 doorkruist het westen van de staat van noord naar zuid maar doet in Maranhão geen grote steden aan. De BR-135 is de belangrijkste noord-zuidas en begint in São Luís. De BR-316 is een diagonale as door het midden en noordwesten van de staat, terwijl de BR-222 oost-westverkeer door het midden en oosten bedient. De BR-226 en BR-230 zijn van belang in de zuidelijke helft. In het zuidelijkste deel zijn maar een tweetal verharde wegen. Er zijn geen snelwegen in de staat Maranhão. In São Luís zijn een paar 2x2-wegen waarvan sommige wat ongelijkvloerse kruisingen hebben, maar veel stelt dat niet voor. De BR-230, BR-316 en BR-010 verwerken het meeste doorgaande verkeer, verder is São Luís een belangrijk begin- en eindpunt van het Braziliaanse federale wegennet.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins