Marieholmtunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Marieholmstunneln)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marieholmstunneln
E20 SE.svg
Blank.png
Kruist Göta Älv
Lengte 500 meter
Openstelling 2020
Intensiteit
Locatie kaart

De Marieholmtunnel (Zweeds: Marieholmstunneln) is een in aanleg zijnde tunnel in Zweden, gelegen in de stad Göteborg.

Kenmerken

De Marieholmtunnel is een circa 500 meter lange afzinktunnel in het oosten van Göteborg, circa 600 meter ten noordoosten van de Tingstadtunnel. De tunnel verloopt onder de rivier de Göta Älv in het industriegebied ten oosten van het centrum. De tunnel kent twee buizen met elk 3 rijstroken. De maximumsnelheid in de tunnel is 70 km/h.

Aan de oostzijde van de tunnel sluit de weg aan op de E20 richting Stockholm en de E45 richting het centrum en Trollhättan. Aan de westzijde sluit de tunnel aan op de E6 en de Lundbyleden, die richting het havengebied van Göteborg en Oslo lopen. De verkeerssituatie rond de Marieholmtunnel is complex, met een aantal knooppunten vlak achter elkaar. Onduidelijk is welk wegnummer exact door de tunnel verloopt. De E6, E20 en E45 komen er samen.

Toekomst

De tunnel moet de overbelaste Tingstadtunnel ontlasten van met name oost-westverkeer. Al het verkeer dat niet in het centrum van Göteborg moet zijn komt samen in de Tingstadtunneln. In de periode 2008-2011 is de zogenaamde Partihallsförbindelsen aangelegd, die de E20 met de E45 ten oosten van de tunnel verbindt. In 2010 is de aanleg van de tunnel door de Zweedse rijksoverheid goedgekeurd. In mei 2013 begonnen de voorbereidende werkzaamheden om het tracé vrij te maken van bebouwing. Later in 2013 startte de aanleg van de tunnel zelf. In december 2017 is het eerste tunnelelement afgezonken.[1][2] De geplande openstelling is in december 2020. De aanleg van de tunnel kost 3,5 miljard SEK (circa € 410 miljoen) en wordt uit de congestieheffing in Göteborg gefinancierd. In de toekomst zal de Marieholmtunnel ook onder het tolcordon van Göteborg vallen.[3]

De tunnel is een afzinktunnel. Ter plaatse bestaat de Göta älv uit modder tot 100 meter diepte. Eerst is aan beide zijden van de rivier een toerit van de tunnel met 40 meter lange stalen buizen als damwand gebouwd, waarna een betonvloer met onderwaterbeton is gestort op 18 meter diepte. Vervolgens is de toerit aan de zuidzijde gebruikt als bouwdok van de afzinkbare segmenten, drie in totaal. Elk tunnelelement is 100 meter lang, 32 meter breed en 10 meter hoog. Deze worden dan uitgevaren en afgezonken. Als de tunnelelementen allemaal afgezonken zijn wordt de eigenlijke toerit van de tunnel gebouwd op de plaats van het bouwdok.

Referenties

Tunnels in Zweden

Tunnel förbifart StockholmGötatunnelnLöttingetunnelnLundbytunnelnMarieholmstunnelnMuskötunnelnNorra länkenSöderledstunnelnSödra länkenTingstadstunnelnTörnskogstunneln