Marina Coastal Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MCE
Begin Tanjong Rhu
Einde Marina
Lengte 5 km
Route

1 Maxwell Road

2 Central Boulevard

3 Marina Boulevard

5

De Marina Coastal Expressway, afgekort MCE, is een expressway in Singapore. De snelweg vormt een bypass van het centrum van Singapore, en moet deels het verkeer van de East Coast Parkway gaan opvangen omdat deze afgewaardeerd wordt om ruimte te maken voor een zuidwaartse uitbreiding van het centrum. De snelweg is 5 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Marina Coastal Expressway.

Ter hoogte van de wijk Tanjong Rhu gaat de Kallang-Paya Lebar Expressway over in de Marina Coastal Expressway, terwijl men de East Coast Parkway kruist. De snelweg loopt deels in een tunnel, deels verdiept en deels op maaiveld en gaat 2x5 rijstroken tellen. De snelweg wordt onder de Singapore River gebouwd, vlakbij de nieuwe Marina Barrage, een stormvloedkering die het centrum voor overstromingen moet behoeden. Hierna sluit de snelweg aan op de Ayer Rajah Expressway naar het westelijk havengebied en Maleisië.

Geschiedenis

Aanleiding

Het centrum van Singapore kampt met ruimtegebrek, en kan niet in de hoogte groeien vanwege begrenzingen door de nabijgelegen luchthavens. Hiervoor is een zuidwaartse uitbreiding naar de kust noodzakelijk. Hiervoor moet de East Coast Parkway afgebroken worden ter hoogte van het centrum. Om dit verkeer en het toekomstige verkeer op te vangen is de Marina Coastal Expressway gebouwd. Deze nieuwe snelweg heeft 2x5 rijstroken, tegen de 2x3 tot 2x4 rijstroken van de bestaande East Coast Parkway. Hiermee wordt de Marina Coastal Expressway geacht om het verkeer van de ECP en het nieuwe centrum redelijk op te kunnen vangen.

De aanleg begon in 2008 en het project is op 29 december 2013 opengesteld.[1][2]

Technische specificaties

3,5 kilometer van de snelweg is ondergronds aangelegd, inclusief een tunnel onder de monding van de Singapore River, waar in 2008 de Marina Barrage is opgeleverd, een stormvloedkering. De tunnel loopt hier vlak langs. De snelweg is 20 meter onder de zeebodem komen te liggen. 22 hectare land is gewonnen uit de zee om de aanleg mogelijk te maken. De aanleg was bijzonder duur, en kost zo'n 4,1 miljard Singaporese dollar, of ongeveer 2 miljard euro.

Referenties

Expressways in Singapore

Ayer Rajah Expressway (AYE) • Bukit Timah Expressway (BKE) • Central Expressway (CTE) • East Coast Parkway (ECP) • Kallang-Paya Lebar Expressway (KPE) • Kranji Expressway (KJE) • Marina Coastal Expressway (MCE) • North-South Expressway (NSE) • Pan Island Expressway (PIE) • Seletar Expressway (SLE) • Tampines Expressway (TPE)