Mark N. Norris Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mark N. Norris Bridge
Overspant Mississippi River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 917 meter
Hoofdoverspanning 152 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 01-1975
Verkeersintensiteit 7.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Mark N. Norris Bridge, ook bekend als de North Bridge en de Lyons-Fulton Bridge is een cantilever vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Iowa en Illinois. De brug overspant de Mississippi River bij Clinton.

Kenmerken

De Mark N. Norris Bridge is een stalen cantilever vakwerkbrug van 917 meter lengte. De hoofdoverspanning bedraagt 152 meter. Het brugdek is 9 meter breed, met twee rijstroken van de State Route 136 van zowel Iowa als Illinois. Het is één van de weinige klassieke cantilever vakwerkbruggen over de Mississippi in dit regio, in het zuiden van de Verenigde Staten zijn ze veel talrijker. De brug verbindt Clinton, Iowa met Fulton, Illinois en is één van twee verkeersbruggen over de Mississippi in dit gebied, de andere is de Gateway Bridge iets naar het zuiden. De Mark N. Norris Bridge overspant een relatief smal deel van de Mississippi dat nauwelijks uiterwaarden heeft. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

Dit is de tweede brug op deze locatie. De eerste brug dateerde van 1891 en had een houten brugdek, dat in 1933 werd vervangen door metalen roosters. Deze brug was verouderd en is daarom in 1975 vervangen door de huidige brug, die in januari 1975 opengesteld werd.

De brug staat bekend als de Lyons-Fulton Bridge, maar het dorp Lyons werd al in 1895 onderdeel van de stad Clinton.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 7.200 voertuigen over de brug, vrijwel volledig bestaand uit lokaal verkeer.

Zie ook

Referenties