Mark Twain Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mark Twain Memorial Bridge
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.369 meter
Hoofdoverspanning 195 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 16-09-2000
Verkeersintensiteit 13.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Mark Twain Memorial Bridge is een vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Missouri en Illinois. De brug overspant de Mississippi River bij Hannibal en is onderdeel van de Interstate 72.

Kenmerken

De Mark Twain Memorial Bridge is grotendeels een liggerbrug, met een vakwerkbrug van 195 meter als hoofdoverspanning. De totale brug is 1.369 meter lang. Het brugdek is 26 meter breed, eroverheen lopen de Interstate 72 en de US 36 met 2x2 rijstroken en vluchtstroken. Het is de enige verkeersbrug over de Mississippi River bij Hannibal en daarom van enig doorgaand belang als oost-westroute door noordelijk Missouri en westelijk Illinois. Het aansluitende gebied in Illinois was van oudsher geïsoleerd en staat ook wel bekend als "Forgottonia". De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De eerste brug op deze locatie heette ook de Mark Twain Bridge en opende in 1936 voor het verkeer. Dit was een grote stalen cantilever vakwerkbrug met twee rijstroken. De brug raakte in de jaren '90 in slechte conditie en eind jaren '90 startten werkzaamheden om de brug te vervangen door een nieuwe brug met freeway profiel, onderdeel van de Interstate 72 tussen Hannibal en Springfield. De nieuwe brug opende op 16 september 2000 voor het verkeer. De nieuwe brug is ten noorden van de oude brug aangelegd. De nieuwe brug kostte $ 55 miljoen.

De brug is vernoemd naar Mark Twain (1835-1910), één van de bekendste Amerikaanse auteurs die opgroeide in Hannibal.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 13.700 voertuigen over de brug, die daarmee vrij licht bereden wordt.

Zie ook

Referenties