Market Street Bridge (Steubenville)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Market Street Bridge
Overspant Ohio River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 547 meter
Hoofdoverspanning 210 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 02-07-1905
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Market Street Bridge is een hangbrug over de Ohio River in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van West Virginia en Ohio.

Kenmerken

De Market Street Bridge is een kleine stalen hangbrug. De gehele constructie is van staal, de pijlers, pylonen, vakwerkconstructie en een stalen rooster als rijdek. De brug is in totaal 547 meter lang, met een hoofdoverspanning van 210 meter. Het brugdek is 6,3 meter breed maar heeft ook een extern dek voor voetgangers en fietsers. De hangbrug is versterkt met een vakwerkconstructie (een zogenoemde 'Warren Truss').

De brug verbindt de State Route 2 in West Virginia met Market Street in het centrum van Steubenville, Ohio. De brug overspant de Ohio River en een spoorlijn aan de kant van Ohio. De brug is tolvrij en in het beheer van de staat West Virginia.

Geschiedenis

De Market Street Bridge is de op twee na oudste nog bestaande brug over de Ohio River. Met de opkomst van de industrie in de vallei van de Ohio River nam ook de noodzaak aan bruggen toe. Steubenville was toen een industriestad in opkomst. De brug is gebouwd door de Steubenville Bridge Company en op 2 juli 1905 geopend voor voetgangers en twee weken later voor wegverkeer.

De brug was een tolbrug en was ontworpen om een tram te kunnen dragen. In 1922 brak een hangkabel van de brug, die daarna hersteld werd en geschikt werd gemaakt voor het zwaarder wordende verkeer van die tijd. In 1928 opende een tweede hangbrug over de Ohio River bij Steubenville, minder dan 2 kilometer verder noordelijk. Deze is in 2012 gesloopt vanwege de slechte staat.

In 1941 werd de brug aangekocht door de staat West Virginia, de brug werd in 1953 tolvrij. Het stalen rooster dat als rijdek dient is in 1953 en 1981 vervangen. In 2005 werd de bovenbouw en onderbouw geclassificeerd als zijnde in slechte staat, alhoewel het stalen dek nog wel in goede conditie was. In 2010-2011 is voor $ 14 miljoen aan renovaties uitgevoerd om de levensduur met 10 jaar te verlengen.

Uit inspecties in 2022 bleek dat kabelbundels aan het scheuren waren. De brug is toen onder verscherpt toezicht geplaatst. In september 2023 werd een gewichtslimiet van 3 ton ingevoerd. De brug werd op 21 december 2023 afgesloten voor het verkeer, het is onzeker of de brug ooit nog weer open kan.[1] Ook na de afsluiting voor het verkeer werden verdere aantasting aan de hangkabels geconstateerd.[2]

Zie ook

Referenties