Knooppunt Markiezaat

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Markiezaat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Markiezaat
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 1993

Het knooppunt Markiezaat is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompet. Het knooppunt ligt ten zuiden van Bergen op Zoom in de provincie Noord-Brabant. Hier slaat de A4 af van de A58.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het verdronken land van het Markiezaat van Bergen op Zoom, waar later het Markiezaatmeer is ontstaan. Een Markiezaat is een gebied dat werd bestuurd door een markgraaf, ook wel markies genoemd. Normaal wordt hiervoor de naam markizaat gebruikt, maar in het geval van het Markiezaat van Bergen op Zoom wordt "ie" gebruikt in plaats van "i". Het Markiezaat van Bergen op Zoom was een gewest van 1533 tot 1795.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als trompetknooppunt, waarbij de A58 de doorgaande verbinding vormt vanuit Bergen op Zoom richting Vlissingen. De A4 slaat hier af middels een TOTSO. Het deel tussen het knooppunt Zoomland en Markiezaat is dubbelgenummerd A4/A58. Het knooppunt bestaat uit twee aparte kunstwerken, waarbij de relatie vanuit Bergen op Zoom naar Antwerpen de ruimste boog gebruikt en de relatie vanuit Antwerpen richting Vlissingen van de lus gebruikmaakt. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. Alle verbindingsbogen tellen 1 rijstrook. Direct ten noorden van het knooppunt loopt de spoorlijn van Vlissingen naar Bergen op Zoom en ten noorden daarvan loopt de N289. Dwars door het knooppunt loopt een hoogspanningsleiding. 300 meter ten westen van het knooppunt ligt de provinciegrens met Zeeland. Ten zuiden van het knooppunt loopt de provinciegrens direct naast de A4. Het knooppunt ligt circa 3 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1966 werd een tracébesluit genomen om de rijksweg 58 aan te leggen vanaf de Brabants/Zeeuwse provinciegrens naar Biezelinge in Zeeland. In 1971 volgde het tracébesluit voor het Brabantse deel vanaf Korteven (bij Hoogerheide) tot de provinciegrens. Op 27 juni 1974 opende de eerste rijbaan tussen Hoogerheide en Rilland en op 16 mei 1975 volgde de tweede rijbaan.[1] Sprake van een knooppunt was er nog niet. Midden 1986 werd een tracébesluit genomen om de A4 tussen het knooppunt Markiezaat en de Belgische grens aan te leggen. Dit wegvak opende uiteindelijk op 4 maart 1993, waarmee het knooppunt Markiezaat een feit was.[2]

Toekomst

Vanuit de lokale politiek heeft een aantal partijen de wens om de A4 tussen de knooppunten Markiezaat en Zoomland te verbreden naar 2x3 rijstroken, voornamelijk omdat na de opening van de A4 tussen Dinteloord en Halsteren veel meer verkeer over dit traject is gaan rijden. Er is echter nog niets concreet.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014 int. 2019
Hoogerheide - Markiezaat 50.000 55.300 57.900 70.300
Markiezaat - Belgische grens 24.800 26.700 29.500 37.000
Markiezaat - Rilland 41.000 46.100 45.000 51.500

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich