Marquam Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marquam Bridge
I-5.svg
Marquam Bridge.jpg
Overspant Willamette River
Rijstroken 2x4
Totale lengte 318 meter
Hoofdoverspanning 130 meter
Hoogte brugdek 40 meter
Openstelling 00-10-1966
Verkeersintensiteit 143.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Marquam Bridge is een dubbeldeks vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Oregon. De Marquam Bridge is onderdeel van de Interstate 5 en overspant de Willamette River in Portland.

Kenmerken

De Marquam Bridge is een stalen vakwerkbrug met twee dekken. De brug heeft een bijzonder ontwerp met een hooggelegen dek, de vakwerkconstructie bevindt zich in het geheel onder het bovenste dek, wat ongebruikelijk is in de Verenigde Staten. De hoofdbrug heeft een lengte van 318 meter, met een hoofdoverspanning van 130 meter. Inclusief aanbruggen is de totale bruglengte een stuk groter. De aanbruggen zijn standaard liggerbruggen. De brug heeft twee dekken van 17 meter breed, met 4 rijstroken per richting. Er zijn geen vluchtstroken. De capaciteit van I-5 zelf is 2x2 rijstroken doorgaand in het aansluitende knooppunt met de Interstate 405 ten zuiden van de brug. Ten noorden van de brug heeft I-5 2x3 rijstroken doorgaand.

De Marquam Bridge overspant de Willamette River aan de zuidkant van Downtown Portland. Het is één van twee Interstate bruggen bij het centrum, ten noorden van het centrum overspant de Fremont Bridge van I-405 de Willamette River. De Marquam Bridge is cruciaal voor stedelijk verkeer in Portland.

Geschiedenis

De brug is onderdeel van het plan van de Interstate Highways van Portland dat in 1956 gelanceerd werd. Op dat moment begonnen ook de planstudies voor de brug. De bouw van de brug begon in januari 1962. De bouw duurde in totaal 4,5 jaar en viel samen met de bouw van het knooppunt met I-405. De brug werd op 28 februari 1966 opgeleverd, de openstelling volgde op 4 oktober 1966 voor verkeer richting zuiden en op 18 oktober 1966 richting noorden. De Marquam Bridge was de eerste dubbeldeks brug in Oregon. Het sobere ontwerp leverde de brug weinig liefde op, en de negatieve input op het ontwerp was een aanleiding om de noordelijker gelegen Fremont Bridge met betere esthetiek te ontwerpen.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Philip A. Marquam (1823-1912), een zakenman, rechter en projectontwikkelaar in Oregon. Al voor de bouw startte werd besloten om de brug naar hem te vernoemen. Hij was rechter in Oregon tussen 1862 en 1870 en vervolgens lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Oregon, waarin hij een belangrijk persoon werd in de ontwikkeling van infrastructuur in Portland eind 19e eeuw.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 143.000 voertuigen van de Marquam Bridge gebruik, het is daarmee één van de drukste punten van het snelwegennet van Portland.[1]

Referenties