Mary McAleese Boyne Valley Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mary McAleese

Boyne Valley Bridge

M1 IRL.png
Blank.png
Overspant River Bonye
Rijstroken 2x2
Totale lengte 353 meter
Hoofdoverspanning 170 meter
Hoogte brugdek 20 meter
Openstelling 09-06-2003
Verkeersintensiteit 27.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Mary McAleese Boyne Valley Bridge is een tuibrug in Ierland. De brug is onderdeel van de M1 en is gelegen ten westen van Drogheda. De brug heeft een hoofdoverspanning van 170 meter.

Kenmerken

De Mary McAleese Boyne Valley Bridge heeft een lengte van 352,5 meter en is uitgevoerd als tuibrug. De tui van de brug is 90 meter hoog en houdt door middel van 56 kabels het wegdek op een hoogte van 20 meter boven het wateroppervlak van de rivier de Boyne, die verder naar het oosten in zee stroomt. De brug heeft een breedte van 34,5 meter en kent een hoofdoverspanning van 170 meter. Daarnaast kent de brug nog 5 andere, kortere overspanningen. De brug ligt net ten westen van de stad Drogheda en is onderdeel van de M1, die Dublin met Noord-Ierland verbindt.[1]

Geschiedenis

Voordat in 2000 de bouw van de brug zou kunnen beginnen zat men met een ingewikkelde situatie. De plek waar de M1 de rivier de Boyne kruist, wordt namelijk gekenmerkt door haar rivieroevers met een grote ecologische waarde. Daarnaast zou de brug ook komen te liggen op een plek waar de noordoever van de vrij laaggelegen was, terwijl de zuidelijke oever juist een stuk hoger lag. Tenslotte was de plek van historische waarde, omdat op deze plaats de Battle of the Boyne in 1690 plaatsvond. De brug moest dus met zo weinig mogelijk invloed op de regio, de rivier kruisen.

Vooral vanwege de ecologische kenmerken van het dal van de Boyne is er gekozen voor een tuibrug, die met haar weinige overspanningen meer ruimte geeft aan de rivier en haar omringende natuur. Het ontwerp van de huidige brug werd aangeleverd door Roughan en O’Donovan. Voor de brug is, vanwege haar belangrijke plek in het ecologische systeem, een aparte milieu-effectrapportage gehouden, naast die van de het gehele tracé van de M1, waar de brug ook deel vanuit maakte.

De bouw ging in mei 2000 van start. De brug is aangelegd volgens de schuifmethode, zodat het rivierdal minimaal zou worden verstoord door de bouw van de brug. De tui werd als eerste gebouwd, waarna het brugdek onder de tui doorgeschoven werd. De brug was in april 2003 gerealiseerd, maar werp pas op 9 juni 2003 geopend voor verkeer, toen de M1 tussen Balbriggan-North en Drogheda opende voor verkeer. De brug heeft 34 miljoen euro gekost. Bij de opening in 2003, was de brug de langste tuibrug van Ierland. Op 19 oktober 2009 werd deze titel echter overgenomen door de River Suir Bridge, die toen opende.

In 2005 en 2006 won de brug meerdere (civieltechnische) prijzen voor haar ontwerp.

In 2013 is de naam van de brug van Boyne Valley Bridge gewijzigd naar Mary McAleese Boyne Valley Bridge. Dit gebeurde nadat er in oktober 2012 een voorstel kwam vanuit de gemeenteraad van Meath. De inwoners van Drogheda wilden de oude naam van de brug behouden (de Boyne Valley Bridge). Op 8 juni 2013 werd de naam brug officieel veranderd naar Mary McAleese Boyne Valley Bridge. Vernoemd naar Mary McAleese, een voormalig minister president van Ierland, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het Noord-Ierse vredesproces.

Verkeersintensiteiten

Er maken dagelijks ongeveer 27.000 voertuigen van de brug gebruik.

Referenties