Maryland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Maryland.svg
Maryland.png
Hoofdstad Annapolis
Grootste stad Baltimore
Oppervlakte 32.133 km²
Inwonertal 6.043.000
Lengte snelwegennet 1.124 km
Eerste snelweg 1950[1]
Afkorting MD

Maryland is een staat in de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordoosten van het land aan de Atlantische Oceaan en telt 6.043.000 inwoners (2018) op 32.133 vierkante kilometer, even groot als de landoppervlakte van Nederland. De hoofdstad is Annapolis, de grootste stad is Baltimore.

Inleiding

Geografie

I-68 door Sideling Hill.

Maryland is één van de Mid-Atlantic states en is gelegen aan de Atlantische Oceaan. Een belangrijke feature van de staat is de Chesapeake Bay die bestaat uit de samenkomst van diverse estuaria. De staat grenst aan Pennsylvania, Delaware, Virginia en West Virginia. Het District of Columbia (Washington, D.C.) is gelegen aan de grens met Virginia. In het oosten ligt het Delmarva Peninsula, een groot schiereiland waarop ook delen van Delaware en Virginia liggen, waar het schiereiland ook naar vernoemd is. Het midden van Maryland is sterk verstedelijkt, het westen is dunner bevolkt en bergachtig. De 1.024 meter hoge Hoye-Crest is het hoogste punt van de staat. Grote rivieren in Maryland zijn de Potomac River op de grens met Virginia en de Susquehanna River in het noordoosten. De staat heeft overwegend een vochtig landklimaat, waarbij het zuidoosten warmer is dan het westen. In de westelijke bergen zijn skigebieden en valt frequent sneeuw. In de lager gelegen gebieden in het oosten van de staat is sneeuw wat minder frequent. De gemiddelde maximumtemperatuur in Annapolis bedraagt 6°C in de winter en 30°C in de zomer.

Economie

De economie van Maryland is sterk van de overheid afhankelijk, veel inwoners werken in Washington, D.C. Daarnaast zijn er tal van grote overheidsinstellingen in de staat, met name veel defensie en luchtvaart is gelegen in het stedelijk gebied tussen Washington en Baltimore. De National Security Agency heeft zijn hoofdkantoor in Fort Meade net buiten Baltimore en Annapolis is de locatie van de Naval Academy. Er is tevens veel gevarieerde maakindustrie in de staat. Het toerisme is voornamelijk van belang langs de kust en in het westen van de staat. Maryland geldt als de meest welvarende staat van het land.

Demografie

stad inwonertal
Baltimore 612.000
Columbia 103.000
Germantown 90.000
Silver Spring 78.000
Waldorf 72.000
Glen Burnie 69.000

Maryland heeft een diverse bevolking. De African Americans in de staat behoren tot de meest welvarende van het land, met name door de werkgelegenheid bij de federale overheid in Washington, D.C. De enige grote stad in Maryland zelf is Baltimore, de top 10 van grootste steden zijn verder alleen maar suburbs tussen Washington en Baltimore en hebben vaak de status van een census-designated place in plaats van een werkelijke gemeente. Annapolis is een kleine state capital met slechts 39.000 inwoners. Het inwonertal van Maryland groeide in de 19e eeuw niet zo snel als veel andere staten, het was voornamelijk vanaf begin 20e eeuw dat de federale overheid een grote werkgever was en Maryland sterk begon te groeien. In 1890 werd de grens van 1 miljoen inwoners overschreden, en de grens van 2 miljoen inwoners werd in de jaren '40 overschreden. Dat verdubbelde naar 4 miljoen inwoners in de jaren '70 en heeft in recente jaren nog steeds een sterke groei laten zien.

Geschiedenis

De eerste Europeanen stichtten in de 17e eeuw nederzettingen in het gebied. Het gebied is vernoemd naar Henrietta Maria van Frankrijk, de vrouw van King Charles I. De grens tussen Pennsylvania, Delaware en Maryland werd in 1760 definitief vastgesteld en staat bekend als de Mason-Dixon Line. Maryland was één van de dertien kolonies die in opstand kwamen tegen het Britse bestuur. In 1788 werd Maryland de 7e staat van de Verenigde Staten. In 1790 doneerde de staat een stuk land aan de Potomac River aan de federale overheid, zodat het District of Columbia gecreëerd kon worden, de locatie van de Amerikaanse hoofdstad Washington. Het inwonertal van Maryland was relatief gering tot eind 19e eeuw, en veel inwoners woonden op het platteland. Cumberland was destijds de tweede stad van de staat, na Baltimore. De stad Baltimore ontwikkelde zich als één van de belangrijkste havens aan de oostkust. De staat suburbaniseerde in hoog tempo vanaf de jaren '50. Baltimore kende echte een langdurige economische teruggang door de krimp van de zware industrie vanaf de jaren '60.

Wegennet

Maryland heeft een dicht en druk bereden wegennet door de hoge bevolkingsdichtheid. Het gros van de snelwegen loopt rondom de steden Baltimore en Washington, maar ook elders zijn snelwegen. Tussen de agglomeraties Washington en Baltimore lopen 4 noord-zuidwegen die minstens gedeeltelijk een snelweg zijn. De beroemdste brug van Maryland is de Chesapeake Bay Bridge (US 50).

Wegbeheer

De wegbeheerder van de staat is het Maryland Department of Transportation, afgekort MDOT.[2] Een belangrijke tak hiervan is de State Highway Administration (SHA). De SHA beheert 27.350 rijstrookkilometer in de staat en 2.565 bruggen. De State Highway Administration is in 1908 opgericht als de State Roads Commission.

Interstate Highways

I-95 in het noordoosten van Maryland.

Een redelijk aantal Interstate Highways doorkruist Maryland. De Interstate 68 vormt een oost-westroute door het westen van de staat en staat bekend als de National Freeway, omdat deze parallel aan de historische National Highway (US 40) is aangelegd. Een bekend onderdeel van I-68 is 'Sideling Hill', een grote open cut waar de snelweg doorheen loopt. De Interstate 70 vormt vanaf Hancock eigenlijk het logische vervolg van I-68 en loopt via Hagerstown en Frederick naar Baltimore, waar de snelweg abrupt eindigt. De Interstate 81 voert maar een paar kilometer door Maryland, via Hagerstown. De Interstate 83 begint als de Jones Falls Expressway in Baltimore en loopt dan noordwaarts Pennsylvania in. De Interstate 95 is de belangrijkste snelweg van de staat. I-95 volgt de Capital Beltway rond Washington en loopt dan via de Fort McHenry Tunnel in Baltimore, en verder tot de grens met Delaware. De Interstate 97 is een korte verbinding tussen Annapolis en Baltimore.

Daarnaast zijn er een aantal auxiliary routes. De Interstate 195 is een korte spur naar de luchthaven van Baltimore en Interstate 270 is een zeer drukke regionale snelweg tussen Frederick en Washington. De Interstate 295 vormt de zuidelijke invalsweg van Washington vanuit Maryland, maar loopt slechts een paar honderd meter daadwerkelijk door Maryland. De Interstate 370 is een korte spur van I-270 bij Gaithersburg en sluit vooral aan op de Intercounty Connector (State Route 200). De Interstate 395 is een korte spur in het centrum van Baltimore en Interstate 495 vormt de ringweg van Washington, ook wel bekend als de 'Capital Beltway'. I-95 loopt ook over het oostelijk deel van de ringweg. I-495 is de drukste snelweg van Maryland. De Interstate 595 is een niet-bewegwijzerde Interstate Highway tussen Washington en Annapolis. Het is de langste niet-bewegwijzerde Interstate Highway in de Verenigde Staten. De Interstate 695 vormt de ringweg van Baltimore en Interstate 795 verbindt Baltimore met Reisterstown. De Interstate 895 is een alternatieve route voor I-95 door Baltimore en voert door de Baltimore Harbor Tunnel.

US Highways

Een redelijk aantal US Highways doorkruist de staat. De hoofdweg van de staat is van oudsher de 'National Highway' (US 40), die inmiddels is vervangen door I-68 en I-70. De US 1 vormt de historische noord-zuidroute door de staat, vanaf Washington via Baltimore richting Delaware. De US 13 is de noord-zuidroute over het Delmarva Peninsula in het oosten en is een 2x2 divided highway. De US 50 verbindt Washington met Annapolis en verder tot Ocean City aan de kust. De US 50 loopt over de Chesapeake Bay Bridge. De US 301 is een regionale bypass van zowel Washington als Baltimore en is grotendeels een 2x2 divided highway en deels een freeway door de oostelijke suburbs van Washington. US 301 loopt samen met US 50 langs Annapolis en over de Chesapeake Bay Bridge.

Interstates en US Highways in de staat Maryland

Interstate 68Interstate 70Interstate 81Interstate 83Interstate 95Interstate 97Interstate 195Interstate 270Interstate 295Interstate 370Interstate 395Interstate 495Interstate 595Interstate 695Interstate 795Interstate 895

US 1US 11US 13US 15US 29US 40US 50US 113US 219US 220US 222US 301US 340US 522

WashingtonBaltimore


State Highways

Maryland heeft een uitgebreid netwerk van state highways die het secundaire wegennet vullen. Ze zijn genummerd van 2 t/m 999. Nogal wat state highways kennen dubbelnummeringen vanwege de geografie van Maryland, en veel korte state highways zijn niet bewegwijzerd. De wegnummering van state highways is in 1927 geïntroduceerd. De State Highway 1 was de oorspronkelijke route tussen Washington en Baltimore, onduidelijk is of deze ooit bewegwijzerd is geweest. Dit is ook de enige state highway waarvan het wegnummer uit 1908 dateert.

Enkele state highways zijn geheel of gedeeltelijk als freeway uitgebouwd;

  • MD 4: Forestville - Bristol (suburban Washington)
  • MD 5: Camp Springs - Clinton (suburban Washington)
  • MD 10: Brookyln Park - Severna (suburban Baltimore)
  • MD 32: Severna Park - Columbia (suburban Baltimore)
  • MD 100: Lake Shore - Ellicott City (suburban Baltimore)
  • MD 200: Gaithersburg - Laurel (Intercounty Connector)
  • MD 295: Washington - Baltimore Parkway
  • MD 665: Annapolis
  • MD 702: Essex (suburban Baltimore)

Tolwegen

In Maryland zijn een aantal tolwegen, voornamelijk bruggen en tunnels. Van oudsher was I-95 een tolweg vanaf Baltimore tot de grens met Delaware, maar tegenwoordig hoeft hier alleen nog op de brug over de Susquehanna River tol betaald worden. Ook op de nabijgelegen brug van de US 40 moet tol betaald worden. Daarnaast is de Fort McHenry Tunnel van I-95 in Baltimore een tolweg, tevens zijn er express lanes van I-95 in de noordoostelijke suburbs van Baltimore.

In Baltimore is de Interstate 895 in zijn geheel een tolweg, voornamelijk vanwege de Baltimore Harbor Tunnel, maar de gehele snelweg is een tolweg van begin tot eindpunt, evenals de aftakking naar Brooklyn Park in het zuiden van de stad. De Francis Scott Key Bridge (I-695) van de ringweg van Baltimore is tevens een tolweg.

Verder moet tol betaald worden op de Intercounty Connector (MD 200) aan de noordkant van Washington en op de Chesapeake Bay Bridge (US 50) ten oosten van Annapolis. Ook is de Nice Bridge (US 301) op de grens met Virginia een tolbrug.

Geschiedenis

I-495 'Capital Beltway' rond Washington.
De splitsing van I-270 nabij Washington.

In 1781 werd Maryland een staat van de Verenigde Staten. Niet lang daarna, in 1790, werd een stuk land gedoneerd voor de creatie van het District of Columbia, waar de federale overheid zou gaan zetelen, wat Washington, D.C. werd. De stad Washington bestond destijds nog niet, in 1800 had het 8.100 inwoners. Baltimore was tot midden 20e eeuw de dominante stad van de regio, en overschreed in de jaren 1830 de grens van 100.000 inwoners. Het was de tweede stad van de Verenigde Staten met meer dan 100.000 inwoners, na New York City. In 1900 had Baltimore ruim 500.000 inwoners en Washington, D.C. slechts 280.000 inwoners.

Vanwege het belang van Washington als federale hoofdstad van de Verenigde Staten werd hier begonnen met de aanleg van hoogwaardige wegen, echter in eerste instantie voornamelijk aan de zijde van Virginia. In 1947 begon de aanleg van de Washington-Baltimore Parkway (State Route 295), de eerste interstedelijke snelweg van Maryland. Het eerste deel daarvan opende in 1950 voor het verkeer. De tweede verbinding was de Washington National Pike (Interstate 270) waarvan het eerste deel in 1951 werd opengesteld. Circa 1950 opende het eerste deel van de Interstate 83 in Baltimore, dit was de eerste stadssnelweg van Baltimore. Later in de jaren '50 begon de aanleg van de Hanson Freeway, die Washington met Annapolis zou verbinden. Het eerste deel hiervan opende in 1957 voor het verkeer. In de jaren '50 openden ook de eerste delen van de Interstate 70 ten westen van Baltimore voor het verkeer, destijds nog als de US 40 genummerd. In 1955 was de I-70/US 40 over zo'n 50 kilometer doorgaand te berijden tussen Frederick en Baltimore.

Met de creatie van het Interstate Highway systeem in 1956 kwam de weg vrij voor de aanleg van freeways in Maryland. Als één van de eerste projecten werd de Washington Beltway (Interstate 495) aangelegd, en is tussen 1961 en 1964 opengesteld in Maryland. In 1960 kwam de I-83 tussen Baltimore en de grens met Pennsylvania gereed. In 1963 opende ook de John F. Kennedy Memorial Highway, destijds een tolweg van Baltimore tot de grens met Delaware. Vanwege de de bestaande Washington-Baltimore Parkway had de aanleg van de I-95 tussen beide steden iets minder prioriteit, en opende in 1971 voor het verkeer.

In de jaren '60 kwam ook de Interstate 70 westelijk van Frederick gereed, tot de grens met Pennsylvania. In 1964-1966 opende de Interstate 81 door het smalle deel van westelijk Maryland voor het verkeer. Dit was vooral een transitroute voor verkeer van Virginia naar Pennsylvania en heeft voor verkeer binnen Maryland weinig belang. Gedurende de jaren '60 en '70 is de Interstate 695 gefaseerd opengesteld, dit is de ringweg van Baltimore. In 1977 was de ringweg voltooid.

In het westen van Maryland werd zeer gefaseerd de US 48 freeway aangelegd, die later bekend stond als de Interstate 68. Het eerste deel ervan opende al in 1957 door Cumberland, het laatste deel pas in 1991. Ook relatief laat werd de I-95 langs het centrum van Baltimore aangelegd, inclusief de Fort McHenry Tunnel. Dit opende in 1985 voor het verkeer. Echter al sinds 1957 was de bypass van Baltimore (Interstate 895) gereed, zodat het centrale deel van de I-95 in Baltimore minder belang had.

Vanaf de jaren '80 is een grootschalig netwerk van suburbane freeways tussen Washington en Baltimore aangelegd. Een afwijking was de Interstate 97 tussen Baltimore en Annapolis, de kortste 2-cijferige Interstate Highway, die in één staat, zelfs alleen in één county verloopt. In 1993 opende hiervan het laatste deel. Na 2000 zijn relatief weinig nieuwe snelwegen opengesteld. Wel openden in 2014 de eerste express lanes van de staat, onderdeel van de I-95 in het noordoosten van Baltimore.

Bruggen en tunnels in Maryland

In Maryland zijn een aantal grotere bruggen en tunnels, waaronder de bekende Chesapeake Bay Bridge, waarvan de eerste overspanning in 1952 werd opengesteld. In 1973 opende een tweede overspanning, zodat het een freeway werd. De Francis Scott Key Bridge is een grote vakwerkbrug over de Patapsco River in Baltimore, en onderdeel van de ringweg I-695. Deze opende in 1977 voor het verkeer en was het laatste deel van de ringweg. Bij Baltimore zijn ook twee onderzeetunnels aangelegd, de Baltimore Harbor Tunnel (I-895) van 1957 en de Fort McHenry Tunnel (I-95) van 1985.

Bruggen en tunnels in Maryland

Baltimore Harbor TunnelChesapeake Bay BridgeFort McHenry TunnelFrancis Scott Key BridgeNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge


Agglomeraties

Twee agglomeraties domineren de staat; Washington en Baltimore.

Expressways in Washington D.C.

Interstate 66Interstate 95 (VA) (VA) • Interstate 95 (MD) (MD) • Interstate 270Interstate 295Interstate 370Interstate 395 (VA)Interstate 395 (DC)Interstate 495 (VA) (VA) • Interstate 495 (MD) (MD)

US 50 John Hanson FreewayMD Route 4.svgMD Route 5.svgVirginia 7.svgSR-27 Washington BoulevardVirginia 28.svgSR-110 Jefferson Davis HighwayMD Route 200.svgSR-267 Dulles Airport Toll RoadVirginia 286.svgSR-295 Washington-Baltimore Parkway

Clara Barton ParkwayGeorge Washington Memorial ParkwaySuitland Parkway

Expressways in Baltimore

Interstate 70Interstate 83Interstate 95Interstate 97Interstate 195Interstate 395Interstate 695Interstate 795Interstate 895

SR-10SR-32SR-100SR-295SR-702


Referenties

Flag of the United States.svg Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming