Masfjordtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Masfjordtunnelen
Kruist fjell
Lengte 4.110 meter
Openstelling 07-12-1995
Intensiteit 2.200 mvt/dag
Locatie kaart

De Masfjordtunnel (Noors: Masfjordtunnelen) is een tunnel in Noorwegen, gelegen in Vestland in de gemeente Masfjorden.

Kenmerken

De Masfjordtunnel is een 4.110 meter lange enkelbuizige tunnel in Vestland. De E39 ten noorden van Bergen loopt er doorheen. De tunnel is één van de steilste tunnels in Noorwegen die niet een zeetunnel is, de tunnel stijgt van zeeniveau aan de noordzijde naar 321 meter hoogte aan de zuidzijde, met een gemiddelde stijging van meer dan 8%. De tunnel doorkruist een 700 meter hoog gebergte.

Geschiedenis

Oorspronkelijk verliep de E39 westelijker via wat thans de fylkesvei 570 is. Deze route vereiste een veerdienst over het Masfjord. Om een veerdienstvrije route te realiseren is een nieuw tracé verder oostelijk door het binnenland aangelegd. Al in 1980 was het zuidelijk deel hiervan gereed in de vorm van de Eikefettunnel. De Masfjordtunnel liet echter nog 15 jaar op zich wachten en is op 7 december 1995 geopend. Hiermee werd de E39 over grotere afstand naar het oosten verlegd via een veerdienstvrije route.

De tunnel is in de periode 2017-2020 gemoderniseerd met nieuwe verlichting, pechhavens, nieuwe tunneltechnische installaties en camerabewaking.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 2.200 voertuigen van de Masfjordtunnel gebruik.[1]

Zie ook

Referenties

  1. Vegkart | Statens Vegvesen