Mashreq Route

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Mashreq)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landen waar de Mashreq-routes doorheen lopen.

De Mashreq Routes is een internationaal netwerk van genummerde wegen in de Mashreq, een geografische regio in het Midden-Oosten. Het systeem werd in 2001 gecreëerd onder auspiciën van de Verenigde Naties en is vergelijkbaar met de Asian Highways en de Europese wegen. De formele naam is het Arab Mashreq International Road Network (Arabisch: شبكة طرق المشرق العربي الدولية). De nummers hebben het prefix "M".

Geschiedenis

In 1999 werd door leden van de United Nations Economic and Social Commission for Western Asia (ESCWA) een verklaring uitgegeven dat gewerkt zou worden aan een internationaal routenummersysteem in het Midden-Oosten, in de regio Mashreq. Het doel was om een geïntegreerd netwerk van internationale routes mogelijk te maken. In 2001 werd het systeem officieel gecreëerd.[1]

In 2001 werden de landen Egypte, Jordanië, Libanon, de Palestijnse gebieden, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten lid. In 2002 volgden Bahrain en Saudi-Arabië.

Kenmerken

In het verdrag uit 2001 is vastgelegd dat de bewegwijzering en wegmarkeringen binnen 7 jaar in alle lidstaten hetzelfde moet zijn op de Mashreq-routes. Tevens werd vastgelegd dat binnen 15 jaar alle Mashreq-routes dezelfde ontwerpeisen zouden krijgen en dat nieuwe wegen direct met deze ontwerpeisen gebouwd zouden worden.

In het verdrag zijn ook routes vastgelegd door landen die niet lid zijn.

Classificaties

Binnen de Mashreq-routes zijn een aantal wegklassen gedefinieerd;

  • First-class freeways: volwaardige autosnelwegen met gescheiden rijbanen, ongelijkvloerse kruisingen en een verbod op langzaam verkeer.
  • First-class expressways: vierstrooks autowegen met gescheiden rijbanen, maar niet noodzakelijkerwijs ongelijkvloerse kruisingen
  • Second-class roads: Tweestrooks wegen geschikt voor doorgaand snelverkeer.

Wegnummering

Wegnummers eindigend op een 5 zijn noord-zuidroutes, oplopend van oost naar west. De M5 verloopt dus vanaf de Turkse grens door Irak en oost-Saudi-Arabië en de VAE naar Oman, terwijl de M75 door de vallei van de Nijl in Egypte loopt. Wegnummers eindigend op een 0 zijn oost-westroutes, in nummering oplopend naar het zuiden. Zo loopt de M10 door het noorden van Irak en Syrië, en de M100 door Oman en Yemen.

Volgens het verdrag moeten de wegnummers tenminste elke 10 kilometer op first-class freeways en expressway worden aangegeven en elke 20 kilometer op second-class roads.

Lijst van Mashreq-routes

# regio route
M5 Irak / Oost-Arabisch schiereiland Zakho (TR) - Mosul - Baghdad - Basrah - Kuwait City - Damman - Abu Dhabi - Dubai - Muscat - Salalah
M7 Verenigde Arabische Emiraten / Oman Abu Dhabi - Al Ain - Sohar
M9 Verenigde Arabische Emiraten / Oman Al Ain - Nizwa
M10 Noord-Irak / Noord-Syrië Hajj Omran (IR) - Irbil - Mosul - Aleppo - Latakia
M15 Syrië / Irak Aleppo - Ramadi
M20 Centraal-Syrië Kamishli - Homs - Tartus
M25 Saudi-Arabië Hadithat - Ar'ar - Abu Hadriyah
M30 West-Irak / Syrië / Libanon Al Rutbah - Damascus - Beirut
M35 Jordanië / Saudi-Arabië Amman - Hadithat - Buraydah - Riyadh - Al Kharj
M40 Irak / Jordanië / Egypte Munthareya (IR) - Baghdad - Amman - Jerusalem - Gaza - Port Said - Alexandria - Salum (LAR)
M45 Syrië / West-Arabisch schiereiland Bab Al Hawa (TR) - Aleppo - Damascus - Amman - Medinah - Makkah - Sana'a - Ta'izz
M50 Irak / Saudi-Arabië / Egypte Baghdad - Ar'ar - Aqaba - Cairo
M51 Oost-Middellandse Zee Kassab - Latakia - Tripoli - Beirut - Naqoura
M55 Sinai / Oost-Rode Zee Arish - Aqaba - Jeddah - Al Mukha
M60 West-Saudi-Arabië / Egypte Dhuba - Qena - Mutt
M65 Rode Zee Ismailia - Suez - Halayeb (SUD)
M67 Nijldelta Qantara - Ismailia - Cairo
M70 Koeweit / Saudi-Arabië Kuwait City - Buraydah - Medina - Yanbu
M75 Nijlvallei Alexandria - Cairo - Qena - Arqine (SUD)
M80 Bahrain / Saudi-Arabië Manama - Damman - Riyadh - Makkah - Jeddah
M90 Qatar / Verenigde Arabische Emiraten Doha - Ad Darb
M100 Zuid-Arabisch schiereiland Thumrayt - Aden - Ta'izz - Al Mukha

Referenties