Matinsolmun eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Matinkylä
Matinkyla.png
Kruisende wegen Kantatie 51.svgSeututie 102.svg
Type semi-klaverblad
Opengesteld 2000

Het Matinsolmun eritasoliittymä (knooppunt Matinkylä) is een knooppunt in Finland, gelegen in de voorstad Espoo van Helsinki. Hier kruist de Kantatie 51 de Kehä II. Het knooppunt is een mix tussen een klaverblad en een gelijkvloers halfklaverblad.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Matinkylä van Espoo, dat ten zuiden van het knooppunt ligt. "solmun eritasoliittymä" is feitelijk dubbelop, het betekent "knoop" en "knooppunt".

Configuratie

Het knooppunt Matinkylä is semi-ongelijkvloers. De kantatie 51 vormt de doorgaande oost-westsnelweg met 2x2 rijstroken. De Kehä II begint op dit punt en voert noordwaarts. Verkeer tussen beide snelwegdelen verloopt ongelijkvloers, met uitzondering van de verbinding van het noorden naar het oosten. Aan de zuidkant van het knooppunt is een rotonde met bypass bij een deel van het halfklaverblad. Het is een nogal substandaard knooppunt met krappe verbindingswegen en korte in- en uitvoegstroken.

Geschiedenis

Het knooppunt na reconstructie in 2016.

De kantatie 51 is één van de oudste snelwegen van Finland, in 1959 opende de voorloper van de huidige snelweg vanaf het eiland Lauttasaari tot ter hoogte van dit knooppunt, dat in 1965 als snelweg verlengd werd naar het westelijk einde. Sprake van een knooppunt was er pas in 2000, toen de Kehä II werd opengesteld door Espoo. In 2015-2016 is het zuidelijk deel van het knooppunt gereconstrueerd. De verkeerslichten aan de zuidzijde zijn vervangen door een rotonde met bypass, tevens is fietsinfrastructuur aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 43.100 voertuigen over de kantatie 51 ten oosten van het knooppunt en 50.900 voertuigen ten westen daarvan. De Kehä II telt 39.700 voertuigen ten noorden van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom