Mato Grosso

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Mato Grosso.svg
Mato Grosso.png
Hoofdstad Cuiabá
Grootste stad Cuiabá
Oppervlakte 903.357 km²
Inwonertal 3.034.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting MT

Mato Grosso is een staat in Brazilië, gelegen in het westen van het land. Het is de op twee na grootste staat met een oppervlakte van ruim 900.000 km² en telt 3 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Cuiabá, dat ruim 500.000 inwoners telt.

Inleiding

Mato Grosso is een grote staat en grenst in het noorden aan Amazonas en Pará, in het oosten aan Tocantins en Goiás, in het zuiden aan Mato Grosso do Sul en Bolivia en in het westen aan Rondônia. De staat meet maximaal 1.200 kilometer van oost naar west en noord naar zuid. Mato Grosso betekent "dichte bossen", alhoewel hier steeds minder van over is. Het zuidoosten bestaat uit de uitlopers van het Braziliaans hoogland, het midden, noorden en westen is lager gelegen, in het noorden ligt het regenwoud van de Amazone, alhoewel significante delen hiervan gekapt zijn. In het zuiden ligt de Pantanal, de grootste wetlands ter wereld. De hoofdstad en grootste stad is Cuiabá, centraal gelegen in het zuiden van het land. De stad Rondonópolis in het zuidoosten is ook van belang, maar verder zijn er weinig grotere steden. In 1977 werd de staat opgesplitst, naar het zuiden ontstond de nieuwe staat Mato Grosso do Sul.

Wegennet

Het wegennet van Mato Grosso is niet erg dicht, en aanzienlijk minder ontwikkeld dan de oostelijke buurstaat Goiás. Er zijn maar een paar verharde hoofdwegen, waarvan de BR-364 de belangrijkste is. De BR-070 is tevens een belangrijke oost-westroute. De BR-158 en BR-163 vormen noord-zuidroutes, alhoewel de kwaliteit ervan in het noorden van de staat te wensen over laat. De minder belangrijkere wegen zijn al snel onverhard. Er zijn geen snelwegen in Mato Grosso. Wel zijn her en der wat 2x2-trajecten, met name rond Cuiabá.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins